ΥΠΠΟΑ: ‘Ελέγχων’ η κόρη και ‘Ελεγχόμενος’ ο πατέρας
Κατάθεση Αναφοράς προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου,υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού μαζί με την Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την Επίθεση σε Αρχαιοφύλακα στην Πνύκα.

Αναφορά

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ζορμπά

Θέμα: «ΥΠΠΟΑ: ‘Ελέγχων’ η κόρη και ‘Ελεγχόμενος’ ο πατέρας»

Σε συνέχεια προηγούμενης Αναφοράς (σχετικά με την πρόσληψη σε θέση ειδικού συμβούλου στο Πολιτικό Γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ατόμου που είχε πριν λίγους μήνες απολυθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως παρανόμως προσληφθέν), σας καταθέτουμε νέο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (φύλλο 30.11.2018).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τον Ιούνιο του 2017 η κοινοπραξία ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε. – ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΕΜΓΕ – POLYLINE A.E. κέρδισε το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΥΠΠΟΑ, με αντικείμενο την «Υλοποίηση Αρχαιολογικού Κτηματολογίου: εργασίες ψηφιοποίησης (σάρωση, γεωαναφορά, διανυσματοποίηση), Εργασίες Εντοπισμού Ακινήτων/ Χώρων/ μνημείων και εργασίες πεδίου», με προϋπολογισμό 2.535.727,83 Ευρώ. Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εν λόγω κοινοπραξίας είναι ο κ. Νέστορας Ζύγρας.

Στις 29 Αυγούστου 2018, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού διορίστηκε στο ΥΠΠΟΑ ως μετακλητή υπάλληλος η κ. Αντιγόνη Ζύγρα, κόρη του Νέστορα Ζύγρα, η οποία τοποθετήθηκε αρχικά στο γραφείο του Υφυπουργού κ. Στρατή, ενώ με νέα απόφασή της η Υπουργός Πολιτισμού την όρισε ως Αναπληρωματικό Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Με απλά λόγια η κόρη ως ελέγχων θα ελέγχει τον πατέρα ο οποίος θα είναι ο ελεγχόμενος!

Επίσης, σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (αρ. 2/55740/0004/09.08.2018) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 482/τ.Υ.Ο.Δ.Δ./27.08.2018, η κυρία Αντιγόνη Ζύγρα διορίσθηκε σε θέση μετακλητού διοικητικού υπαλλήλου στο Πολιτικό Γραφείο του κ. Τσακαλώτου. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εάν παραιτήθηκε από τη θέση αυτή πριν προσληφθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού ή κατέχει μέχρι σήμερα και τις δυο θέσεις.

Τέλος, αναρωτιόμαστε πώς σχετίζονται όλα τα παραπάνω με τους 57 συμβασιούχους που απασχολούνται στο έργο «Ψηφιοποίησης των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού», των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σήμερα 30 Νοεμβρίου, δεν έχει υπάρξει μέριμνα για την ανανέωσή τους (έχει εξευρεθεί νομική λύση) ενώ το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί

Επειδή σε πρόσφατη συνέντευξή σας είχατε τονίσει ότι είστε «υπέρ των καθαρών λύσεων» και είχατε χαρακτηρίσει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο ως «υπόθεση με πολλές γκρίζες ζώνες», παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε σχετικά με το παραπάνω θέμα.

Οι Αναφέρουσες Βουλευτές

Χαρά Κεφαλίδου

Έφη Χριστοφιλοπούλου