Χαρά Κεφαλίδου: Άμεση λήψη μέτρων προστασίας όσων διαβιούν και εργάζονται σε δομές παροχής υπηρεσιών κλειστής φροντίδας και περίθαλψης
Κατάθεση Αναφοράς προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών Αρ.Πρωτ.1234/23.04.2020

Αναφορά προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών κατάθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με Επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στην οποία τονίζεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία όσων διαβιούν και εργάζονται σε κλειστές δομές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τους Υπουργούς:
– Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη
– Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα
– Υγείας κ. Β. Κικίλια
– Εργασίας κ. Ν. Βρούτση
– Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο

Θέμα: «Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία – Ανοιχτή Επιστολή για άμεση λήψη μέτρων για την προστασία όσων διαβιούν και εργάζονται σε κλειστές δομές».

Τον κώδωνα του άμεσου κινδύνου κρούει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε Ανοιχτή Επιστολή της σχετικά με την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία περιθαλπόμενων και εργαζομένων στις δομές παροχής υπηρεσιών κλειστής φροντίδας και περίθαλψης (π.χ. γηροκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οικοτροφεία, ιδρύματα ασυλιακού τύπου, ξενώνες ψυχικής υγείας κλπ) ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, ηλικιωμένους και παιδιά.

«Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που ζουν στις κλειστές αυτές δομές είναι πλέον πιο ευάλωτα από ποτέ, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID19, καθώς και από σωματική και ψυχική κακοποίηση λόγω απομόνωσης, παραμέλησης ακόμη και εγκατάλειψης» επισημαίνει η Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Επιστολή της.

Σε περίπτωση που ο κορονοϊός εισβάλλει σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης στη χώρα μας, θα εκτυλιχθεί μια τραγωδία άνευ προηγουμένου, δεδομένου ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και οι ηλικιωμένοι, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι πρώτοι στη λίστα των θυμάτων της πανδημίας. Δυστυχώς, την τραγική αυτή εικόνα την έχουμε ήδη δει να συμβαίνει στη Γαλλία και την Ιταλία όπου έχουν πεθάνει χιλιάδες ηλικιωμένοι από την πανδημία.

Επειδή στην πόλη μου τη Δράμα λειτουργούν τέτοιες δομές, παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε άμεσα για τις ενέργειές σας.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε τη σχετική Επιστολή της ΕΣΑμεΑ για την προστασία περιθαλπόμενων & εργαζόμενων των ιδρυμάτων​ εδώ.