Απόσπαση εκπαιδευτικών στα σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στη Γερμανία
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Αρ.Πρωτ.7798/30.06.2020

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων με θέμα: «Απόσπαση εκπαιδευτικών στα σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στη Γερμανία».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως

Θέμα: «Απόσπαση εκπαιδευτικών στα σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στη Γερμανία»

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας με επιστολή της επισημαίνει ότι ενώ βρισκόμαστε στα τέλη Ιουνίου 2020 ακόμα δεν έχει εκδοθεί η προκήρυξη για την πρόσκληση ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών προκειμένου να αποσπαστούν στα σχολεία εξωτερικού.

Επειδή όμως η σχολική χρονιά στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας ξεκινά εφέτος στις 12.08.2020 και με την εμπειρία που υπάρχει των τελευταίων ετών με τις χρονοβόρες διαδικασίες επιλογής των εκπαιδευτικών για τα σχολεία του εξωτερικού, θεωρούν και εκφράζουν τον φόβο πως είναι αδύνατον να επιλεγούν και να τοποθετηθούν έγκαιρα οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους. Οι Συντονιστές Εκπαίδευσης έχουν ήδη στείλει τα κενά που υπάρχουν.

Όπως επισημαίνουν, αυτό αποτελεί μια διαχρονική κατάσταση, δεν γίνεται για πρώτη φορά, ούτε αποτελεί δικαιολογία η πανδημία του κορωναϊού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προτείνουν, ως μοναδική εφικτή λύση, την παράταση για φέτος όσων εκπαιδευτικών θέλουν να παραμείνουν, καθότι οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα σχολεία ακόμα.

Ζητούν δε άμεση παρέμβαση της Υπουργού για το ζήτημα αυτό, ειδάλλως φοβούνται ότι η τοποθέτηση των νέων εκπαιδευτικών θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να βρίσκονται έγκαιρα όλοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στη Γερμανία με δεδομένο ότι το σχολικό έτος ξεκινά στις 12 Αυγούστου 2020;

2. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου, ως λύση του προβλήματος, η παράταση για άλλον έναν χρόνο, χωρίς επιμίσθιο για αυτούς που έχουν καλύψει τα προβλεπόμενα έτη, όσων αποσπασμένων εκπαιδευτικών θέλουν να παραμείνουν στα σχολεία της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας;

3. Προβλέπεται από το υπουργείο σας η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων με στόχο τον εξορθολογισμό των διαδικασιών επιλογής των εκπαιδευτικών που θα αποσπώνται στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ούτως ώστε έγκαιρα να αναλαμβάνουν υπηρεσία στην αρχή της σχολικής περιόδου, που διαφέρει στα διάφορα κρατίδια;

4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για τη μετατροπή των σημερινών αμιγώς ελληνικών σχολείων σε δίγλωσσα σχολεία;

Η Ερωτώσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου