“Καπέλο” στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (βίντεο)

Το μεγάλο θέμα του “καπέλου” στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ανέδειξε η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, με επίκαιρη Ερώτησή της προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, που συζητήθηκε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Επισήμανε πως αν και η Κυβέρνηση επιβάλλει την υποχρεωτικότητα του πλαστικού χρήματος, δεν έχει εξαγγείλει ακόμη τις διατάξεις για το αφορολόγητο. Αντίθετα, με “καπέλο” έως και 3% ανά συναλλαγή, μόνο το πρώτο τρίμηνο μετά την επιβολή των capital controls οι τράπεζες είχαν κέρδη πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας, ο κ. Σταθάκης είπε ότι η κυβέρνηση μελετά τη δημιουργία παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διοικητικών μέτρων και προστίμων εφόσον – όπως είπε – οι αποκλίσεις είναι  μεγαλύτερες του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Στη δευτερολογία της, η Χαρά τόνισε πως τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και πως η επιβάρυνση για τους ιδιώτες και τους επαγγελματίες είναι σοβαρή και με τη χρέωση στη χρήση των μηχανημάτων POS.

Δείτε το σχετικό βίντεο: