Κίνδυνος να κηρυχθεί ολόκληρος ο Πειραιάς ως αρχαιολογικός χώρος από το ΚΑΣ
Κατάθεση Αναφοράς προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μ. Ζορμπά

Αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ζορμπά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με τον κίνδυνο να κηρυχθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ολόκληρος ο Πειραιάς ως αρχαιολογικός χώρος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Αναφορά

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά

 Θέμα: «Κίνδυνος να κηρυχθεί ολόκληρος ο Πειραιάς ως αρχαιολογικός χώρος από το ΚΑΣ»

 Κύρια Υπουργέ,

Τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προγραμματισμένη για αύριο, Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, Συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), με 9ο θέμα την «Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής ‘Καστράκι’, Δ.Ε Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν δοθεί η έγκριση από το ΚΑΣ, σχεδόν όλος ο Πειραιάς θα κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος, με αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών αλλά και στην τεράστια αναπτυξιακή δυναμική που έχει η περιοχή. Για οποιαδήποτε δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα μια απλή ανακαίνιση, στοιχειώδεις εργασίες στο δίκτυο υποδομών ή για τη δημιουργία μιας παιδικής χαράς ή αθλητικού χώρου, θα απαιτείται η γραφειοκρατική και χρονοβόρα έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Αρχαιολογική  Υπηρεσία.

Κατά τη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησής σας, προχωράτε σε σημαντικές αποφάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και διάλογος με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, η ζωή των οποίων θα επηρεαστεί άμεσα από μια τέτοια εισήγηση. Πίσω από κλειστές πόρτες αποφασίζετε ερήμην του Πειραιά, των κατοίκων του και των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική, αδικαιολόγητη, πρόχειρη και άκρως επικίνδυνη απόφαση. Με αυτήν την άποψη άλλωστε, συντάσσεται και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης, ο οποίος εξελέγη με την παράταξη της κ. Ρένας Δούρου.

Σύμφωνα με όλους τους φορείς της περιοχής, το Επιμελητήρια – Εμπορικό, Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό- μια τέτοια απόφαση θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία της πόλης του Πειραιά, θα αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο στην αναπτυξιακή του τροχιά και τροχοπέδη για μελλοντικές αναπλάσεις και επενδύσεις. Τέλος, ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας και την αναβολή της συζήτησης του θέματος ώστε να προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε επιτέλους για τις ενέργειές σας.

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

 

Σχετικά δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες:

www.athensvoice.gr

www.portnet.gr

www.parapolitika.gr

www.kriti24.gr

 

Μπορείτε να διαβάσετε την απάντηση του Υπουργείου εδώ.