Χαράς Κεφαλίδου: Μέσα από τη συνεχή έκθεση σε τηλεοπτικά σκουπίδια κανονικοποιείται η βία κατά των γυναικών, η έκπτωση των αξιών
Ομιλία στην Επιτροπή Επιτροπή Ισότητας (βίντεο)

Δεκτή έγινε η πρόταση της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτή Δράμας και Τομεάρχη Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής από την Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, για επιστολή στο Ε.Σ.Ρ. (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) προκειμένου να ελέγξει το περιεχόμενο των τηλεοπτικών εκπομπών και να  αποτυπώσει τις όποιες αστοχίες υπάρχουν.

«Κυρία Πρόεδρε, χαίρομαι που συμμετέχω σήμερα σε αυτήν την Επιτροπή που υπήρξα μέλος στην προηγούμενη θητεία, με έργο σημαντικό και σε ότι αφορά τις εκθέσεις, πραγματικά οι συνάδελφοι έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους.

Θέλω όμως σήμερα, πέρα από το διαδικαστικό, το οποίο θα το συνεννοηθείτε με τη συνάδελφο που μετέχει στην Επιτροπή, να καταθέσω ένα σχόλιο και μια πρόταση.

Το σχόλιό μου αφορά, το ότι η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά το θάνατο της Ruth Ginsburg και αυτό δεν γίνεται να το αφήσουμε ασχολίαστο. Ήταν μια εμβληματική δικαστής, υπέρμαχος των αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβίστρια, σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης. Χωρίς αμφιβολία ήταν μια από τις πιο σημαντικές μορφές της Αμερικής των τελευταίων δεκαετιών, άφησε ένα στίγμα ανεξίτηλο και είναι πηγή έμπνευσης για πάρα πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Το δεύτερο που θέλω- και πάλι λόγω της συγκυρίας- να αναδείξω, είναι το τεράστιο πρόβλημα το οποίο υπάρχει με το περιεχόμενο των τηλεοπτικών εκπομπών τύπου Bachelor, τύπου Big Brother, που βλέπετε ότι έχει δημιουργήσει πια έναν εθισμό και έχει αλλοιώσει εντελώς την αισθητική στην ελληνική κοινωνία.

Το Ε.Σ.Ρ. με πολύ αργά αντανακλαστικά θα συνεδριάσει αύριο για το θέμα του Big Brother. Όμως, νομίζω ότι η Επιτροπή μας καλό είναι να πάρει μία πρωτοβουλία και να ζητήσει από το Ε.Σ.Ρ. να κάνει μία προσπάθεια να διατρέξει όλο το τηλεοπτικό τοπίο και να μπορέσει να αποτυπώσει τις όποιες αστοχίες υπάρχουν. Διότι, τελικά μέσα από αυτήν την συνεχή έκθεση σε τηλεοπτικά «σκουπίδια» κανονικοποιείται η βία των γυναικών, η έκπτωση των αξιών και η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αισθητικής όλων μας.

Νομίζω, λοιπόν, ότι και μπορούμε να το αναδείξουμε ως ένα από τις υποενότητες στις οποίες θα αναφερθεί η Επιτροπή μας, αλλά κυρίως μπορεί να υπάρξει μια επιστολή που να ζητάει από το Ε.Σ.Ρ. εδώ και τώρα να πάρει αυτήν την πρωτοβουλία και να συνεργαστεί με εμάς για να έχουμε όσο το δυνατόν άμεσα αποτελέσματα και αν αυτό μπορέσει να γίνει και κομμάτι της έκθεσης νομίζω ότι θα βοηθούσε πάρα πάρα πολύ.

Ευχαριστώ πολύ”.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): 
“Κοιτάξτε, τώρα, ίσως θα πρέπει να κάνουμε μία επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που να τους ζητούμε να ασχοληθούν συνολικά με το πρόβλημα και ίσως θα πρέπει να αναλάβουμε και εμείς όλα τα μέλη να εντοπίζουνε. Γιατί εγώ τώρα δεν σας κρύβω, έχω μόνιμα ανοιχτή την τηλεόραση την ώρα που γράφω ή διαβάζω, άλλα ή δεν τα παρατηρώ όλα ή δεν μπορώ να τα δω και τα έχω συνήθως στο άλλο κανάλι που δεν έχει κάτι τέτοιο και μπορεί και να μας ξεφεύγουν πράγματα. Είδα όμως κατά λάθος ότι και σε περιπτώσεις με τους οποίες δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ, υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή, είναι πλέον γενικευμένο.
Άρα, λοιπόν, να κάνουμε μια πρώτη επιστολή, θα την κάνω εγώ, που να ζητώ να ασχοληθούν με το σύνολο των περιπτώσεων, δηλαδή να το παρακολουθήσουν και τη διαφήμιση και τις εκπομπές και τις αθώες εκπομπές”.
ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: “Κυρία Πρόεδρε, εγώ είμαι σίγουρη ότι η εμπειρία που διαθέτετε και εσείς και η συνάδελφος η κυρία Κανέλλη μας δίνει τη δυνατότητα να το προσεγγίσουμε σωστά, χωρίς ακρότητες, αλλά ευχαριστώ πάρα πολύ που υιοθετείτε την πρότασή μας”.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): “Μα το έχουμε ξανασυζητήσει και ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο να μην είναι αποσπασματική η ενασχόλησή μας, γιατί υπάρχει αναζωπύρωση”.
ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: “Υπάρχει αναζωπύρωση μεγάλη, δεν ξέρω εάν φταίει και το κλείσιμο στα σπίτια”.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): “Αυτόν τον χρόνο κάτι έχει γίνει!”

Μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Δείτε το σχετικό Δελτίου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής εδώ.