Ανάγκη στήριξης ομογενών μαθητών και ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό
Κατάθεση Αναφοράς στην Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Αρ.Πρωτ.1255/23.04.2020

Την ανάγκη στήριξης των ομογενών μαθητών αλλά και γενικότερα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό ανέδειξε με Αναφορά της η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, προς  την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως. Μετά από σχετική επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών ΠΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας η Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής ζητά από την Υπουργό να δώσει άμεσες λύσεις για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, -μεταξύ άλλων-, λόγω έλλειψης κατάλληλης προετοιμασίας, σχεδιασμού, διδακτικών και μαθησιακών στόχων, μαθησιακού υλικού, κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής.

Επισημαίνει, επίσης, τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στήριξη των μαθητών τους, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για την απρόσκοπτη, συνολική και αποτελεσματική εφαρμογή της. Επιπλέον, ζητά από την Υπουργό να καλύψει την ανάγκη που επισημαίνουν και οι εκπαιδευτικοί για έμπρακτη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στα πολλαπλά ζητήματα που απασχολούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην περιοχή τους, τα οποία λόγω της πανδημίας γίνονται εντονότερα και απαιτείται η άμεση επίλυσή τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως

 Θέμα: «Στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και των ομογενών μαθητών στην περιοχή ευθύνης του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Βερολίνου»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) στη Γερμανία με επιστολή του στην Υπουργό επισημαίνει την ανάγκη στήριξης των μαθητών που φοιτούν στα ελληνόγλωσσα σχολεία της περιοχής ΒΡΒ και γενικά υποστήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό στην περιοχή ευθύνης του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης Βερολίνου στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του ιού COVID-19.

Επισημαίνουν τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν και καταβάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δαπανώντας πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή και με μεγάλο προσωπικό κόπο, για να επινοήσουν λύσεις, να στήσουν με εντελώς νέο τρόπο τα μαθήματα, να παράσχουν υποστηρικτικό διδακτικό υλικό με e-mail, ιστολόγια, ιστοσελίδες σχολείων, εκπαιδευτικές πλατφόρμες και άλλα μέσα, για να βοηθήσουν τα παιδιά του ελληνόγλωσσου δημοτικού σχολείου.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, λόγω έλλειψης, μεταξύ άλλων, κατάλληλης προετοιμασίας, σχεδιασμού, διδακτικών και μαθησιακών στόχων, μαθησιακού υλικού, κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής.

Για αυτό έχουν ανάγκη και ζητούν την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής πολιτείας στα πολλαπλά ζητήματα που απασχολούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην περιοχή τους, που γίνονται εντονότερα και ζητούν άμεση επίλυση κάτω από τις δύσκολες συνθήκες σήμερα.

Σας καταθέτω τη σχετική Επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας. 

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε τη σχετική Επιστολή του Συλλόγου εδώ.