Καταστροφικές οι επιπτώσεις στον Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας ΑΜΘ από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αρ.Πρωτ. 803/09.12.2020

Για ακόμη μια φορά η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής επανέρχεται με σχετική Αναφορά της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο καίριο ζήτημα της στήριξης του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας ΑΜΘ και ιδιαίτερα των πατατοπαραγωγών της Δράμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια ΑΜΘ καλλιεργούνται συνολικά (στοιχεία ΟΠΕΚΕΠΕ – ΟΣΔΕ 2020) 24.000 στρέμματα, από τα οποία το 93% είναι καλοκαιρινή και φθινοπωρινή, και μόνο το 7% ανοιξιάτικη, η οποία λαμβάνει ήδη οικονομική ενίσχυση. Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής και στρεμμάτων βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου της ΠΕ Δράμας, με 20.000 στρέμματα. Στην Αναφορά της η Χαρά Κεφαλίδου μνημονεύει σχετικό υπόμνημα του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Γ. Ζιμπίδη, ο οποίος επισημαίνει και εκείνος με τη σειρά του τις τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας στη διάθεση και στην πολύ χαμηλή τιμή διάθεσης της πατάτας που παράγεται στην ΠΕ Δράμας και δη στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου. Η συνέχιση της πανδημίας έχει ολέθριες συνέπειες στη διάθεση τόσο της καλοκαιρινής όσο και της φθινοπωρινής πατάτας των παραγωγών της Περιφέρειας ΑΜΘ. Την ίδια στιγμή, η μη διάθεση της ανοιξιάτικης πατάτας, λόγω της πρώτης πανδημίας, συμπίεσε τη διάθεση της καλοκαιρινής και της φθινοπωρινής πατάτας που παράγεται στην Περιφέρειά μας, με αποτέλεσμα η τιμή της να είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής της (10-13 λεπτά το κιλό).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ 

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη

 Θέμα: «Καταστροφικές οι επιπτώσεις στον Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας ΑΜΘ από την επιδημία του κορωνοϊού  COVID-19»

Για ακόμη μια φορά επανέρχομαι στο θέμα της στήριξης του Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας ΑΜΘ και ιδιαίτερα των πατατοπαραγωγών της Δράμας. Με υπόμνημα του προς εσάς κ. Υπουργέ, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Γ. Ζιμπίδης αναφέρεται κι εκείνος με τη σειρά του στις επιπτώσεις της πανδημίας στη διάθεση και στην πολύ χαμηλή τιμή διάθεσης της πατάτας που παράγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και δη του λεκανοπεδίου του Νευροκοπίου.

Στο υπόμνημά του ο Αντιπεριφερειάρχης τονίζει ιδιαίτερα ότι η συνέχιση της πανδημίας έχει ολέθριες συνέπειες στη διάθεση τόσο της καλοκαιρινής όσο και της φθινοπωρινής πατάτας των παραγωγών της Περιφέρειας ΑΜΘ. Την ίδια στιγμή, η μη διάθεση της ανοιξιάτικης πατάτας – είχε παραχθεί κατά κύριο λόγο στη νότια Ελλάδα,- λόγω της πρώτης πανδημίας, συμπίεσε τη διάθεση της καλοκαιρινής και της φθινοπωρινής πατάτας που παράγεται στην Περιφέρειά μας, με αποτέλεσμα η τιμή της να είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής της (10-13 λεπτά το κιλό).

Επειδή στην Περιφέρειά μας συνολικά καλλιεργούνται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΟΣΔΕ 2020) 24.000 στρέμματα, από τα οποία το 93% είναι καλοκαιρινή και φθινοπωρινή, και μόνο το 7% ανοιξιάτικη, η οποία λαμβάνει ήδη οικονομική ενίσχυση.

Επειδή ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής και στρεμμάτων βρίσκονται στο λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου της ΠΕ Δράμας, με 20.000 στρέμματα.

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής 70% παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες των παραγωγών με αβέβαιη την απορρόφησή της λόγω της χαμηλής εμπορικής ζήτησης ως συνέπεια της εντονότερα συνεχιζόμενης πανδημίας.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω σας επισυνάπτω το υπόμνημα του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ. Παρακαλώ όπως προβείτε στις ενδεδειγμένες και αναγκαίες ενέργειες για την ενίσχυση των παραγωγών του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου και να με ενημερώσετε σχετικά.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να διαβάσετε το Υπόμνημα του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και τον Πίνακα Στοιχείων εδώ:

Υπόμνημα

Πίνακας Στοιχείων

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εδώ.