Χαρά Κεφαλίδου: Δυσμενής διάκριση σε βάρος Στελεχών του Στρατού Ξηράς
Κατάθεση Αναφοράς σε Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Αναφορά προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατάθεσε η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τη μειωμένη αποζημίωση επιφυλακής που θα λάβουν οι υπηρετούντες στον Στρατό Ξηράς (Σ.Ξ.) σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κάνει λόγο για δυσμενή διάκριση σε βάρος των Στελεχών του Σ.Ξ. και μεταφέρει με επιστολή της (ημερ. 10.10.2020) το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης που επικρατεί στο σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί σε Μονάδες του Σ.Ξ. στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σχετικά με την αποζημίωση για τις υπηρεσίες αυξημένης επιφυλακής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην επιστολή της η Ένωση αναφέρει ότι υπήρξε άνιση και άδικη αντιμετώπιση των συναδέλφων τους στον Σ.Ξ., αφού θα λάβουν κάτω από τη μισή αποζημίωση σε σχέση με τους συναδέλφους τους του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για τις υπηρεσίες που προσέφεραν κατά τη διάρκεια της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας των προηγούμενων ημερών.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης  κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

 Θέμα: «Άνιση  αντιμετώπιση των υπηρετούντων στον Στρατό Ξηράς Στρατιωτικών ως προς την αποζημίωση για τις υπηρεσίες αυξημένης επιφυλακής»

 Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μεταφέρει με επιστολή της (ημερομ. 10.10.2020), το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης που επικρατεί στο σύνολο του προσωπικού που υπηρετεί σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σχετικά με την αποζημίωση για τις υπηρεσίες αυξημένης επιφυλακής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επειδή υπήρξε άνιση και άδικη αντιμετώπιση των συναδέλφων τους του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι θα λάβουν κάτω από τη μισή αποζημίωση σε σχέση με τους συναδέλφους τους του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας για τις υπηρεσίες που προσέφεραν κατά τη διάρκεια της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας των προηγούμενων ημερών.

Επειδή επισημαίνουν ότι ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ομιλία του στη Βουλή απαντώντας σε σχετική επερώτηση είπε μεταξύ άλλων ότι «Το πρώτο ερώτημα είναι αν τηρήθηκε το 40ωρο κατά τη διάρκεια της επιφυλακής»; Αναφέρουν ότι η επιφυλακή αυτού του τύπου, με τις συγκεκριμένες απειλές ασφαλείας έναντι της χώρας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους εργασιακού οκτάωρου. Η Επιφυλακή ήταν σε διάρκεια 24ωρης βάσης για όσο χρόνο χρειάστηκε. Αυτή ήταν η κατάσταση που επικράτησε στο σύνολο του Στρατεύματος.

Επειδή τονίζεται ότι η ισότητα που προβλέπει το Σύνταγμα επεκτείνεται όχι μόνο στις υποχρεώσεις αλλά και στα δικαιώματα των Ελλήνων Στρατιωτικών και αφενός κάθε άνιση μεταχείριση είναι έκνομη, αφετέρου δε αποτελεί δυνητικά παράγοντα προσβολής του ηθικού του στρατεύματος και πηγή προστριβής μεταξύ των στελεχών του.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους ζητούν τροποποίηση της διαταγής αποζημίωσης επιφυλακής διαρκείας του ΓΕΣ που αφορά στο προσωπικό του, ώστε και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς να λάβουν την ανάλογη αποζημίωση, που να μην είναι κατώτερη από το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επισυνάπτεται η Επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και παρακαλώ όπως επιμεληθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις άμεσες ενέργειές σας.

 Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την Επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας ΑΜΘ εδώ.