Συζήτηση Ν/Σ Υπ.Πολιτισμού : “Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ”- 4η συνεδρίαση (β΄ανάγνωση)
Ομιλία στην Επιτροπή Μορφωτικών - 4η Συνεδρίαση (βίντεο)

«Θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με ορισμένα διαδικαστικά θέματα και κυρίως θέλω να προβληματίσω το Σώμα για την αυριανή διαδικασία. Θα υπάρχει αύριο στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα και θα ξεκινήσει στις 10 η ώρα η συζήτησή του και παράλληλα μας ήρθε και μία πρόσκληση που αφορά τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για τις 12.30, για ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Αθλητισμού.

Επειδή αναφέρεστε στο ίδιο Σώμα Βουλευτών που θα πρέπει να είναι και στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή και κάποιοι από εμάς τυχαίνει να είμαστε Εισηγητές και στα δύο νομοσχέδια, νομίζω ότι δεν είναι καν δείγμα σωστής νομοθέτησης να πρέπει το Σώμα της Επιτροπής και των Βουλευτών, να είναι σε τέτοια πίεση. Γιατί ξέρετε τι γίνεται; Είναι η εικόνα για όποιον παρακολουθεί, όπου δεν μπορεί να την κατανοήσει και θα βλέπει μία άδεια αίθουσα στην Ολομέλεια και αντίστοιχα μια άδεια αίθουσα στην Επιτροπή.

Νομίζω ότι υπό τέτοιες συνθήκες, ούτε συζήτηση μπορεί να γίνει, ούτε η σοβαρότητα που πρέπει να αποπνέει ένα Σώμα που διαβουλεύεται μπορεί να εκπεμφθεί. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, πάρα πολύ, ας ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια. Καταλαβαίνω και κατανοώ ότι υπάρχει μια πίεση σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης και υπάρχει και μια δυστοκία να βρεθούν χώροι, αλλά νομίζω ότι, για να υπάρξει μια στοιχειώδης, αξιοπρεπής πορεία και συζήτηση οποιουδήποτε νομοσχεδίου, πρέπει να είμαστε εν συνόλω. Δεν γίνεται να λειτουργούμε αποσπασματικά. Το αφήνω στην κρίση σας και στην κρίση των συναδέλφων, να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση που, πραγματικά, να μην απαξιώνει το έργο και το ρόλο μας.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι σε σχέση με τις τροπολογίες. Κύριε Υπουργέ, εκτιμώ το γεγονός ότι μέσα στη διάρκεια αυτής της συζήτησης στις επιτροπές θα φέρετε τις τροπολογίες και θέλουμε να τις διαβάσουμε, όμως, επειδή είναι υπουργικές τροπολογίες, σημαίνει ότι παράλληλα φέρνετε και ένα νομοθέτημα. Επειδή μιλήσατε για ορθή νομοθέτηση, θα ήταν πολύ πιο σωστό και λογικό να είναι όλα μέρος ενός νομοσχεδίου, ειδικά επειδή είναι υπουργικές τροπολογίες, που σημαίνει ότι εδώ και πολύ καιρό γίνεται μια προσπάθεια από το Υπουργείο να μπορέσει να διαχειριστεί θέματα που υπάρχουν. Το νομοσχέδιο, πραγματικά, έχει διατάξεις που δείχνει ότι προσπαθούν να προλάβουν τις εξελίξεις και να ρυθμίσουν εκκρεμότητες που υπάρχουν. Θα μπορούσατε να το έχετε κάνει. Ειδικά όταν άκουσα και από τον κ. Πρόεδρο ότι σε 20 μέρες έρχεται ένα άλλο νομοσχέδιο, δεν βλέπω γιατί να υπάρχει αυτή η προχειρότητα με τις τροπολογίες, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Ας μπούμε στην κατ’ ουσία συζήτηση για το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, στη μέχρι σήμερα συζήτηση για το σχέδιο νόμου, που αφορά κυρίως την εξυπηρέτηση των υπαλλήλων του Υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού, σε σχέση με τη λειτουργία του παιδικού σταθμού, καθώς και τη ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων, την κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης του Μουσείου Ακρόπολις κ.λπ., αναφερθήκαμε ανοίγοντας παράλληλα, όμως, όλη τη βεντάλια σε όλα τα ζητήματα του πολιτισμού, που καμιά σχέση δεν έχουν με το παρόν σχέδιο νόμου και από όλη αυτή τη διαδικασία, όπως εξελίχθηκε στις συζητήσεις που κάναμε στην Επιτροπή, προκύπτουν δύο εναλλακτικά σενάρια.

Είτε το σχέδιο νόμου είναι πολύ μικρό, πολύ φτωχό, περιορισμένα τακτοποιητικό και δίπλα του το Υπουργείο κόλλησε και μερικά άσχετα ζητήματα που προσπαθούν να διορθώσουν προχειροδουλειές μιας στρεβλής νομοθέτησης λίγο πριν τις εκλογές και για αυτό το λόγο ο Υφυπουργός – και όχι μόνο – μπήκε σε μια συζήτηση επί παντός επιστητού αναφορικά με ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο και αναφέρομαι στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, τα αναψυκτήρια, άδεια στα πωλητήρια του Μουσείου, το Μετρό Θεσσαλονίκης, η επιλογή του διευθυντή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων, υπερταμείο κ.λπ., είτε το παρόν μικρό και τάχα συμπαγές σχέδιο νόμου, είναι η ομολογία άλλης μιας αποτυχίας της Κυβέρνησης να «κρεμάσει στα μανταλάκια» αυτή τη φορά σύσσωμο το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του Υπουργείου, όπως αρχικά είχε επιχειρήσει.

Έρχεται, λοιπόν, σήμερα και σε μια προεκλογικά διατεταγμένη υπηρεσία, προσπαθεί να κάνει δύο πράγματα, να κατευνάσει τα πνεύματα και να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους υπαλλήλους του Υπουργείου, γιατί εκλογές έρχονται και όλους τους χρειαζόμαστε. Ταυτόχρονα, όμως, μην μπορώντας να ξεφύγει από τον εαυτό της, αυτό το σχέδιο νόμου έχει απλώσει το συγκεντρωτισμό του όπου μπορεί, χωρίς πολλή φασαρία και χωρίς πολλά – πολλά. Κάπως έτσι ανοίξαμε τη συζήτηση σε όλα τα ηχηρά, σε όλα τα μεγαλόπνοα, που καμία σχέση δεν έχουν, όμως, με το συζητούμενο σχέδιο νόμου.
Κύριε Πρόεδρε, αν το ζητούμενό μας είναι μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τον πολιτισμό και τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης και επειδή εμείς θέλουμε να το κάνουμε με σοβαρότητα, υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τον πολιτισμό, να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της και τα κόμματα που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έπρεπε ήδη να έχουμε μιλήσει για αυτά, αλλά δεν έχουν γίνει. Πάρτε μια πρωτοβουλία να γίνει έστω και τώρα.

Το να πετιούνται όμως σαν φωτοβολίδες, όλα τα μεγάλα ζητήματα, που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, σε ένα νομοσχέδιο που αφορά παιδικό σταθμό υπαλλήλων, κατάργηση ενός οργανισμού ανέγερσης για το Μουσείο Ακρόπολης που έχει τελειώσει από το 2009, είναι τουλάχιστον κωμικό. Το πιο κωμικό όμως είναι, ότι το σχέδιο που φέρατε, δεν δίνει λύση, δεν δίνει μια σαφή θέση, ούτε καν στα ζητήματα που αφορά. Και εγώ σας ρωτώ, ποια είναι η λύση που προτείνει το Υπουργείο για το ταμείο αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων; Ξέρετε ποια είναι η απάντηση; Εσείς προτείνετε την παλινδρόμηση στην χειρότερη μορφή πελατειακού κράτους, βάζοντας εκ νέου τις βάσεις για αλισβερίσι του Υπουργείου με το Ταμείο. Ή μήπως είναι λύση ο εκβιασμός των εργαζομένων, που αυτόματα, με την αποδοχή της μεταφοράς του προσωπικού σε προσωποπαγείς θέσεις, παύει η οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη απαίτηση, αυτών που εντάσσονται κατά του Ταμείου.

Εάν το Υπουργείο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από τα πορίσματα, μετά τις αντεγκλήσεις, μετά τους ελέγχους, μετά τις μηνύσεις και όλα τα συναφή, που προσέξτε τι θα σας πω, για όλους εμάς τους βουλευτές ήταν διαβαθμισμένα εμπιστευτικά έγγραφα. Και ο χρόνος που μας δώσατε για να τα δούμε, ήταν στα όρθια και στα γρήγορα, χωρίς καμία δυνατότητα. Κρατούσαμε προσωπικά σημειώσεις. Ο Τύπος όμως και αναφέρομαι στα δημοσιεύματα, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα είχε στα χέρια του νωρίτερα και δημοσίευε κατά το δοκούν αποσπάσματα. Εάν το Υπουργείο λοιπόν, μετά από όλα αυτά, έχει πράγματι ολοκληρωμένη πρόταση για το Ταμείο αλληλοβοήθειας υπαλλήλων, ας την φέρει. Πότε περιμένει; Μετά τις εκλογές να το κάνει αυτό;

Έχουν περάσει ήδη 4 χρόνια. Είστε τέσσερα χρόνια στην εξουσία, τέσσερις Υπουργοί Πολιτισμού, τέσσερα χρόνια ακούμε για σκάνδαλα, τέσσερα χρόνια λοιπόν δεν έφτασαν για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πρόταση εξυγίανσης; Θα μου πείτε, εδώ ίσα που προλάβατε και βγάλατε από το συρτάρι τον οργανισμό του ΄14 που αφορούσε την ίδρυση και λειτουργία του παιδικού σταθμού του Υπουργείου. Τι περιμένουμε;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιλέγοντας να τηρήσουμε με συνέπεια την κοινοβουλευτική διαδικασία που θέλει, όταν έρχεται ένα σχέδιο νόμου προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή και στη συνέχεια, προς ψήφιση, να συζητάμε κυρίως για τις διατάξεις αυτές, όχι για τον ΤΑΠΑ, όχι για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όχι για τον κατάλογο των ακινήτων, όχι για την Εθνική Πινακοθήκη, όχι για την ΑΕΠΙ, όχι για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όχι για το Μέγαρο Μουσικής, όχι για το Θεατρικό Μουσείο, όχι για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όχι για το Φεστιβάλ Αθηνών, όχι για το Μουσείο Δελφών και Σαντορίνης, όχι για όλα αυτά. Γιατί, για όλα αυτά έχουμε κάνει επανειλημμένα ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, γραπτές ερωτήσεις. Και σας το έχω πει, δεν έχετε μπει στον κόπο, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ούτε τις μισές να απαντήσετε. Είναι φλέγοντα, ανοικτά και σοβαρά θέματα. Και αυτά όλα, δεν μπορούν να τσουβαλιάζονται μέσα σε ένα σχέδιο νόμου, που συζητιέται σήμερα εδώ.

Εμείς λοιπόν, ως Κίνημα Αλλαγής, από την αρχή της συζήτησης έχουμε πει, ότι θα διαφυλάξουμε το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια, στην καθημερινότητα των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και επιμένουμε, ότι πολλές από τις ρυθμίσεις που φέρνει το Υπουργείο, διατηρούν και νομιμοποιούν όλα όσα το ίδιο καταγγέλλει και προσπαθεί, με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει ένα εργαλείο διαχείρισης δημοσίου χρήματος. Επιμένουμε, ότι η γκρίζα θολή εικόνα για το ταμείο αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του Υπουργείου, δεν ξεκαθάρισε. Και ταυτόχρονα, με το παρόν σχέδιο νόμου, δεν γίνεται μια νέα αρχή με ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας. Κάποια ζητήματα κουτσοβολεύονται. Κάποια μπαλώνονται πρόχειρα. Κάποιοι ψιλοτακτοποιούνται. Τα βασικά όμως θέματα παραμένουν και πάλι, κάτω από το χαλί.

Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή δεν μας έχετε πείσει, ούτε για τα μείζονα ζητήματα που υπώρεια τίθενται σε αυτό το νομοσχέδιο, ούτε για την επάρκεια των χειρισμών στην τακτοποίηση των λειτουργικών ζητημάτων των υπαλλήλων του Υπουργείου, εμείς επιφυλασσόμαστε. Θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια και περιμένουμε να διαβάσουμε και το Σώμα των τροπολογιών.

Ευχαριστώ πολύ».

Δείτε το σχετικό βίντεο: