Mια χώρα με ένδοξο παρελθόν και αμφίβολο μέλλον
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής (βίντεο)

Αδιαφορία για την πολύπλευρη κατάρρευση που βιώνει η χώρα καταλόγισε στην κυβέρνηση η Βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και για άλλα θέματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα βαρύγδουπο, αλλά ανεφάρμοστο στην πράξη σύστημα, που αποκλείει τη συμμετοχή στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα και, επιπλέον, δεν βασίζεται σε καμία ηλεκτρονική τεκμηρίωση της διαδικασίας και – κυρίως – της μοριοδότησης, και επομένως είναι αδιαφανές.

“Όσο και να θέλει κάποιος να πιστέψει στην μεταρρυθμιστική πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται μόνοι τους να επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη γνωρίζουμε όλοι. Δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση και αλήθεια που να βρεθεί; […] Κάπως έτσι η χώρα κάθε μέρα καταρρέει κι αυτό δεν είναι ζήτημα που μπορεί να περιμένει. Οφείλουμε όλοι, να το λύσουμε σήμερα. […] Όταν πάψουμε να πετάμε την καυτή πατάτα στον επόμενο, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση, κι όπως έχουμε κάνει κι εμείς στο παρελθόν. Όταν βρούμε το κουράγιο να πούμε αλήθειες για μας και για τους άλλους. Όταν αποκτήσουμε τη γενναιότητα να παραδεχτούμε τα λάθη μας και την αποφασιστικότητα να τα διορθώσουμε. Τότε και μόνο τότε τούτος ο τόπος θα σηκώσει κεφάλι. Μέχρι εκείνη τη μαγική στιγμή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, όσοι μείνουμε και δεν μεταναστεύσουμε θα σερνόμαστε στην κατήφεια και στα ερείπια μιας χώρας με ένδοξο παρελθόν και αμφίβολο μέλλον.”

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρρέουμε. Μπορεί αθόρυβα, σιωπηλά, μεθοδικά, αλλά καταρρέουμε και ο γδούπος θα ακουστεί στο τέλος.
Είναι απίστευτο πόσο δεν δείχνει να ενδιαφέρει την Κυβέρνηση η πολύπλευρη κατάρρευση που βιώνει η χώρα. Ο πλανήτης σείεται, ο κόσμος αλλάζει με καταιγιστική ταχύτητα, η ανθρώπινη δυστυχία έχει ριζώσει μέσα στα σπίτια μας και η γαληνοτάτη Αριστερά συνεχίζει να ζει στο παράλληλο σύμπαν της και να σκορπά δεξιά και αριστερά -κατά προτίμηση αριστερά- το συλλογικό μας υστέρημα.

Η γενναιοδωρία της Κυβέρνησης είναι ανάλογη της υψηλής ιστορικής αποστολής που φαντασιώνεται ότι έχει. Όσο για τους αποδέκτες είναι πολλοί, γνωστοί και συγκεκριμένοι. Η χώρα άλλη μια φορά στραγγίζεται, για να βολευτούν εκλεκτοί, συγγενείς και λοιποί ημέτεροι.
Σήμερα «ταχταρίζουμε» τους δημοσίους λειτουργούς, που επιμένουν να παραμένουν ανεπαρκείς, ενώ χιλιάδες νέοι με προσόντα και όρεξη είναι άνεργοι ή έχουν μεταναστεύσει, για να μπορέσουν να ζήσουν. Το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται μετά βαΐων και κλάδων. Ίσως γιατί πρέπει να γιορτάσουμε την πανηγυρική προσχώρηση στο πελατειακό σύμπαν της Κυβέρνησης του ηθικού πλεονεκτήματος και της ισότητας των ευκαιριών.

Αφού, λοιπόν, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, πρώτα διορίσατε όλους τους συγγενείς σας, τους φίλους τους, αφού βγάλατε κάμποσες κομματικές υποχρεώσεις, έφθασε και η περίφημη ώρα για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης κ.λπ., για να φέρετε την πολυπόθητη αξιοκρατία στην δημόσια διοίκηση. Όμως, τι και αν έφτασε η ώρα; Στα λόγια όλοι μπορεί να συμφωνούμε για την αδήριτη ανάγκη το κράτος να δουλεύει, η διοίκηση να λειτουργεί ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία, αλλά αυτό πρέπει να είναι κανόνας άμεσης εφαρμογής, όχι στόχος για το απώτερο μέλλον.

Συμφωνούμε: Πρέπει να καταργηθούν οι κομματικοί γενικοί γραμματείς, να καταργηθούν οι κομματικοί διοικητές και όλα τα άλλα. Είναι αδιανόητο, νομίζω, η αλλαγή ενός Υπουργού να σημαίνει και παράλυση στη διοίκηση. Άλλωστε, εμείς βάλαμε τους κανόνες για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης μέσω πρωτοβουλιών όπως ΑΣΕΠ, «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», opengov, λειτουργία των ΚΕΠ, έλεγχος δημόσιων συμβάσεων και προμηθειών στα δημόσια έργα.

Τι κάνει, λοιπόν, η Κυβέρνηση γι’ αυτό; Αφού πρώτα τοποθέτησε εξήντα δυο κομματικά στελέχη σε θέσεις γενικών γραμματέων, έρχεται με αυτό το νομοσχέδιο και θέλει να δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις, τις κυβερνήσεις του μέλλοντος. Πώς εξασφαλίζετε τη διαφάνεια και αξιοκρατία ως προς την πλήρωση θέσεων ευθύνης, όταν πετάτε το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση;

Στην αξιολόγηση των υπαλλήλων και προϊσταμένων οργανικών μονάδων προβλέπεται ένα σύστημα στοχοθεσίας, βαρύγδουπο και μεγαλοπρεπές μεν, με ολομέλειες υπηρεσιών και με συμβουλευτικές συνεντεύξεις, αλλά ανεφάρμοστο στο άμεσο μέλλον δε.

Στο παρόν νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμμία δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης στελέχη προερχόμενα από τον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν αναδείξει και το ερώτημα είναι: Γιατί;

Ακούσαμε τον κύριο Υπουργό να λέει ότι όταν ξεκινά κανείς να κάνει μία αναδιοργάνωση, θα ξεκινήσει με το υπάρχον δυναμικό, με τους ανθρώπους που έχει, με τους πόρους που έχει. Ποιον πειράζει, όμως, να συμπεριλάβουμε άξιους ανθρώπους, που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από τους δημοσίους υπαλλήλους, που ξέρετε πολύ καλά ότι είτε περάσουν είτε δεν περάσουν την αξιολόγηση παραμένουν δημόσιοι υπάλληλοι;

Εισάγετε ένα μπερδεμένο, αλλά επιστημονικό σύστημα μοριοδότησης, όπου η μοριοδότηση του υπαλλήλου γίνεται βάσει φυσικών φακέλων και όχι βάσει ηλεκτρονικού συστήματος. Είναι εκπληκτικό γιατί δεν το θέλουμε και ηλεκτρονικό. Ξέρετε, οι φάκελοι, τα χαρτιά, πολλές φορές χάνονται, δεν τα βρίσκουμε όταν χρειάζονται. Έχετε γενικώς μία απέχθεια σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική καταγραφή, άρα τη διαφάνεια.

Το κερασάκι σε αυτό το νομοσχέδιο είναι το τελευταίο τμήμα του με τις ετερόκλητες και άσχετες διατάξεις, αυτό που ονομάζετε λοιπές διατάξεις, όπου εκεί έχετε αποσύρει, έχετε φέρει προς συζήτηση στο μέλλον διάφορες διατάξεις και φυσικά σωρεία τροπολογιών.
Σήμερα μάλιστα καταθέσατε καινούργια τροπολογία που ενώ στο παράλληλο πρόγραμμα σας ζητούσαμε να τη συμπεριλάβετε, δεν το κάνατε και αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων. Σας πήρε τέσσερις μέρες για να το αντιληφθείτε.

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, ρωτώ: Ποιος μπορεί να πιστέψει στη μεταρρυθμιστική σας πρόθεση, όταν έρχεστε μόνοι σας και επιβεβαιώνετε αυτό που όλοι ήδη γνωρίζουμε καλά; Δεν υπάρχει καμμία διάθεση μεταρρύθμισης και πού να τη βρείτε άλλωστε. Είστε κρατιστές από τα γεννοφάσκια σας και εθισμένοι σε ένα κράτος-αγελάδα, σε ένα κράτος-πατερούλη. Με ποιες παραστάσεις μπορείτε να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε μία αποτελεσματική σύγχρονη δημόσια διοίκηση;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πραγματική οικονομία που αγωνιά καθημερινά δεν μπορεί να συνεχίσει να τρέφει ένα κράτος υδροκέφαλο, παρασιτικό, ένα κομματικό κράτος. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις σας, οι δικαιολογίες σας για όλες τις προχειρότητες που νομοθετείτε, είναι μία: Τα ίδια κάνατε και εσείς. Προφανώς έτσι αντιλαμβάνεστε τον ιστορικό σας ρόλο, να κάνετε όσα λάθη δεν κάναμε μήπως τελικά και μείνει κανένα λάθος που δεν θα έχει διαπραχθεί σε αυτή τη χώρα!

Αν πιστεύετε σε αυτό το νομοσχέδιο, αν απηχεί τις απόψεις σας και το χρειάζεται η χώρα, γιατί δεν το εφαρμόζετε από σήμερα κιόλας; Δυστυχώς, την απάντηση τη ξέρουμε και δεν σας τιμά. Ο τόπος δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι, όσο πετάμε την καυτή πατάτα στον επόμενο. Γιατί αυτό κάνετε σήμερα. Χρειάζεται γενναιότητα για να παραδεχθούμε τα λάθη μας και αποφασιστικότητα για να τα διορθώσουμε. Και εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη το ξέρουμε πολύ καλά αυτό και το ζούμε. Τότε και μόνο τότε υπάρχει μία μικρή πιθανότητα αυτός ο τόπος να μπορέσει να σηκώσει κεφάλι. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, είναι όμως αναγκαίο. Είναι αυτό που πρέπει να γίνει.

Μέχρι εκείνη τη μαγική στιγμή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, όσοι μείνουμε και δεν μεταναστεύσουμε, θα ζούμε μέσα στην κατήφεια, στα ερείπια μιας χώρας με ένδοξο παρελθόν, αλλά με πολύ αμφίβολο μέλλον.
Ευχαριστώ πολύ”.