Χαρά Κεφαλίδου: «Τα περί μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ας τα απολαύσουν οι γεφυροποιοί»
Συνέντευξη στην εφημερίδα "Athens Voice"

H Ελλάδα αγκομαχά ακόμη να βρει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Τι μπορεί να αλλάξει από την 8η Ιουλίου;
Ένα χρόνο μετά τις τυμπανοκρουσίες του Πρωθυπουργού περί εξόδου από τα μνημόνια και οριστικής απαλλαγής από την αέναη λιτότητα, το επενδυτικό τοπίο θυμίζει έρημο. Φόροι αποτέλειωσαν τη μεσαία τάξη. Η αξιοπρεπής απασχόληση παραμένει όνειρο απατηλό. Η ανάπτυξη όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει.

Αυτοί ήταν μόνο μερικοί από τους λόγους της αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Εκ των πραγμάτων μπαίνει στην ημερήσια διάταξη η ανάγκη αλλαγής πολιτικής σελίδας για τον τόπο. Πολλά μπορούν να γίνουν και πολλά μπορούν να μείνουν στα χαρτιά. Ο μετεκλογικός συσχετισμός δυνάμεων θα είναι ο καταλύτης. Η ενδυνάμωση του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί εγγύηση για μια μεταρρυθμιστική πορεία ανάπτυξης, για δίκαιη κοινωνική πολιτική, για προάσπιση των θεσμών και ενίσχυση της Δημοκρατίας. Ο χώρος μας έχει την ευκαιρία να αναβαπτιστεί ως η κυρίαρχη δύναμη της Κεντροαριστεράς. Αυτός είναι ο φυσικός μας ρόλος και αυτόν καλούμαστε να υπηρετήσουμε μετά τη συντριβή του αριστερο-ακροδέξιου μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που κυβέρνησε με πόλωση, διχασμό, ψέματα, αυταπάτες και απάτες.

2) Κατά γενική ομολογία, η μεσαία τάξη πλήρωσε το μάρμαρο των πολιτικών των τελευταίων ετών. Τι πρεσβεύει το κόμμα, με το οποίο είστε υποψήφια, για να υπάρξει μια άλλη πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων;
Η μεσαία τάξη «ανακαλύφθηκε» από τη ΝΔ αλλά, εσχάτως, την ανακάλυψαν και εκείνοι που φρόντισαν πρώτα να την αφανίσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πίνει τώρα νερό για χάρη των μικρομεσαίων, τους οποίους όμως γονάτισε στους φόρους. Το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε χωρίς ταξίματα και μεγαλοστομίες. Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει μια γενναία και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση για αυτούς που αποτελούν ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να είναι ένας συνδυασμός κινήτρων και πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, που χρόνια τώρα αποτελεί μια κλειστή λέσχη για ολίγους αρεστούς.

3) Ασχοληθήκατε στο ΚΙΝΑΛ με τον τομέα του πολιτισμού. Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο απολογισμός της κυβέρνησης;
Αν και από το Υπουργείο Πολιτισμού παρέλασαν τέσσερις υπουργοί δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ούτε ένα έργο κλίμακας, που θα μνημονεύεται επί εποχής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν το έργο του κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης.
Δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν σημαντικά κονδύλια από δωρεές, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι οποίες χάθηκαν. Δεν μπόρεσαν καν να επιδιορθώσουν το αναβατόριο, ώστε να μπορούν τα ΑμεΑ απρόσκοπτα να επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την αντικεραυνική προστασία της Ακρόπολης, παρ’ όλο που υπάρχει η τεχνογνωσία και μάλιστα ανήκει σε ελληνική εταιρεία.
Τι κατάφεραν; Κατάφεραν με ακροβατισμούς να καθυστερήσουν την επένδυση στο Ελληνικό. Κατάφεραν να κηρυχθεί το σύνολο του Πειραιά ως αρχαιολογικός χώρος και μάλιστα ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Κατάφεραν να προτείνουν την ανταλλαγή του Δρομέα -έργο συνυφασμένο με τη σύγχρονη Αθήνα- με ένα κατασκεύασμα αλυτρωτισμού των Σκοπίων. Κατάφεραν να διορίσουν ημετέρους και να τακτοποιήσουν ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής. Στον αθλητισμό δε, κατάφεραν να διεξάγουμε τελικούς κυπέλου χωρίς θεατές. Παγκόσμια πρωτοτυπία!!!

