10 χρόνια απλήρωτοι οι αξιολογητές της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης
Κατάθεση Ερώτησης προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα: “10 χρόνια απλήρωτοι οι αξιολογητές της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) κατά τα σχολικά έτη 2008 – 2009 και 2009 – 2010”. Είναι η τρίτη φορά που επανέρχεται η βουλευτής με σχετική Ερώτηση για το θέμα της μη καταβολής των αποζημιώσεων για τους συγκεκριμένους καθηγητές. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: «10 χρόνια απλήρωτοι οι σχεδιαστές – αξιολογητές της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) κατά τα σχολικά έτη 2008-2009 και 2009-2010»

Για τρίτη φορά επανέρχομαι με σχετική Ερώτηση στο θέμα της μη καταβολής των αποζημιώσεων για τους σχεδιαστές – αξιολογητές της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) κατά τα σχολικά έτη 2008 – 2009 και 2009 – 2010. Το ζήτημα αφορά 1.700 εκπαιδευτικούς οι οποίοι ενώ προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κανονικά δεν αποζημιώθηκαν ποτέ.

Κατά τα σχολικά έτη 2008-2009 και 2009-2010 απασχολήθηκαν στο θεσμό της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ) στα σχολεία, καθηγητές ως σχεδιαστές-αξιολογητές. Την ίδια περίοδο άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσής τους και για να πληρωθούν απαιτούνταν να δημιουργηθεί ένας νέος κωδικός από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών. Ο κωδικός αυτός όμως δεν δημιουργήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή και η πληρωμή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς.

Τον Δεκέμβριο του 2016 στην Ερώτησή μου ο Υπουργός Οικονομικών είχε απαντήσει ότι η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο δικό του Υπουργείο αλλά στο Υπουργείο Παιδείας. Από τη μεριά του το Υπουργείο Παιδείας στην απάντησή του ανέφερε: «Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δαπάνες που προκαλούνται από κανονιστικές διοικητικές πράξεις αναγνωρίζονται μόνον εφόσον εκδίδονται με τη σύμπραξη του Υπουργείου Οικονομικών, εκδίδοντας σχετική ΚΥΑ». Το Υπουργείο Παιδείας μάλιστα κάνει λόγο και για παραγραφή των μισθολογικών απαιτήσεων των καθηγητών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο σας ώστε να μην παραγραφούν τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών που απασχολήθηκαν στην ΠΔΣ τα σχολικά έτη 2008-2009 και 2009-2010;

Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να καταβληθούν επιτέλους τα δεδουλευμένα στους καθηγητές;

Έχει προβεί το Υπουργείο Παιδείας στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να είναι δυνατή η πληρωμή των δεδουλευμένων στους ανωτέρω εκπαιδευτικούς; Αν όχι, πότε επιτέλους προτίθεται να το κάνει;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου