Τοποθέτηση Χαράς Κεφαλίδου στην τηλεδιάσκεψη με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Yossi Amrani
Τοποθέτηση στην τηλεδιάσκεψη μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ

Τοποθέτηση Χαράς Κεφαλίδου & Γιώργου Καμίνη βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής & μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Ισραήλ, κατά τη σημερινή συνάντηση – τηλεδιάσκεψη με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Yossi Amrani.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση της έντασης στις πόλεις του Ισραήλ ανάμεσα σε ορθόδοξους Εβραίους και Άραβες Ισραηλινούς είναι στα όρια του εμφυλίου.

Οι συνέπειες για τους πολίτες σε Ισραήλ και Παλαιστίνη αλλά και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή θα είναι ολέθριες.
Η μόνη λύση είναι η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους και η Χαμάς επωμίζεται τεράστια ευθύνη που με την ακραία συμπεριφορά της απομακρύνει αυτή την προοπτική.

Αποτέλεσμα, το σημερινό αδιέξοδο να το εκμεταλλεύονται χώρες όπως η Τουρκία, που βρίσκουν βήμα για να υπερασπιστούν τον πιο ακραίο ισλαμισμό όπως εκφράζεται μέσω της ρητορικής του κ. Ερντογάν.

Η εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης είναι ζητούμενο για την περιοχή μας. Η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες. Εκτιμούμε τις καλές σχέσεις με το Ισραήλ, καταδικάζουμε την Χαμάς και επαινούμε τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ασφάλεια, ταυτόχρονα όμως πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:

• Άμεση κατάπαυση του πυρός / εκεχειρία.
• Ανθρωπιστική βοήθεια και ελεύθερη πρόσβαση στη Γάζα για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όχι μόνο.
• Σεβασμό των Ιερών Χώρων που υπάρχουν στην Ιερουσαλήμ.
• Επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας σε μια συμφωνημένη λύση που περιλαμβάνει δύο κράτη, με βάση τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης την Ανατολική Ιερουσαλήμ.