Τσαπατσουλιά και προχειρότητα οι δηλώσεις Μπαλτά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΒΗΜΑ fm

marbles

 

Σήμερα, Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, η Χαρά Κεφαλίδου μίλησε στον ΒΗΜΑ FM, στους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό, με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά σχετικά με τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Χαράς, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στη δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Όπως ισχυρίστηκε, αυτό γίνεται “κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο Δικαστήριο και αν χάσουμε το Δικαστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν”.

Για τις δηλώσεις αυτές η Χαρά είπε στον ΒΗΜΑ FM, μεταξύ άλλων:

“Αυτό οφείλει να το εξηγήσει η κυβέρνηση και αυτό ζητάμε ουσιαστικά. Να μας εξηγήσει γιατί υπάρχει αλλαγή στρατηγικής, ποιοί λόγοι την οδηγούν σε μία νέα θεώρηση, πού απέτυχε όλη η προηγούμενη διεκδίκηση. Δεν είχε δηλαδή κανένα θετικό πρόσημο όλη αυτή;

Πολιτική εξήγηση έχω, ότι είναι η γνωστή τσαπατσουλιά, προχειρότητα και ένας τρόπος πολύ επιφανειακής ανάγνωσης όλων των θεμάτων που οδηγεί σε γκάφες. Αλλά γκάφες σε τέτοια θέματα, που έχουν εθνικό χαρακτήρα, που σηματοδοτούν μία ολόκληρη προσπάθεια και πορεία σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτες, εκθέτουν την κυβέρνηση και εκθέτουν έναν υπουργό, ο οποίος, και στην προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Παιδείας, είχε αφήσει πάλι αρνητικό στίγμα στις πρωτοβουλίες που είχε πάρει.”

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση, η Χαρά υπέβαλε πρόταση για αναλυτική συζήτηση και ενημέρωση σε επίπεδο Ολομέλειας για το θέμα, ώστε να ενημερωθεί το Σώμα σε τι στάδιο βρίσκεται η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη χώρα μας και ποιές πρωτοβουλίες προωθούνται.