Η Χαρά Κεφαλίδου στο ραδιόφωνο “Κανάλι Ένα 90.4fm Πειραιάς”
Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό "Κανάλι Ένα 90.4fm" του Πειραιά (βίντεο)

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής N. Δράμας και υπεύθυνη Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής στον ραδιοφωνικό σταθμό “Κανάλι Ένα 90.4fm” του Πειραιά, στην εκπομπή «ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ» και τον δημοσιογράφο Νίκο Μπαρδούνια σχετικά με  το άνοιγμα των Λυκείων την προσεχή Δευτέρα, τον εμβολιασμό και τις εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το άνοιγμα των σχολείων, είμαστε στο «βλέποντας και κάνοντας». Το φαινόμενο της πανδημίας είναι τόσο δυναμικό, τόσο πρωτόγνωρο, τόσο πολυπαραγοντικό για το οποίο δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και γραμμικά αυτοεξελίσσεται. Όμως δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει κανένα σχέδιο.

Από τη μία το Υπουργείο Παιδείας ακούει τη γνώμη των ειδικών και από την άλλη πιέζει την Επιτροπή προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις της. Δεν είναι δυνατό να περιμένουμε την απόφαση τις επιτροπής και τρεις μέρες νωρίτερα παίζοντας με επικοινωνιακούς όρους να ανακοινώνει το υπουργείο το άνοιγμα των σχολείων.

Η φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη είναι αναντικατάστατη. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτούργησε θετικά. Όμως όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά έχει υποστεί ψυχική καταπόνηση με φαινόμενα άγχους, θυμού, φόβου, μοναξιάς γιατί λείπουν εδώ και ένα χρόνο από τη ρουτίνα τους, από την τάξη τους. Από την άλλη υπάρχει πολύ μεγάλη κούραση από την πλευρά των παιδιών χωρίς την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα από την προσπάθεια της τηλεκπαίδευσης.

Επομένως ναι, να ανοίξουν τα σχολεία αλλά με ασφάλεια. Δεν μπορεί τη στιγμή που έχεις ένα peak στον αριθμό των κρουσμάτων και κυρίως στον αριθμό των διασωληνωμένων να σκέφτεσαι να ανοίξεις τα σχολεία με την ίδια λογική που τα άνοιξες και όταν είχαμε πολύ λιγότερα κρούσματα, μόνο με τις μάσκες και τώρα βάλαμε και τα self-test με τα οποία κάνεις μπαλάκι την ευθύνη στους γονείς.

Το άνοιγμα των σχολείων απαιτεί σχεδιασμό. Εφόσον θέλουμε υποχρεωτικά να ανοίξουμε τα σχολεία έστω και για μία εβδομάδα πριν το Πάσχα, που εμείς διαφωνούμε με το άνοιγμα των σχολείων τώρα, ας ακούσουμε την επιστημονική κοινότητα. Και να ανοίξουν μετά το Πάσχα όλες οι βαθμίδες.

Επίσης δεν είναι μόνο να ανοίξουν τα σχολεία, είναι τι έχει κατά νου το Υπουργείο να κάνει όταν ανοίξουν. Τα παιδιά έχουν πάρα πολλά μαθησιακά κενά. Ειδικά τα παιδιά της 1ης, 2ας και 3ης τάξης του δημοτικού που νιώθουν έντονη την κούραση μετά από 5-8 ώρες μπροστά από μία οθόνη.

Περιμένουμε από το Υπουργείο, γιατί η φετινή χρονιά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει τελειώσει, να σκεφτεί με ποιόν τρόπο θα ξεκινήσει η επόμενη χρονιά, με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα είναι εκεί. Είναι ευκαιρία να τη δούμε ως εργαλείο, να την αναβαθμίσουμε, να την προσαρμόσουμε στις ανάγκες των παιδιών, να γίνει λίγο πιο ελκυστική και πιο βιωματική για τα παιδιά ώστε από όλη αυτή την περιπέτεια να κερδίσουμε κάτι θετικό.

Εύχομαι τη Δευτέρα η επιστροφή των παιδιών του Λυκείου να πάνε όλα αρμονικά, με ασφάλεια. Προέχει ο εμβολιασμός των καθηγητών και των εργαζομένων στα σχολεία.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ: