Χαρά Κεφαλίδου : Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου Δράμας προς ΕΟΔΥ για τη μη καταγραφή των rapid test για τον Covid 19 λόγω απουσίας εφαρμογής δήλωσης του ΕΟΔΥ
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Υγείας Αρ.Πρωτ.326/11.11.2020

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τη μη καταγραφή των rapid test για τον Covid 19, λόγω απουσίας εφαρμογής δήλωσης του ΕΟΔΥ, όπως επισημαίνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας με σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παν. Αρκουμανέα. 

Στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ιδιώτες ιατρούς μικροβιολόγους του Νομού Δράμας, οι οποίοι λόγω απουσίας κατάλληλης εφαρμογής δήλωσης από την πλευρά του ΕΟΔΥ δεν μπορούν να δηλώσουν άμεσα και έγκαιρα τα αποτελέσματα των rapid test. 

Αυτό έχει ως συνέπεια τη διαμόρφωση μιας στρεβλής εικόνας για την πανδημία στον Νομό, ο οποίος ειδικά τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. 

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας κ. Βασ. Κικίλια

Θέμα: «Ιατρικός Σύλλογος Δράμας: Μη καταγραφή των rapid test για τον Covid 19 λόγω απουσίας εφαρμογής δήλωσης του ΕΟΔΥ»

Σοβαρός κίνδυνος υπάρχει για τους ιδιώτες ιατρούς μικροβιολόγους του Νομού Δράμας να κατηγορηθούν για απόκρυψη στοιχείων που σχετίζονται με τα rapid test του Covid-19 χωρίς οι ίδιοι να είναι υπαίτιοι για αυτό. Ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας με σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παν. Αρκουμανέα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους συγκεκριμένους ιατρούς, οι όποιοι λόγω απουσίας κατάλληλης εφαρμογής δήλωσης από την πλευρά του ΕΟΔΥ δεν μπορούν να δηλώσουν άμεσα και έγκαιρα τα αποτελέσματα των rapid test. Αυτό έχει ως συνέπεια τη διαμόρφωση μιας στρεβλής εικόνας για την πανδημία στον Νομό, ο οποίος ειδικά τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Στη Δράμα τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησε και η χρήση των rapid test αντιγόνου καλύπτοντας το χρονικό διάστημα από 19 έως και 25 Οκτωβρίου, διάστημα κατά το οποίο δεν υπήρχε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή, λόγω ύπαρξης κρουσμάτων στο προσωπικό των ΚΟΜΥ. Δηλαδή για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα μόνα τεστ που πραγματοποιούνταν, γίνονταν από τους ιδιώτες μικροβιολόγους. Τότε όμως προέκυψε το πρόβλημα για το πού θα πρέπει να δηλώνονται αυτά τα rapid test, αφού δεν υπήρχε σχετική εφαρμογή δήλωσής τους (όπως άλλωστε φαίνεται και από το ΦΕΚ 204/τ.Α’/22.10.2020). Ως προσωρινή λύση προτάθηκε οι συγκεκριμένοι γιατροί να δηλώνουν τα rapid test στη Διεύθυνση Υγείας. Τέλος, μέχρι σήμερα, όπως άλλωστε γνωρίζετε, μόνο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ Δράμας μπορεί να δηλώνει τα rapid test στον ΕΟΔΥ.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας. Παρακαλώ όπως προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας εδώ.