Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αρ,Πρωτ.1468/06.05.2020

Αναφορά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας για αποχή από τα Δικαστήρια και τα Υποθηκοφυλακεία λόγω των ελλιπών μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα

 Θέμα: «Υγειονομικό πείραμα» η λειτουργία Υποθηκοφυλακείων και Δικαστηρίων – Αποχή δικηγόρων λόγω των ελλείψεων σε μέτρα υγιεινής και ατομικής προστασίας – Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Με επιστολή του στις 25-04-2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας δημοσίευσε την απόφασή του για αποχή των μελών του από την παράστασή τους στο ακροατήριο όλων των Δικαστηρίων κάθε βαθμού των γραμματειών και των υπηρεσιών τους, καθώς και από τη διενέργεια οποιασδήποτε εξωδικαστικής ενέργειας μέχρι και την 05-05-2020, για να αποφευχθεί η πιθανότητα διάδοσης του κορωνοϊού και προστασίας της υγείας και της ζωής των μελών του και όλων όσοι εμπλέκονται στις παραπάνω διαδικασίες.

Και τούτο αφού έλαβε υπόψη:

  1. Την από 23-04-2020 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που αναφέρει ότι στην από 28-04-2020 επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων και των Δικαστηρίων που αποφάσισε η Κυβέρνηση καλούνται τα Δ.Σ. των Συλλόγων της χώρας μετά από ενημέρωσή τους από τον Υποθηκοφύλακα της περιοχής και τον Προϊστάμενο του οικείου δικαστικού σχηματισμού για τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί και τη διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίας από την πολιτεία και αν διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών προτείνεται η αποχή μέχρι 5 Μαΐου.
  2. Το Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 23-04-2020 που αναφέρεται στα μέτρα ατομικής προστασία στα Υποθηκοφυλακεία και στη σύναψη σύμβασης με εταιρεία υπηρεσιών φύλαξης για ένα μήνα για την επιτήρηση των χώρων, εντός και εκτός των υποθηκοφυλακείων, για 9 άμισθα και 3 έμμισθα Υποθηκοφυλακεία, όπου δεν γίνεται καμία αναφορά για τα λοιπά Υποθηκοφυλακεία της χώρας όπως αυτό της Δράμας. Κατά συνέπεια δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για την υγιεινή και την ασφάλεια όσων καλούνται να εργαστούν σε αυτά.
  3. Την επικοινωνία με την Υποθηκοφύλακα Δράμας του Προέδρου του Συλλόγου που επιβεβαίωσε το γεγονός της έλλειψης πρόνοιας από την πολιτεία για την ασφάλεια των εργαζομένων στο Υποθηκοφυλακείο Δράμας και όλων όσων κληθούν να εργαστούν σε αυτό.
  4. Το ότι δεν υπάρχει έγγραφη γνώμη του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων υγειονομικών αρχών για τον τρόπο και τη μέθοδο επαναλειτουργίας των Δικαστηρίων και Υποθηκοφυλακείων της χώρας, παρά το γεγονός ότι την ζήτησε ο Πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με επιστολή.
  5. Το ότι το υγειονομικό υλικό που εστάλη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς τα κατά τόπους Πρωτοδικεία (γάντια και υγρό απολύμανσης) αρκεί για τις ανάγκες ολίγων ημερών και μόνο για τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας θεωρεί ότι γίνεται «υγειονομικό πείραμα» με τη βεβιασμένη επαναλειτουργία των Δικαστηρίων και Υποθηκοφυλακείων και μόνο για τις διαδικασίες προσημειώσεων και συντηρητικών κατασχέσεων, που αφορούν κύρια τα τραπεζικά ιδρύματα και τα συμφέροντά τους, βάλλει ευθέως κατά της δημόσιας υγείας και ειδικότερα της ζωής και της υγείας των δικηγόρων και των εμπλεκομένων σε αυτές.

Σας επισυνάπτω την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και ζητώ να προβείτε στις ενδεδειγμένες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των Δικηγόρων και όλων όσων εργάζονται στα Δικαστήρια και στο Υποθηκοφυλακείο Δράμας, και την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η Αναφέρουσα Bουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε την Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας εδώ.

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης εδώ.