Επαναθεσμοθέτηση των αγορών παραγωγών στη Δράμα
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αρ.Πρωτ.2009/29.06.2020

Αναφορά κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Ν.Δράμας του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: “Επαναθεσμοθέτηση των αγορών παραγωγών στη Δράμα”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη
Θέμα: «Επαναθεσμοθέτηση των αγορών παραγωγών στη Δράμα»

Με παλαιότερη επιστολή της η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σας έχει ενημερώσει αναλυτικά για τις Αγορές Παραγωγών (Farmers Markets) οι οποίες καταργήθηκαν και έχουν μετατραπεί σε αγορές Παραγωγών μόνο Βιολογικών Προϊόντων, με την αντικατάσταση της παραγράφου 1 του άρθρου 56 του Νόμου 4235/2014 με το άρθρο 20 παράγραφος 7 του Νόμου 4492/2017. Όπως προκύπτει άμεση είναι η ανάγκη επαναθεσμοθέτησης των αγορών παραγωγών της Δράμας μαζί με τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.

Τονίζεται ότι η Αγορά Παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας λειτούργησε με πολύ μεγάλη επιτυχία και οι οικογένειες των παραγωγών που συμμετέχουν διαθέτουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές εξασφαλίζοντας και στους ίδιους ένα εισόδημα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Συνολικά συμμετέχουν 100 παραγωγοί της περιοχής.

Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η επαναθεσμοθέτηση των Αγορών Παραγωγών μαζί με τους Παραγωγούς Βιολογικών Προϊόντων, γιατί στις Περιφερειακές Ενότητες εκτός Αττικής και Θες/νίκης οι παραγωγοί είναι λίγοι και από μόνοι τους δεν επαρκούν για να συστήσουν μια αγορά. Για την επαναθεσμοθέτηση είναι αναγκαία η τροποποίηση – συμπλήρωση της παραγράφου 7 του άρθρου 20 του Νόμου 4492/2017.

Παρακαλώ όπως επιμεληθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου