Άμεση ανάγκη διόρθωσης Υπουργικής Απόφασης για ποσόστωση μαθητών Δ. Μάνδρας – Ειδυλλίας
Κατάθεση Ερώτησης σε Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Αρ.Πρωτ.1523/20.10.2919

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την άμεση ανάγκη διόρθωσης Υπουργικής Απόφασης που αφορά στους δικαιούχους ειδικού ποσοστού στις Πανελλαδικές Εξετάσεις  μαθητές του Δ. Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Άμεση ανάγκη διόρθωσης της Υπουργικής Απόφασης για τους δικαιούχους ειδικού ποσοστού στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για μαθητές του Δ. Μάνδρας – Ειδυλλίας»

 Με απόφαση (υπ’ αριθμ. Φ. 253.2/137341/Α5 – 21.08.2018) του προηγουμένου Υπουργού Παιδείας, καθορίστηκαν οι δικαιούχοι ειδικού ποσοστού για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ειδικά και μόνο για το Ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019 μαθητές της τελευταίας τάξης και απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων των περιοχών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (Α.Π. 3610/15.5.19) η Δημοτική Ενότητα Μάνδρας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως και τις 15.11.2019.

Στη συνέχεια μετά και από σειρά αιτημάτων γονέων και μαθητών από τη Δημοτική Ενότητα Μάνδρας και σχετική Ερώτηση που σας κατέθεσα (με αριθμ. πρωτ. 456/02.09.2019), εκδώσατε σχετική Υπουργική Απόφαση (Φ. 253.2/146490/Α5 – 20.09.2019), που ορίζει και αυτή τους δικαιούχους ειδικού ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συμπεριλαμβάνοντας και τη Δημοτική Ενότητα Μάνδρας.

Με τη διαφορά όμως ότι στο άρθρο 1 αναφέρεται στην αρχική παράγραφο ότι «…Το δικαίωμα αυτό ισχύει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης………, καθώς και για τους αποφοίτους που κατοικούσαν μόνιμα στις ως άνω περιοχές και υπέβαλαν αίτηση δήλωση στα Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) των ανωτέρω περιοχών για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2019» χωρίς να προβλέπεται η δυνατότητα όπως στην προηγούμενη απόφαση του 2018 που ανέφερε στον ίδιο άρθρο 1 στην πρώτη παράγραφο στο ίδιο σημείο συμπληρωματικά «…ακόμα και αν υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής και οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του συγκεκριμένου σχολικού έτους».

Με την Απόφασή σας αυτή ουσιαστικά αποκλείονται όσοι μαθητές κατοικούν ή κατοικούσαν στη Μάνδρα αλλά λόγω της καταστροφής αναγκάστηκαν να φοιτήσουν σε Λύκεια (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) άλλης περιοχής και να υποβάλλουν εκεί αίτηση. Επίσης, στην απόφασή σας δεν λαμβάνονται υπόψιν και αποκλείονται εντελώς οι μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά Λύκεια, καθώς επίσης και αυτοί που φοιτούν σε ΕΠΑΛ άλλων περιοχών (διότι στη Μάνδρα δεν λειτουργούν ΕΠΑΛ, αλλά υπάρχουν ΕΠΑΛ σε όμορους Δήμους (π.χ. στον Ασπρόπυργο ή στην Ελευσίνα).

Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτάται η Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο σας για την άμεση διόρθωση της παράλειψης αυτής στη σχετική Απόφαση, ώστε να συμμετέχουν και οι μαθητές που λόγω της καταστροφής αναγκάστηκαν να φοιτήσουν σε Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο άλλης περιοχής και υπέβαλαν εκεί αίτηση;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αρθεί η διάκριση και η αδικία σε βάρος των πληγέντων μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά Λύκεια;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου