’Κόβετε’ τη δωρεάν διέλευση των ΑμεΑ στα διόδια της χώρας – Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΑμεΑ για άμεση απόσυρση της σχετικής ΚΥΑ
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Αναφορά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τον Υπουργό Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη αναφορικά με τη νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 3086/2014), με την οποία ουσιαστικά παύεται η ελεύθερη διέλευση των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Αναφορά

Προς τον: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη
Θέμα: «’Κόβετε’ τη δωρεάν διέλευση των ΑμεΑ στα διόδια της χώρας – Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΑμεΑ για άμεση απόσυρση της σχετικής ΚΥΑ»

Σας υποβάλλω επιστολή διαμαρτυρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), αναφορικά με τη νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 3086/2014), με την οποία ουσιαστικά παύετε την ελεύθερη διέλευση των ατόμων με αναπηρία από τα διόδια της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουνίου, με τίτλο: «Τροποποίηση της 6686/14.11.2014 Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών – Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ Β’ 3086/2014) περί χωροθέτησης και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες αυτής», δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά στην απαλλαγή πληρωμής διοδίων των ατόμων με αναπηρία, όπως υπήρχε στην προηγούμενη ΚΥΑ (Νοέμβριος 2017). Με απλά λόγια η νέα ΚΥΑ αναιρεί τις απαλλαγές που μόλις πριν λίγους μήνες είχαν τεθεί σε ισχύ.

Θέλω να σας θυμίσω, κύριε Υπουργέ, ότι τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά τα ιδιωτικά αυτοκίνητά τους, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν, λόγω της παντελούς απουσίας προσβάσιμου μεταφορικού δικτύου στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων. Ειδικά, στην περιοχή μου τη Δράμα τα άτομα με αναπηρία γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι υποχρεωμένα να πραγματοποιούν καθημερινές διελεύσεις από τους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού, επιβαρύνοντας σημαντικά την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά την ανάγκη για μια οριστική θεσμική λύση στο θέμα της διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δραματικές μειώσεις στα εισοδήματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

Τέλος, σας ζητά να αποσύρετε άμεσα την παραπάνω απόφασή σας. Όσο για τη συνάντηση που έχουν επανειλημμένα ζητήσει να έχουν μαζί σας, καθώς είστε ο μόνος Υπουργός που δεν τους έχετε δεχτεί…. «ουδέν σχόλιον»!

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε τη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) εδώ.

Σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα www.athensvoice.gr.