Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου η Χαρά Κεφαλίδου συμμετείχε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου τοποθετήθηκε επί του Σχεδίου Νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελλληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αυστραλίας για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με θεωρήσεις εισόδου για την κινητικότητα των νέων (Work and Holiday Visa)».
Κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή, στην οποία η Δημοκρατική Συμπαράταξη υπερψήφισε τη συμφωνία, η Χαρά τόνισε: «Οι νέοι μας πρέπει να φύγουν. Πρέπει να δουν πώς δουλεύουν κράτη που ξέρουν τι θέλουν, που δεν φοβούνται την επιχειρηματικότητα, που δεν υποσκάπτουν τη δημιουργικότητα, που δεν στηρίζονται στο κράτος-πατερούλη, που δεν προάγουν τον παρασιτισμό. Τα παιδιά μας πρέπει να πάρουν θάρρος έστω και έτσι, προκειμένου να σταματήσουν να ονειρεύονται μια θεσούλα στο δημόσιο, όπου δήθεν θα δουλεύουν και το κράτος δήθεν θα τους αμείβει».
Το πλήρες κείμενο της Εισήγησης:
Κύριε υπουργέ, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο που συζητούμε αφορά την Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με θεωρήσεις εισόδου για την κινητικότητα των νέων (Work and Holiday Visa). Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν 3 ολόκληρα χρόνια και η κύρωσή του από τη Βουλή καθυστέρησε ακόμη 1,5 χρόνο περίπου. Ενάμισυ χρόνο για να εφαρμόσουμε μια ειλημμένη απόφαση!
Το προς επεξεργασία μνημόνιο συνεργασίας, αποτελεί λοιπόν το πρώτο, καθυστερημένο επίσημο βήμα των δύο χωρών προς μια συμφωνία, που αποτελεί αίτημα ετών της Ελληνικής Κοινότητας της Αυστραλίας. Η συμφωνία αφορά τη δημιουργία πιλοτικού προγράμματος, τουριστικής βίζας εργασίας 1 έτους για νέους 18-31 ετών, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στις δύο χώρες να εργαστούν για μικρό διάστημα ή να σπουδάσουν.
Η διαφορά από την τουριστική βίζα εργασίας που έχει συμφωνήσει η Αυστραλία με άλλες χώρες, είναι ότι οι αιτούντες:
- πρέπει να έχουν υποστήριξη και ενίσχυση της Πολιτείας,
- να έχουν συγκεκριμένες δεξιότητες, και
- να μιλούν ικανοποιητικά την γλώσσα του κράτους υποδοχής.
Στόχος της συμφωνίας είναι η ενδυνάμωση των δεσμών και η προώθηση της αμφίδρομης κινητικότητας νέων των δύο χωρών. Η ανταλλαγή επαγγελματικής εμπειρίας, φρέσκιας γνώσης, επιλεγμένων πρακτικών γίνεται πιο εύκολη για τους Έλληνες και τους Αυστραλούς νέους, εφόσον διευκολύνεται εκατέρωθεν με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο.
Αυτά είναι η θεωρητική στόχευση της συμφωνίας, η διευκόλυνση της αμφίδρομης κινητικότητας. Πόσο αμφίδρομα όμως θα λειτουργήσει στην πραγματικότητα;
Στους νέους Αυστραλούς η συμφωνία θα δώσει ευκαιρία για διακοπές στην Ελλάδα σε συνδυασμό, είτε με εκπαίδευση σε τομείς που είμαστε καλοί στην Ελλάδα, πχ κλασικές σπουδές, είτε με σύντομη εργασιακή εμπειρία.
Τι θα προσφέρει η συμφωνία στα δικά μας παιδιά; Με την ανεργία των νέων στη χώρα μας να πλησιάζει το 60%, η παρούσα συμφωνία θα χρησιμοποιηθεί από πολλούς —ειδικά αν έχουν συγγενείς ή γνωστούς εκεί— ως ευκαιρία για μια «πρόβα Αυστραλίας». Δεν έχει νόημα να το κρύβουμε αυτό. Πολλοί νέοι μας θα σκεφτούν να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία σε μια πλούσια χώρα με εύρυθμη λειτουργία κρατικών–διοικητικών υπηρεσιών, μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα και έντονη παρουσία ελληνικού στοιχείου. Άρα τι κάνουμε; Διευκολύνουμε τους νέους να φύγουν;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ευτυχώς ή δυστυχώς κανένας τοίχος δεν είναι σε θέση να εμποδίσει έναν άνθρωπο που δυστυχεί από το να αναζητήσει καλύτερη τύχη, ακόμη και στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Οι πρόσφυγες που μας κατακλύζουν το πιστοποιούν, σε περίπτωση που νομίσουμε ότι μπορούμε με διατάγματα ή και με όπλα να αλλάξουμε τη φυσική ροή των πραγμάτων. Δεν μπορούμε.
Αυτό που πράγματι μπορούμε να αλλάξουμε είναι τα αίτια της δυσπραγίας που οδηγεί τους νέους μας στη μετανάστευση. Τα ίδια αίτια είναι που εμποδίζουν και την αντίστροφη ροή, στερώντας τη χώρα μας από την ευκαιρία που εμπεριέχει η συμφωνία. Θα μπορούσαν θεωρητικά, κάποιοι από τους νέους Αυστραλούς που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα να γίνουν πρεσβευτές των πλεονεκτημάτων της χώρας μας ή να θελήσουν να επιστρέψουν ως επενδυτές.
Αλλά, ποιος Αυστραλός νέος, έχοντας σχετικά βιώματα από την Αυστραλία, θα θελήσει να επενδύσει σε αυτή την Ελλάδα; Ναι, η φύση είναι υπέροχη. Η θάλασσα μοναδική. Τα νησιά μαγικά. Το φως εκτυφλωτικό. Το κλίμα ήπιο και φιλικό. Οι συνθήκες μοιάζουν εξαιρετικές, αλλά η επιχειρηματικότητα είναι ενοχοποιημένη, το δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής και ο μεγαλύτερος κλέφτης, η δικαιοσύνη είναι ακινητοποιημένη από τις παθογένειές της, το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο και ανίκανο, κάθε τόσο διεφθαρμένες συντεχνίες παραλύουν τη χώρα, κάθε τόσο οι πόλεις γίνονται πεδία μάχης από δήθεν επαναστάτες μπαχαλάκηδες. Οι φόροι δεν αφήνουν καμια παραγωγική επένδυση να ορθοποδήσει και οι δημόσιες παροχές είναι ελλιπέστατες, όταν δεν είναι ανύπαρκτες.
Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται πλαίσιο και ελευθερία, νόμους και νομιμότητα. Στην Ελλάδα υπάρχει σε όλες τις δουλειές ένας επαχθής και μοχθηρός συνεταίρος: το άρρωστο κράτος, αυτό το εξάμβλωμα που συντηρούμε ευλαβικά, αν και ξέρουμε ότι μας πάει στον πάτο.
Η προβολή είναι δίκοπο μαχαίρι. Όταν είσαι καλός, σε ωφελεί, αφού δείχνει τα πλεονεκτήματά σου. Όταν όμως πάσχεις, βγάζει στη φόρα όλα τα προβλήματα. Μια χώρα που δεν προσφέρει προοπτική στα δικά της νέα, μορφωμένα και ορεξάτα παιδιά, είναι αδύνατο να προσελκύσει ξένους νέους δείχνοντας το ίδιο πρόσωπο.
Παρόλα αυτά, οι νέοι μας πρέπει να φύγουν. Πρέπει να δουν πώς δουλεύουν κράτη που ξέρουν τι θέλουν, που δεν φοβούνται την επιχειρηματικότητα, που δεν υποσκάπτουν τη δημιουργικότητα, που δεν στηρίζονται στο κράτος-πατερούλη, που δεν προάγουν τον παρασιτισμό. Τα παιδιά μας πρέπει να πάρουν θάρρος έστω και έτσι, προκειμένου να σταματήσουν να ονειρεύονται μια θεσούλα στο δημόσιο, όπου δήθεν θα δουλεύουν και το κράτος δήθεν θα τους αμείβει. Δυστυχώς αυτή η Ελλάδα δεν είναι σε θέση, όχι μαθήματα να δώσει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ούτε καν να επιβιώσει η ίδια χωρίς δανεικά και μνημόνια.
Κυρίες και κύριοι,
Ψηφίζουμε τη συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δυναμικό της. Ας τη χρησιμοποιήσουν οι νέοι μας για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να διεκδικήσουν κάποτε μια καλύτερη Ελλάδα.
Ευχαριστώ.