Από το πουθενά δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία ΜουάιΤάι;
Κατάθεση Ερώτησης στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνη Τομέα Αθλητισμού και Πολιτισμού, σχετικά με την Ομοσπονδία ΜουάιΤάι και τον τρόπο που αυτή συστάθηκε. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά  

Θέμα: «Από το πουθενά δημιουργήθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΜουάιΤάι;»

Με Απόφασή του (ΑΔΑ: 9ΒΨΑ4653Π4-ΛΗΞ) στις 12 Ιουλίου 2018 ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γεώργιος Βασιλειάδης χορήγησε ειδική αθλητική αναγνώριση στην «Πανελλήνια Ομοσπονδία Μουάιται» (ΠΟΜ). Στη συγκεκριμένη Ομοσπονδία εντάχθηκαν πολλά αθλητικά Σωματεία που δραστηριοποιούνται στο άθλημα του Μουάι Τάι, όχι όμως το αθλητικό σωματείο «Ελληνική Ομοσπονδία Μουάι» που ήταν το πρώτο σωματείο που εισήγαγε το συγκεκριμένο άθλημα στη χώρα μας.

Το αθλητικό σωματείο «Ελληνική Ομοσπονδία Μουάι» δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ήδη από το 1995 και σκοπό έχει την προβολή και προώθηση του αθλήματος του Mya Thai στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο άθλημα αποτελεί την εθνική πολεμική τέχνη και το εθνικό άθλημα της Ταϊλάνδης και στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της χώρας. Το 1998 με απόφασή του (Αριθμ. 205/99) το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε, μετά από πρωτοβουλίες των ανθρώπων του σωματείου, το συγκεκριμένο άθλημα στη χώρα μας. Το σωματείο έχει διοργανώσει 18 πανελλήνια πρωταθλήματα και ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα φιλίας, στο οποίο συμμετείχαν αθλητές από 27 χώρες. Επίσης, έχει υλοποιήσει ειδικά σεμινάρια για την προώθηση της κουλτούρας του αθλήματος με επίσημους φορείς της Ταϊλάνδης αλλά και σεμινάρια για διαιτητές και κριτές. Επίσης, έχει πάρει μέρος σε 20 παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο πρόεδρος του σωματείου είναι ένας από τους επτά αντιπροέδρους αλλά και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Mya Thai (WMF) αλλά και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας (EMC).

Το Σωματείο αυτό λοιπόν που έφερε πρώτο στη χώρα μας το συγκεκριμένο άθλημα και οι άνθρωποί του αφιέρωσαν πολυετή χρόνο και κόπο δεν συμπεριελήφθη στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ΜουάιΤάι, ενώ αντί αυτού του στάλθηκε Εξώδικο, με το οποίο του ζητούν να καταθέσει αίτηση προκειμένου να ενταχθεί στην ΠΟΜ. Οι αιτήσεις όμως αναγνώρισης που έχει καταθέσει το σωματείο είναι πολλές σε προγενέστερο χρόνο. Υπάρχει συνέχεια στη δημόσια διοίκηση κυρία Υπουργέ!

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Με ποια λογική δεν συμπεριελήφθη το αθλητικό σωματείο «Πανελλήνια Ομοσπονδία Μουάιτάι» στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μουάιτάι;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου