Άδικο παραμένει το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς απασχόλησης των Εθνοφυλάκων
Αναφορά προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Οικονομικών

Αναφορά προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένο, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Ε. Αχτσιόγλου και Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας, σχετικά με το άδικο νομικό καθεστώς που διέπει την απασχόληση των Εθνοφυλάκων της χώρας. Η αδικία απορρέει από την παράλογη διαφορά στην αντιμετώπισή τους από το Κράτος, αφού η φορολογική διοίκηση και ο ΟΑΕΔ τους θεωρεί εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ ο Ελληνικός Στρατός και το ΙΚΑ τους χαρακτηρίζει ως εθελοντές. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τους Υπουργούς:

  • Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Καμμένο
  • Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Ε. Αχτσιόγλου
  • Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτο

 Θέμα: «Άδικο παραμένει το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς απασχόλησης των Εθνοφυλάκων»

 Για ακόμη μια φορά επανέρχομαι στο θέμα του άδικου νομικού καθεστώτος που διέπει την απασχόληση των Εθνοφυλάκων της χώρας. Η αδικία απορρέει από την παράλογη διαφορά στην αντιμετώπισή τους από το Κράτος, αφού η φορολογική διοίκηση και ο ΟΑΕΔ τους θεωρεί εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ ο Ελληνικός Στρατός και το ΙΚΑ τους χαρακτηρίζει ως εθελοντές!

Αναλυτικά, οι 1.100 περίπου Εθνοφύλακες της χώρας απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στη φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αποθηκών καυσίμων, πυρομαχικών κλπ και λαμβάνουν μια μορφή αποζημίωσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) για την κάλυψη των εξόδων τους για τροφή, ιματισμό και υπόδηση. Από το 2014 και μετά η αποζημίωση αυτή φορολογείται ως κανονικό εισόδημα. Αυτό άλλωστε αναφέρεται ρητά και στην απάντηση της ΑΑΔΕ, μετά από σχετική Αναφορά μου (Α.Π. 1636/07.04.2017): «Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του νέου ΚΦΕ… που ισχύει για εισοδήματα που αποκτώνται από 01.01.2014 και μετά… διευκρινίστηκε ότι τα ποσά που δίνονται στους Εθνοφύλακες έναντι αποδοχών, τροφής, ιματισμού και υπόδησης… λαμβάνονται υπόψη ως εισόδημα από μισθωτή εργασία…». Επίσης, από την ημερήσια αποζημίωση που λαμβάνουν τους παρακρατείται το 5% για το Ταμείο Στρατιωτικών, ενώ, από τη στιγμή που αντιμετωπίζεται ως φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία, υποβάλλεται σε παρακράτηση Φόρου Εισοδήματος και στην Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Νόμου 3986/2011.

Σύμφωνα όμως με απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Α.Π: Φ.900α/1623/16024/04.06.2018), σε σχετική Ερώτηση (Α.Π. 6000/16.05.2018) συναδέλφου: «Από το σύνολο των διατάξεων του ν.1295/1982 ‘Περί Εθνοφυλακής’, προκύπτει ότι δεν αποδίδονται στην απασχόληση των Εθνοφυλάκων χαρακτηριστικά εξαρτημένης εργασίας, αφενός επειδή η παρεχόμενη από αυτούς απασχόληση φέρει χαρακτηριστικά εθελοντικής υπηρεσίας και αφετέρου η καταβαλλόμενη σε αυτούς αμοιβή χαρακτηρίζεται ως αποζημίωση και όχι μισθός».

Με απλά λόγια οι Εθνοφύλακες για το επίσημο κράτος άλλοτε είναι εθελοντές και άλλοτε εργαζόμενοι! Η παραπάνω παράλογη διάσταση επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι από τη στιγμή που ο ΟΑΕΔ τους χαρακτηρίζει ως απασχολούμενους δεν έχουν δικαίωμα να παίρνουν κάρτα ανεργίας, άρα δεν έχουν και ιατροφαρμακευτική κάλυψη ή δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα του ΟΑΕΔ και σε προκηρύξεις για συμβάσεις εργασίας, ενώ παράλληλα τους αφαιρείται και ο χρόνος ανεργίας από τότε που κατατάσσονται στις Ε.Δ.

Στην τελετή λήξης του έτους 2017 «Εφέδρων και Εθνοφυλάκων» στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Άμυνας κ.  Π. Καμμένος είχε δηλώσει ότι «Οι Εθνοφύλακες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας» και τους διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία θα είναι στο πλευρό τους για ό,τι χρειαστούν από μέσα, πόρους, στρατόπεδα και στήριξη. Στην ίδια εκδήλωση, ο Α/ΓΕΕΘΑ στον χαιρετισμό του είχε τονίσει ότι η στρατιωτική ηγεσία σχεδίασε και υλοποίησε σειρά δράσεων και ενεργειών μέσα στο 2017, όπως είναι ο επανακαθορισμός του νομικού πλαισίου που διέπει την Εθνοφυλακή. Στο ίδιο «θετικό» κλίμα, πριν από λίγες ημέρες (26.11.2018) ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Ρήγας απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση συναδέλφου στη Βουλή, σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, ώστε να υπάρξει συνεννόηση σχετικά με το νομικό καθεστώς των Εθνοφυλάκων, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι «Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το τι μπορεί να γίνει για την επόμενη περίοδο».

Ελπίζουμε η Κυβέρνησή σας να μην μείνει πάλι στα ευχολόγια και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας σε βάρος των Εθνοφυλάκων!

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

 

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των Υπουργείων εδώ.