Με θλίβει ότι η νοοτροπία «Μαυρογιαλούρου» είναι ακόμη παρούσα
Συνέντευξη στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής

Η Χαρά Κεφαλίδου τονίζει ότι και η ίδια «μένει σπίτι» και ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Η Βορειοελλαδίτισσα πολιτικός επικρίνει συναδέλφους της που με δηλώσεις τους ενθάρρυναν τον κόσμο να κοινωνήσει στις Εκκλησίες τονίζοντας πως «Είναι εξαιρετικά απρεπές κάποιοι αναζητώντας ψηφαλάκια να μπαίνουν σε αυτήν την μικροπολιτική λογική. Με θλίβει ότι η νοοτροπία ‘Μαυρογιαλούρου’ είναι ακόμη παρούσα».

Η κ. Κεφαλίδου δηλώνει επίσης πως φοβάται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ενώ σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα του κόμματός της τονίζει προς πάσα κατεύθυνση πως «κανείς δεν περισσεύει».

Είδαμε πως τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού δεν έκλεισαν τους Έλληνες στον δρόμο αλλά τους έβγαλαν στις παραλίες και τα πάρκα. Πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερες απαγορεύσεις;

Η Πολιτεία πρέπει να επιβάλει όλα τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας. Η επιτυχής αντιμετώπισή της εξαρτάται από τον κάθε έναν από εμάς. Προστατεύοντας τους εαυτούς μας προστατεύουμε τον διπλανό μας. Έτσι προφυλάσσουμε αυτούς που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση εργάζονται να παραμείνει η χώρα όρθια.

Και επιτέλους πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία ως λαός. Είναι απαράδεκτες οι εικόνες συμπολιτών μας να κατακλύζουν τις παραλίες και τα πάρκα όταν ξέρουμε όλοι μας ότι ο συνειδητός αποκλεισμός είναι η μόνη λύση για να ανακοπεί ο ρυθμός διάδοσης του ιού. Είναι ελπιδοφόρο ότι η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει ψυχραιμία, κατανόηση της κατάστασης και αλληλεγγύη. Το μεγάλο στοίχημα είναι οι νέοι και η ευαισθητοποίησή τους. Θεωρώ ότι οι Έλληνες έχουμε ένα πλεονέκτημα έναντι των λοιπών Ευρωπαίων: στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μάθαμε να τα βγάζουμε πέρα στα δύσκολα και τα πολύ δύσκολα. Είναι βέβαιο ότι από τη νέα αυτή περιπέτεια θα βγούμε όλοι σοφότεροι, σωστότεροι και εύχομαι ενωμένοι.

Ένα μεγάλο ζήτημα που συζητήθηκε αρκετά τις προηγούμενες ημέρες είναι αυτό του εκκλησιασμού. Έπρεπε η Πολιτεία να επιβάλει μέτρα και όχι μόνο συστάσεις;

Η επίσημη πολιτεία από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε με πολύ μεγάλη σαφήνεια τι περιμένει από τους πολίτες, τους φορείς και τους οργανισμούς. Οι συναθροίσεις απαγορεύονται. Οι εκκλησίες, οι ναοί, οι χώροι λατρείας θα έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει. Ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι άνθρωποι που εκκλησιάζονται είναι στη μεγάλη πλειονότητα ηλικιωμένοι και άρα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αυτή τη μεγάλη ευθύνη την συνειδητοποίησαν έγκαιρα κάποιες ψύχραιμες φωνές μέσα στην εκκλησία και έθεσαν το θέμα στην πραγματική του διάσταση. Είναι ευκαιρία για την εκκλησία να συμβαδίσει με την πολιτεία και την εποχή. Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε η θρησκευτική μας πίστη θα δοκιμαστεί στην αλληλεγγύη μας στις ευπαθείς ομάδες, στην εμπιστοσύνη στους γιατρούς μας και το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνουν μάχη για τη ζωή όλων μας. Δοκιμάζεται η υγεία μας και η υγεία του διπλανού μας. Δοκιμάζεται η ίδια η επιβίωσή μας. Ο αυτοπεριορισμός είναι ατομική ευθύνη, κοινωνική συνείδηση και ύψιστη πράξη αλτρουισμού και αγάπης για τον πλησίον μας.

