Χαρά Κεφαλίδου: Ειδικά φέτος περισσότερο από ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε!
Δήλωση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Με αφορμή την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας & Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Σχεδόν ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την ημέρα που γράφτηκε ακόμη μια ματωμένη σελίδα στην ιστορία της πατρίδας μας, αυτή της τραγωδίας της Ιωνίας. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 1922 όταν αφανίστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων. Σφαγές, λεηλασίες, έκτροπα, προσφυγιά, συνέθεσαν τη συστηματική προσπάθεια εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου. Το δράμα του Ελληνισμού κορυφώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης. Θλιβερό ορόσημο, η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού που σηματοδότησε το οριστικό τέλος του οράματος της Μεγάλης Ιδέας.

Είναι μοναδικός ο τρόπος που η Διδώ Σωτηρίου περιγράφει τα δραματικά γεγονότα στα «Ματωμένα Χώματα»: «Η φωτιά απλωνόταν παντού. Ντουμάνιασε ο ουρανός. Μαύρα σύγνεφα ανηφορίζανε και μπερδευότανε το να με τ’ άλλο. Κόσμος, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος, τρελός από φόβο αρχίνησε να τρέχει απ’ όλα τα στενοσόκακα και τους βερχανέδες και να ξεχύνεται στην παραλία σα μαύρο ποτάμι… Γκρέμισε ο κόσμος μας! Γκρέμισε η Σμύρνη μας! Γκρέμισε η ζωή μας! Η καρδιά, τρομαγμένο πουλί, δεν ξέρει που να κρυφτεί».

Η Γενοκτονία των Ποντίων και του Μικρασιατικού Ελληνισμού αποτελούν δυο μαύρες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πρέπει πάση θυσία να μείνουν ζωντανές στη μνήμη μας. Για αυτό η Βουλή των Ελλήνων θέλοντας να τιμήσει αλλά και να θυμίσει ανακήρυξε την 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό Κράτος. Ειδικά φέτος εν μέσω της πανδημίας, των πρωτόγνωρων συνθηκών που αυτή επιβάλλει αλλά και της συνεχιζόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας, της συνεχιζόμενης προσπάθειας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ειδικά φέτος περισσότερο από ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Χρέος όλων μας να μείνει άσβεστη η ιστορική μνήμη. Χρέος όλων μας να κρατήσουμε την υπόσχεση για συνεχή αγώνα δικαίωσης της θυσίας αυτών των ανθρώπων, των ανθρώπων της Μικράς Ασίας».