Δήλωση Χαράς Κεφαλίδου: Το άνοιγμα των σχολείων είναι ρίσκο. Ένα crash test για τον Σεπτέμβριο.
Δήλωση Χαράς Κεφαλίδου για το άνοιγμα των σχολείων

«Σεβόμαστε τις Εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την προσέγγισή της για τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.
Η εξειδίκευση και η εφαρμογή είναι ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Ακολουθείται η λογική της τμηματικής λειτουργίας, ξεκινώντας από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και καταλήγει στην ενδεχόμενη λειτουργία και των Δημοτικών Σχολείων. Το ρίσκο είναι δεδομένο καθώς βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά.  Ουσιαστικά, το προσεχές άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα δύσκολο crash test για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους, παραμένουν τεράστια κενά και ασάφειες. Κατά την συνήθη τακτική του υπουργείου, κανένας διάλογος δεν έχει γίνει με την εκπαιδευτική κοινότητα, που είναι αυτή που καλείται να υλοποιήσει πρωτόγνωρα μέτρα σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης.
Τα μέτρα που θα ληφθούν πρωτίστως οφείλουν να εξασφαλίζουν την υγεία όλων μαθητών και εκπαιδευτικών. Η εξάντληση της προβλεπόμενης ύλης έπεται. Η εξειδίκευση των μέτρων είναι επιβεβλημένη:
• Να δοθεί πλήρης εξουσιοδότηση στα συλλογικά όργανα διοίκησης των σχολικών μονάδων για τις αναγκαίες αλλαγές:
o στα ωρολόγια προγράμματα των τάξεων,
o στην λειτουργία των σχολείων,
o στη διαχείριση του ωραρίου των εκπαιδευτικών
• Να ενισχυθεί οικονομικά και λειτουργικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε η καθαριότητα να υπάρχει για όλες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου και να εξασφαλιστεί η διαρκής επάρκεια σε υγειονομικό και απολυμαντικό υλικό ώστε να υπάρχει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

• Το «Ψηφιακό Σχολείο» ήρθε και θα μείνει. Αυτήν τη περίοδο, δεν μπορούν να καλυφθούν τα προβλήματα της έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού των Νέων Τεχνολογιών από το ΠΔΕ και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ στα σχολεία, παρότι «οι Υπολογιστές και τα λαπ-τοπ είναι στο δρόμο».

Ελπίζουμε να υπάρξει εξοπλιστικός και επιμορφωτικός σχεδιασμός για τη νέα σχολική χρονιά. Η απαιτούμενη διαφάνεια επιβάλλει πλήρη ενημέρωση για το ύψος και την πορεία των οικονομικών προσφορών και δωρεών για ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που έγιναν από ιδρύματα και πολίτες, κατά το πρότυπο του Υπουργείου Υγείας.

Απέναντι σε αυτή την υγειονομική απειλή, που αλλάζει τη ζωή των πολιτών και της κοινωνίας, δεν υπάρχουν περιθώρια για «στενές» πολιτικές και μικρόψυχες συμπεριφορές. Χρειαζόμαστε άλλες πολιτικές, που να ξεκινούν από την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, την τεκμηρίωση, τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα».