Χαρά Κεφαλίδου: Δεν αρκούν πολιτικές επαναφοράς στην «κανονικότητα», η ελληνική εκπαίδευση έχει ανάγκη από γενναίες αλλαγές

Προς:

Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κ. Ν. Κεραμέως

 Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

στην αρχική πρόσκλησή σας για διάλογο απαντήσαμε θετικά, γιατί σταθερά πιστεύουμε πως τα θέματα Παιδείας αποτελούν πεδίο εθνικού διαλόγου και συνεννόησης.

Παρά την αρχική μας επισήμανση ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και όχι αποσπασματικά, δυστυχώς και η δεύτερη πρόσκλησή σας, την οποία πρώτα πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ και ύστερα τη λάβαμε, εξακολουθεί να θέτει προς συζήτηση τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, βεβαίως με την επισήμανσή σας, ότι μπορεί να τεθούν και άλλα. Όμως, στη συνάντηση αυτή, η σύνθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με την παρουσία ή απουσία των αρμόδιων Υφυπουργών προϊδεάζει το εύρος του διαλόγου.

Καταλαβαίνουμε πως τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελούν «πεδίον δόξης λαμπρόν» για κομματική αντιπαράθεση και ενίσχυση του πολιτικού διπολισμού, αλλά η όλη διαδικασία απόπειρας διαλόγου με αυτές τις προϋποθέσεις, είναι βέβαιο πως θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επισημάνει την αναγκαιότητα της επανίδρυσης και λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), με τα χαρακτηριστικά που είχε, πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το καταργήσει. Σε αυτόν τον θεσμό, με τις επί μέρους Επιτροπές μπορεί να γίνει ουσιαστικός και τεκμηριωμένος Εθνικός Διάλογος.

Εμείς θεωρούμε πως τα προβλήματα των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων, των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, των κενών και των προσλήψεων, είναι πρώτης προτεραιότητας και χρήζουν καθημερινής απάντησης και υποστήριξης, την οποία το σημερινό διοικητικό και παιδαγωγικό πλαίσιο δεν μπορεί να προσφέρει.

Κυρία Υπουργέ,

δεν αρκούν πολιτικές επαναφοράς στην «κανονικότητα», η ελληνική εκπαίδευση έχει ανάγκη από γενναίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ως βάση την Εθνική συνεννόηση και τον μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Με αυτή την προσέγγιση ανταποκρινόμαστε στην πρόσκλησή σας.

Με εκτίμηση,

Η Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Δράμας

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την Απαντητική Επιστολή εδώ.