Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αλλά με επιπλέον επιβάρυνση!
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου η Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε  Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη, σχετικά με τις χρεώσεις των Τραπεζών σε όλες τις συναλλαγές με χρήση χρεωστικών-πιστωτικών καρτών.

Η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό για ποιους λόγους η Κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την επιβολή των capital controls, δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ώστε η χρήση πλαστικού χρήματος να μην επιβαρύνει περαιτέρω τις τσέπες των πολιτών, αλλά και με ποιο νομικό έρεισμα θα επιβληθεί από το ίδιο το κράτος, μέσω της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος, πρόσθετη επιβάρυνση σε κάθε συναλλαγή των πολιτών προς όφελος των τραπεζών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η εφημερίδα Athens Voice. Δείτε το σχετικό δημοσίευμα εδώ.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη

Θέμα: «Ληστρικές οι χρεώσεις των Τραπεζών σε όλες τις συναλλαγές με χρήση χρεωστικών- πιστωτικών καρτών».

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με υποχρεωτική εφαρμογή από την αρχή του 2016 των τερματικών αποδοχής καρτών (POS) από όλες τις επιχειρήσεις που κάνουν έναρξη επιτηδεύματος. Ακόμη, ανακοινώθηκε η προώθηση μέτρων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα εν λόγω συστήματα.

Παρά την αναγνώριση της αναγκαιότητας αυτής, παρά την επί μήνες εφαρμογή των capital controls, που εκτίναξε την χρήση πλαστικού χρήματος από επιτηδευματίες και μη, η Κυβέρνηση δεν έθιξε ποτέ το ζήτημα των προμηθειών των τραπεζών, ούτε στις συναλλαγές πλαστικού χρήματος, ούτε στις εν γένει διατραπεζικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα που επικαλείται τους τιμοκαταλόγους των τραπεζών, η προμήθεια φτάνει ακόμα και το 3% ανά συναλλαγή, ύψος που συνιστά αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών και μάλιστα για κάτι που δια νόμου θα απαγορεύεται να αποφύγουν.  Οι κερδισμένοι φαίνονται από τα δημοσιευμένα έσοδα των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών από προμήθειες το πρώτο τρίμηνο μετά την επιβολή των capital controls, τα οποία ξεπέρασαν τα 300 εκ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση τηρεί σιωπή ιχθύος για το συγκεκριμένο θέμα επί μήνες.

Οι οικονομικά εξαθλιωμένοι επαγγελματίες ―φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί― επωμίζονται άλλο ένα δυσβάστακτο βάρος για έσοδα που δεν αποτελούν καν αμοιβή ή κέρδος, αλλά εισπράττονται και αποδίδονται αμέσως  σε τρίτους ή στο Δημόσιο.

Επειδή δεν είναι ορατό  το υπέρτερο δημόσιο αγαθό που εξυπηρετείται με την μονομερή  προστασία των τραπεζών από την Κυβέρνηση,

Ερωτάται ο  κ. Υπουργός:

  1. Για ποιους λόγους η Κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την επιβολή των capital controls, δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ώστε η χρήση πλαστικού χρήματος να μην επιβαρύνει περαιτέρω τις τσέπες των πολιτών;
  2. Με ποιό νομικό έρεισμα θα επιβληθεί από το ίδιο το κράτος, μέσω της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος, πρόσθετη επιβάρυνση σε κάθε συναλλαγή των πολιτών προς όφελος των τραπεζών;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου