Σοβαρές διαπιστώσεις από τους Ιατρικούς Συλλόγους της Περιφέρειας ΑΜΘ για την υγειονομική απειλή του κορωνοϊού στην περιοχή
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Υγείας Αρ.Πρωτ.323/11.11.2020

Σε πολύ σοβαρές διαπιστώσεις σχετικά με την υγειονομική απειλή του κορωνοϊού στην περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καταλήγουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της συγκεκριμένης Περιφέρειας μέσω κοινού Δελτίου Τύπου που εξέδωσαν. Στην επιστολή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτεία πρέπει να ενδυναμώσει ΑΜΕΣΑ τα Νοσοκομεία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία ιατρείων και χειρουργείων. Επίσης, θα πρέπει να προβεί στη διενέργεια περισσότερων τεστ για τους πολίτες της ΑΜΘ, ειδικά στις περιοχές που παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, όπως η Δράμα και η Καβάλα. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η επάρκεια υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των υπόλοιπων αναγκών των Νοσοκομείων και να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί στη μάχη κατά της πανδημίας, μέσα από ένα μελετημένο και συμφωνημένο με τους Ιατρικούς Συλλόγους σχέδιο δράσης, προκειμένου να στηριχθεί το εξωνοσοκομειακό σύστημα υγείας με την ελαχιστοποίηση προσέλευσης ασθενών στα νοσοκομεία, όσο και ενδονοσοκομειακά σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Σχετική Αναφορά κατάθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασ. Κικίλια με την οποία ζητά να ενημερωθεί για τις άμεσες ενέργειες του αρμόδιου Υπουργείου. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασ. Κικίλια

 Θέμα: «Στο Επίπεδο ‘Β. Αυξημένου Κινδύνου’ όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης- Άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων ζητούν με κοινό Δελτίο Τύπου τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ»

Κοινό Δελτίο Τύπου εξέδωσαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ), καταλήγοντας σε πολύ σοβαρές διαπιστώσεις σχετικά με την υγειονομική απειλή του κορωνοϊού στην περιοχή.

Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι η Πολιτεία οφείλει να ενδυναμώσει ΑΜΕΣΑ τα Νοσοκομεία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έτσι ώστε να μην παρακωλύεται η τακτική λειτουργία των ιατρείων και των χειρουργείων και να προβεί στη διενέργεια περισσότερων τεστ για τους πολίτες των περιοχών της ΑΜΘ, ειδικά σε αυτές που παρατηρείται καλπάζουσα αύξηση τις τελευταίες ημέρες, π.χ. Δράμα, Καβάλα.

Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η επάρκεια υλικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των λοιπών αναγκών των Νοσοκομείων και να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί στη μάχη κατά της πανδημίας, μέσα από ένα μελετημένο και συμφωνημένο με τους Ιατρικούς Συλλόγους σχέδιο δράσης, προκειμένου να στηριχθεί το εξωνοσοκομειακό σύστημα υγείας με την ελαχιστοποίηση προσέλευσης ασθενών στα νοσοκομεία, όσο και ενδονοσοκομειακά σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Τέλος, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ τονίζουν ότι η Πολιτεία πρέπει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την πιστή τήρηση των μέτρων και να πραγματοποιήσει στοχευμένα τεστ σε εργασιακούς χώρους και σε μέρη που δημιουργείται συνωστισμός.

Σας επισυνάπτω το σχετικό Δελτίο Τύπου και ζητώ να προβείτε σε όλες τις άμεσες και απαραίτητες ενέργειες και να με ενημερώσετε σχετικά.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Το κοινό δελτίο Τύπου των Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Υγείας εδώ και

απόσπασμα από τα πρακτικά της συζήτησης της 7ης-12-2020,  στη Βουλη των Ελλήνων,  εδώ.