4) Ήσασταν αντίθετη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Μήπως όμως τώρα, με το πέρασμα του χρόνου, ο κόσμος την αποδέχεται σιωπηρά;
Σε ολόκληρη τη Μακεδονία οι πληγές είναι ανοιχτές και θα παραμείνουν ανοιχτές. Παίρνω παράδειγμα από την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Δράμα. Πώς είναι δυνατόν να ξεχάσουν οι συμπολίτες μου την εκχώρηση της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους γείτονες; Πώς να προσπεράσουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χαρακτήριζαν ακροδεξιούς και φασίστες όλους όσοι εναντιωθήκαμε στη Συμφωνία; Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του υπέγραψαν μια ανιστόρητη και απαράδεκτη Συμφωνία. Έβαλαν την υπογραφή τους πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς να επιδιώξουν την εθνική συναίνεση. Οι πολίτες μπορεί να μην εκφράζονται φωναχτά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν σκέφτονται. Θα δώσουν την ηχηρή απάντησή τους την 7η Ιουλίου. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι Μνημόνιο να περάσει ή Υπερταμείο που θα πληρώνουμε για 99 χρόνια. Τη Συμφωνία των Πρεσπών θα την πληρώνει για πάντα η χώρα και θα την βρίσκουν μπροστά τους οι απανταχού Έλληνες του μέλλοντος.

5) Πόσο σας ανησυχεί η ένταση με την Τουρκία και πόσο μπορεί να επιδράσει στο εκλογικό αποτέλεσμα;
Οι προκλήσεις της Άγκυρας είναι φανερό ότι κλιμακώνονται. Η χώρα μας χρειάζεται ένα σταθερό μέτωπο και τη χάραξη μιας στρατηγικής ικανής να στηρίζει τα εθνικά μας συμφέροντα.
Τι κατάλαβε η απερχόμενη Κυβέρνηση; Ότι είναι ώρα για άλλο ένα επικοινωνιακό τρικ. Όταν δεν της βγήκε το αφήγημα «κατόπιν ενεργειών μας ελύθηκε» και το ελληνοτουρικό ζήτημα, όπως και το Μακεδονικό, προχώρησε στο Plan B: συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ.
Ο Πρωθυπουργός πάνω στη βιασύνη του, όπως και στο Μακεδονικό, «ξέχασε» να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας κινήσεις εντυπωσιασμού για προεκλογική και μόνο κατανάλωση. Πότε δεν θα μάθουμε τι είπαν Τσίπρας και Ερντογάν, κεκλεισμένων των θυρών, κατά την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα.
Θα ανησυχούσαμε εάν η απερχόμενη κυβέρνηση είχε ακόμη ημέρες εξουσίας. Στις 8 Ιουλίου θα είμαστε όλοι εδώ να υπηρετήσουμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Σας θυμίζω ότι το Κίνημα Αλλαγής ήταν, είναι και θα είναι Δύναμη Ευθύνης και αυτό είναι θεμελιώδης επιλογή του χώρου μας.

6) Το αποτέλεσμα της Ευρωκάλπης ήταν συντριπτικό εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, με το -9,5% από τη ΝΔ, με το ΚΙΝΑΛ να πάρει 7,7%. Ποιος είναι ο στόχος του ΚΙΝΑΛ στις εθνικές κάλπες, ιδιαίτερα μετά τον αποκλεισμό του Ευ. Βενιζέλου από τα ψηφοδέλτια;
Η εξέλιξη με τον Ευ. Βενιζέλο μας προβλημάτισε όλους. Ωστόσο, τώρα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν από την εθνική κάλπη. Είναι ώρα για συστράτευση και όχι για ομφαλοσκόπηση. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συντριπτική στις ευρωεκλογές, την ώρα που το Κίνημα Αλλαγής εδραιωνόταν στην τρίτη θέση, εκτοπίζοντας την Χρυσή Αυγή. Ο στόχος μας – όλων, συμπεριλαμβανομένου και του Ευ. Βενιζέλου – είναι να ενισχύσουμε τη δύναμη του Κινήματος Αλλαγής. Πρώτον, για να υπάρξει οξυγόνο αναγέννησης της Κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο. Δεύτερον, να καθιερωθεί ο χώρος μας μετεκλογικά ως δύναμη ικανή να εγγυηθεί την ομαλότητα και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα μας.

7) Θεωρείτε ότι μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, το ΚΙΝΑΛ συναντιέται ξανά με το σοσιαλιστικό παρελθόν του, αφήνοντας πίσω τη λεγόμενη «εκσυγχρονιστική» περίοδο; Κι ότι ίσως αυτό κάνει πιο εύκολη τη μετάβαση σε έναν ενδεχόμενο μελλοντικό γάμο με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να συναντηθεί με το μέλλον του, που δεν μπορεί να είναι άλλο παρά ο ηγετικός του ρόλος για την ενίσχυση της Κεντροαριστεράς. Είναι δύσκολος ο δρόμος και περνά μέσα από την ενίσχυσή του από την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Δεν διαγράφουμε το παρελθόν μας – με όλες τις μεγάλες κατακτήσεις και τα λάθη μας. Ο Ευ. Βενιζέλος έβαλε πλάτη για τη σωτηρία της χώρας στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, όταν οι άλλοι κραύγαζαν στις πλατείες ότι θα τα σκίσουν με έναν Νόμο και ένα άρθρο. Το πολιτικό μέγεθος του Ευ. Βενιζέλου είναι τεράστιο για να στριμωχτεί σε μια εκλογή. Παραμένει το μεγάλο κεφάλαιο για τον χώρο μας και κυρίως για τη χώρα.
Τώρα, για τα περί ‘γάμου’ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα αφήνω να τα απολαμβάνουν οι περιβόητοι «Γεφυροποιοί», που συναγελάζονται με τον κ. Κουίκ, την κ. Παπακώστα, την κ. Χρυσοβελώνη και άλλες… «σοσιαλιστικές» δυνάμεις.

8) Είστε υποψήφια στον Νομό Δράμας. Τι θα προτάσσατε άμεσα για επίλυση από τα προβλήματα της εκλογικής σας Περιφέρειας;
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια Νομός Δράμας έμεινε έξω από τη διασύνδεση με το σύγχρονο οδικό δίκτυο. Έμεινε έξω από ένα ουσιαστικό σχέδιο για την τόνωση της παραγωγής, με αποτέλεσμα χιλιάδες νέοι να αναζητούν καλύτερη τύχη στα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό.

Η Δράμα όμως είναι εδώ. Οι άνθρωποί της δουλεύουν στην παραγωγική διαδικασία σημαντικών επιχειρηματικών κλάδων, δημιουργούν παγκόσμιες πατέντες στην αντικεραυνική προστασία, πρωτοπορούν στην οινοποιία, την εξαγωγή μαρμάρου, την αγροτική παραγωγή.
Σε αυτά τα χρόνια με σεβασμό στην ιδιότητα του βουλευτή συνέβαλα στην ανάδειξη των προβλημάτων και την ενίσχυση της πεποίθησης ότι η Δράμα μπορεί να βγει από την αφάνεια. Με την ιδιότητα του βουλευτή που συν-νομοθετεί, που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, που προτείνει μέτρα, του βουλευτή που ταυτόχρονα εκπροσωπεί τον τόπο του.
Με σεβασμό στην εμπιστοσύνη του κάθε συμπολίτη μου, έδωσα και δίνω καθημερινές μικρές και μεγαλύτερες μάχες -οι περισσότερες δυστυχώς για τα αυτονόητα: για τα προϊόντα μας, τις επιχειρήσεις μας, το Νοσοκομείο μας, τις αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Για την ανάπτυξη του τουρισμού, για τη διασύνδεση της Δράμας με τους μεγάλους οδικούς άξονες, τη διαρκή αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων μας, τον πολιτισμό μας, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τα Ειδικά Σχολεία, το Μουσικό μας Σχολείο, τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, τους συνταξιούχους, τους υλοτόμους της περιοχής μας.

Για αυτή τη Δράμα εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις. Για αυτή τη Δράμα θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.

Μπορείτε να δείτε το άρθρο και εδώ.