Χαρά Κεφαλίδου: “ΑΜΘ – Άρση της αδικίας στην κατανομή των πιστώσεων του ΠΑΑ 2014 – 2020”
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αρ.Πρωτ.3977/13.02.2020

Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την άρση της κατάφωρης αδικίας στην κατανομή των πιστώσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020, στο πλαίσιο του Μέτρου 4.1.1. σε βάρος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη

 Θέμα: «Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης – Άρση της αδικίας στην κατανομή των πιστώσεων του ΠΑΑ 2014 -2020»

Σύμφωνα με επιστολή (Α.Π.: ΦΜ 4.1/1635/11.12.2019) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προς το Υπουργείο σας με την οποία αιτείτο την αύξηση των πιστώσεων στο πλαίσιο του Μέτρου 4.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020), κατέθεσα σχετική Αναφορά (ημερ. 19.12.2019), ζητώντας να επιληφθείτε του ζητήματος και να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Στη συνέχεια σας εστάλη επιστολή (Α.Π.: 17/18.01.2020) και από το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), ζητώντας αν όχι παραπάνω ποσά, τουλάχιστον την ισότιμη μεταχείριση της Περιφέρειας ΑΜΘ σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες όσον αφορά στην κατανομή δημόσιας δαπάνης στο πλαίσιο του Μέτρου 4.1.1 του ΠΑΑ 2014-2020.

Υπενθυμίζουμε ότι:

  • η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι από τις φτωχότερες της χώρας μας και της Ευρώπης όπου σημειώνεται έντονη εγκατάλειψη από τους νέους μας της υπαίθρου
  • Το μεγάλο βάρος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που υφίσταται η περιοχή μας
  • Τον έντονο ανταγωνισμό στον πρωτογενή τομέα που δέχεται από τις όμορες χώρες Τουρκία και Βουλγαρία
  • Την άμεση ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για να αντιμετωπισθεί ο παραπάνω ανταγωνισμός
  • Την ένταξη ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού νέων αγροτών στις τελευταίες προσκλήσεις του ΠΑΑ
  • Την πάνω από 50% μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω των προσβολών από ζωονόσους αλλά και της μάστιγας των ελληνοποιήσεων ζωικών προϊόντων.

Στη συνέχεια με νέα επιστολή (Α.Π. 32/27.01.2020) του το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ προς το Υπουργείο σας, επανέρχεται στο ζήτημα της δίκαιης και ισότιμης αναλογικά σε όλες τις Περιφέρειες κατανομή της υπερδέσμευσης που αφορούσε στο Μέτρο 4.1.

Η Περιφέρειά ΑΜΘ υφίστανται μια κατάφωρη αδικία από την κεντρική διοίκηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τούτο διότι δεν ισχύει η δήλωση του Υπουργείου ότι εντάσσονται 2 στους 3 υποψηφίους που ισχύει στις λοιπές Περιφέρειες. Αντιθέτως στις Περιφέρειες ΑΜΘ και ΚΜ η αναλογία είναι 1 στους 2 υποψηφίους. Η κατάφορη αυτή αδικία κατατάσσει την Περιφέρεια ΑΜΘ στις τελευταίες δύο θέσεις μετά την κατανομή της υπερδέσμευσης. Με την κατανομή αυτή είναι αδύνατον να δοθεί λύση στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέας στην περιοχή μας.

Μετά την επί δίμηνο σχεδόν από την κατάθεση της Αναφοράς μου, την αφωνία του Υπουργείου σας και την έλλειψη ενημέρωσής μας, Ερωτάται ο Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αρθεί άμεσα η κατάφωρη και οφθαλμοφανέστατη  αυτή αδικία σε βάρος της Περιφέρειας ΑΜΘ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου