Χαρά Κεφαλίδου: Αποκλεισμός ατόμων με αναπηρία από τις Ειδικές Θεραπείες
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Υγείας Αρ.Πρωτ.1867/10.03.2021

Αναφορά κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια με θέμα: «Αποκλεισμός ατόμων με αναπηρία από τις Ειδικές Θεραπείες». Εβδομήντα εννέα φορείς από όλη την χώρα συνυπογράφουν για πρώτη φορά επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις περικοπές των ειδικών θεραπειών των ατόμων που χρήζουν ειδικής αγωγής μετά την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικία τους. Απεγνωσμένοι γονείς, οργανωμένοι σε σωματεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, φίλων και αρωγών, ζητούν το αυτονόητο. Να συνεχίσουν τα παιδιά́ τους να ζουν με αξιοπρέπεια και με πρόσβαση στις ειδικές θεραπείες που χρειάζονται.

Την Αναφορά συνυπογράφουν η Νάντια Γιαννακοπούλου, μέλος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία της ΒτΕ και ο Ανδρέας Πουλάς υπεύθυνος Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς: Τον Yπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια
Θέμα: Αποκλεισμός ατόμων με αναπηρία από τις Ειδικές Θεραπείες

Εβδομήντα εννέα φορείς από όλη την χώρα συνυπογράφουν για πρώτη φορά επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τις περικοπές των ειδικών θεραπειών των ατόμων που χρήζουν ειδικής αγωγής μετά την συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικία τους. Απεγνωσμένοι γονείς, οργανωμένοι σε σωματεία, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, φίλων και αρωγών, ζητούν το αυτονόητο. Να συνεχίσουν τα παιδιά́ τους να ζουν με αξιοπρέπεια και με πρόσβαση στις ειδικές θεραπείες που χρειάζονται.

Οι γονείς και κηδεμόνες παιδιών με νοητικές αναπηρίες (με αυτισμό και νοητική υστέρηση) καθώς και με κινητικές αναπηρίες, αντιμετωπίζουν σωρεία δυσκολιών και εμποδίων από τη γέννηση των παιδιών τους και για όλη την υπόλοιπη ζωή τους και χρειάζονται το κράτος αρωγό.

Πολλές οικογένειες βρίσκονται όμως στη δυσάρεστη θέση να ανακαλύπτουν ότι μόλις το παιδί́ τους ενηλικιώνεται (μετά τα 18 έτη), συχνά́ οι ελεγκτικοί́ μηχανισμοί́ περικόπτουν τις μισές θεραπείες με τη δικαιολογία πως δεν είναι πλέον απαραίτητες, χωρίς κάποια επαναξιολόγηση, χωρίς κάποια εκτίμηση των αναγκών που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ισόβιες. Η διακοπή́ παροχής των απαραιτήτων θεραπειών για τα ΑμεΑ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες των ιατρών και των θεραπευτών αλλά́ και κατά́ παράβαση των ίδιων των νόμων που ορίζουν την συνέχιση των Ειδικών Θεραπειών στην ενήλικη ζωή́.

Σας επισυνάπτεται η επιστολή των φορέων για τις δικές σας ενέργειες άρσης του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία από τις απαραίτητες Ειδικές Θεραπείες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Οι Αναφέροντες Βουλευτές

Χαρά Κεφαλίδου

Νάντια Γιαννακοπούλου

Ανδρέας Πουλάς

Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική επιστολή των Φορέων, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Αναφοράς εδώ.