Χαρά Κεφαλίδου: Απαράδεκτη και ανάλγητη η περικοπή προνοιακών επιδομάτων ατόμων με οπτική αναπηρία
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Αρ.Πρωτ.8204/14.07.2020

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνυπέγραψε μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας αναφορικά με την απαράδεκτη και ανάλγητη περικοπή προνοιακών επιδομάτων που λαμβάνουν άτομα με οπτική αναπηρία. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν φορείς και σωματεία των ατόμων με αναπηρία, ο ΟΠΕΚΑ προχώρησε χωρίς νόμιμη αιτία στην περικοπή του επιστημονικού επιδόματος των τυφλών επιστημόνων, ενώ την ίδια στιγμή περιέκοψε κατά το ήμισυ το προνοιακό επίδομα που λαμβάνουν οι άνεργοι με οπτική αναπηρία. 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό: Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση

Θέμα: «Απαράδεκτη και ανάλγητη η περικοπή προνοιακών επιδομάτων ατόμων με οπτική αναπηρία»

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική́ Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ), μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία  καθώς και το σωματείο – μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), με έγγραφο τους καταγγέλλουν τον ΟΠΕΚΑ ότι προχώρησε χωρίς νόμιμη αίτια στην περικοπή́ του επιστημονικού επιδόματος των τυφλών επιστημόνων που λαμβάνουν όταν ασκούν αποδεδειγμένα επάγγελμα σύμφωνα με το πτυχίο τους, (ΦΕΚ 672/ τ. Β ́/ 14.07.1977 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΥΦΛΩΝ, ΦΕΚ 296/τ. Β ́/ 26.03.1979 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, ΦΕΚ 931/τ. Β ́/21-05-2008 Αύξηση επιδομάτων τυφλών μέχρι 2011).

Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν, ο ΟΠΕΚΑ προχώρησε αιφνίδια σε περικοπή́ του προνοιακού επιδόματος κατά́ το ήμισυ σε ανέργους με οπτική αναπηρία, επειδή́ λαμβάνουν ως έμμεσα ασφαλισμένοι και ανίκανοι προς εργασία μέρος της σύνταξης θανόντος γονέα (ορφανική σύνταξη), χωρίς να ληφθεί́ υπόψη η εξαίρεση της παραγράφου Β.1. της εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας με αριθμ. πρωτοκ. Π3α/Φ.32/3226/13.09.2001, καθώς και του υπ. αριθμ.3 της σύνοψης της ιδίας εγκυκλίου.

Επειδή οι περικοπές των προνοιακών επιδομάτων σε ιδιαίτερα ευάλωτους πολίτες, όπως είναι οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία, αντιτίθενται στις αρχές του κράτους πρόνοιας, στερώντας τους μια αναγκαία ενίσχυση εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού-covid-19, που οι συνθήκες είναι κρίσιμες και αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω.

Επειδή το επιστημονικό επίδομα χορηγείται επί σειρά ετών στους τυφλούς επιστήμονες, οι οποίοι σημειωτέων είναι ελάχιστοι και οι οποίοι αποδεδειγμένα ασκούν επάγγελμα σύμφωνα με την ειδικότητά τους, είναι δε απαραίτητο και τούτο διότι δίδεται για να στηριχθούν κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους, που απαιτεί να αντιμετωπίσουν έντονο ανταγωνισμό και πολλαπλές δυσχέρειες.

Επειδή οι περικοπές των προνοιακών επιδομάτων έλαβαν χώρα, χωρίς να προηγηθεί́ γραπτή́ προειδοποίηση και ενημέρωση και μάλιστα στη δύσκολη συγκυρία που διερχόμαστε όλοι και ιδιαίτερα οι ανάπηροι συμπολίτες μας.

Επειδή η υπ’ αριθμ. 5534/7.4.2020 παραμένει αναπάντητη,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση κατάργηση της περικοπής του επιστημονικού́ προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν οι τυφλοί́ επιστήμονες καθώς και της περικοπής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα που λαμβάνουν ορφανικές συντάξεις και μάλιστα αναδρομικά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γιώργος Μουλκιώτης

Χαρά Κεφαλίδου

Ανδρέας Πουλάς