Πως βλέπετε δηλώσεις συναδέλφων σας ότι «κοινώνησαν και θα κοινωνήσουν και πάλι»;

Ο καθένας κρίνεται από τη στάση του και το παράδειγμα που δίνει, ειδικά στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας. Όπως σε όλες τις κρίσεις έτσι και τώρα δίνουμε όλοι εξετάσεις. Κι όταν η κρίση θα έχει πια περάσει θα ξανασυστηθούμε όλοι. Υπάρχουν ευπρεπέστεροι, εντιμότεροι και πιο κομψοί τρόποι εξασφάλισης της πολιτικής επιβίωσης. Είναι εξαιρετικά απρεπές κάποιοι αναζητώντας «ψηφαλάκια» να μπαίνουν σε αυτήν την μικροπολιτική λογική. Με θλίβει ότι η νοοτροπία «Μαυρογιαλούρου» είναι ακόμη παρούσα.

Ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια να πιέσει την Ευρώπη εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες μετατρέποντας το μεταναστευτικό σε ελληνοτουρκική κρίση. Φοβάστε για θερμό επεισόδιο;

Ναι είναι μέσα στις πιθανότητες. Υπάρχει μια κλιμάκωση στη συμπεριφορά της Τουρκίας γιατί τα πολιτικά αδιέξοδα του κ. Ερντογάν έχουν αυξηθεί και χρειάζεται να παρουσιάσει μια νίκη στον κόσμο του. Μετά την ταπεινωτική συμφωνία εκεχειρίας στο Ιντλίμπ και την επικράτηση της Ρωσίας, την αποτυχία αιφνιδιασμού της Ελλάδας στον Έβρο το τριήμερο της καθαρής Δευτέρας, ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται απεγνωσμένα μια νίκη. Το θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να είναι στη σκέψη του. Έχει στρατιωτικοποιήσει την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας του. Έχοντας επίγνωση της κατάστασης, η Ελλάδα κάθε μέρα αποδεικνύει ότι θέλει και μπορεί να λειτουργεί συντεταγμένα και αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία και τις συμμαχίες που διαθέτει αλλά και διευρύνει. Το αποδεικνύουν κάθε μέρα οι δυνάμεις που επιχειρούν στον Έβρο και τα νησιά μας.

Πρώτη η κ. Γεννηματά είχε κάνει λόγο για Big Bang στην Κεντροαριστερά. Παρά τις προσπάθειες το ΚΙΝΑΛ παραμένει δημοσκοπικά τουλάχιστον κολλημένο. Ήρθε η ώρα για ένα νέο προσκλητήριο, που θα συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από την παράταξη, όπως για παράδειγμα τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει ο χώρος μας θα εξαρτηθεί από τη χρησιμότητα των προτάσεών μας. Φωνές εσωστρέφειας και τακτικές ομφαλοσκόπησης είναι άκαιρες και άτοπες. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία όλοι καλούμαστε να αποδείξουμε τη σοβαρότητά μας. Οι πρόσφατες κατατεθειμένες (14/3/2020) προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αντιμετώπιση της τεράστιας, πρωτόγνωρης και παγκόσμιας κρίσης που θέτει σε αμφισβήτηση την επιβίωσή μας, είναι ένα υπεύθυνο δείγμα γραφής. Χαιρόμαστε που η Κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση, υιοθέτησε αρκετές από αυτές. Σας θυμίζω την επιμονή μας να στηριχθεί το ΕΣΥ και η δημόσια Παιδεία με την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Με τροπολογία ζητήσαμε να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και να τους χορηγηθεί μηνιαίο επίδομα έκτακτων συνθηκών. Ελάχιστο δείγμα έμπρακτης αναγνώρισης του έργου που προσφέρουν με αυταπάρνηση. Προτείναμε την ενίσχυση του Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, ώστε να στηριχθούν κοινωνικές υποδομές και να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία. Προτείναμε αναστολή (ή απαλλαγή αν η κρίση διαρκέσει) υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους, από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και αναστολή πλειστηριασμών κατοικιών και κατασχέσεων όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους. Επίσης προτείναμε την κάλυψη εισοδήματος εργαζομένων που τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω της συγκυρίας και την ουσιαστική στήριξη του τουρισμού μας. Ο χώρος της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, όπως εκφράζεται μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, είναι «παρών» στα δύσκολα και στα πολύ δύσκολα με θέσεις, προτάσεις και με το θάρρος να στηρίξει όλα τα μέτρα που θα κρατήσουν τη χώρα όρθια, το κοινωνικό κράτος ζωντανό και τους συμπολίτες μας ασφαλείς, υγιείς και έτοιμους για τη νέα εποχή που θα ξημερώσει όταν η «καταιγίδα» θα έχει περάσει. Σε αυτήν την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει!

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη εδώ.