Στο έλεος των καιρικών συνθηκών και της ολιγωρίας του Υπουργείου Πολιτισμού ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνη Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης την οποία παρουσιάζει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Αρχαίας Φιγαλείας.
Στην ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου επισημαίνει ότι πέρα από τα σοβαρά προβλήματα στεγανότητας του στεγάστρου, σε πλήρη στασιμότητα βρίσκονται και οι εργασίες αναστήλωσής του ναού. Την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης συμπληρώνουν οι φθαρμένες πινακίδες του Υπουργείου Πολιτισμού και οι ανενεργές οθόνες αφής, καλυμμένες με μαύρο πλαστικό. Ο ναός κάθε χρόνο προσελκύει το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 30.000 επισκεπτών, ενώ όσον αφορά στο πολυδιαφημιζόμενο από το ΥΠΠΟ ηλεκτρονικό εισιτήριο – που όλο έρχεται και όλο κάπου χάνεται στη διαδρομή – μοιάζει με τραγική ειρωνεία για τον επισκέπτη που κατά την περιήγησή του στο εσωτερικό του ναού βλέπει να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του κομμάτια από το σκισμένο στέγαστρο.

«Τα ευχολόγια που ακούμε συνέχεια από τα κυβερνητικά χείλη, ότι ο τουρισμός αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, μένουν κενό γράμμα στην πράξη. Αρκεί κανείς να δει την εικόνα του ναού του Επικούριου Απόλλωνα ο οποίος είναι αφημένος στο έλεος των καιρικών συνθηκών και της ολιγωρίας του ΥΠΠΟ. Η εικόνα αυτή της πλήρους εγκατάλειψης σίγουρα δεν ταιριάζει στο μοναδικό αυτό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας», δήλωσε η Χαρά Κεφαλίδου.

Τέλος, η βουλευτής ρωτά την Υπουργό για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στο ναό και για την εξασφάλιση της πολύτιμης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορά σε Μνημεία της UNESCO, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου

Θέμα: «Ναός Επικούριου Απόλλωνα: αφημένο στην τύχη του το μοναδικό αυτό μνημείο»

 Αφημένος στην τύχη του μοιάζει να είναι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Αρχαίας Φιγαλείας, στο νυν Δήμο Οιχαλίας. Πέρα από τα σοβαρά προβλήματα στεγανότητας του στεγάστρου, που εδώ και χρόνια καλύπτει τον ναό, σε πλήρη στασιμότητα βρίσκονται και οι εργασίες αναστήλωσής του. Την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης συμπληρώνουν οι φθαρμένες πινακίδες του Υπουργείου Πολιτισμού και οι ανενεργές οθόνες αφής, καλυμμένες με μαύρο πλαστικό. Σίγουρα η εικόνα αυτή δεν αρμόζει σε ένα τέτοιο μοναδικό μνημείο που από το 1986 έχει ενταχθεί στον Παγκόσμιο Κατάλογο της UNESCO (και μάλιστα αποτέλεσε το πρώτο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε σε αυτόν). Ο ναός κάθε χρόνο προσελκύει το ενδιαφέρον περισσότερων από 30.000 επισκεπτών, ενώ όσον αφορά το πολυδιαφημιζόμενο από το ΥΠΠΟ ηλεκτρονικό εισιτήριο – που όλο έρχεται και όλο χάνεται κάπου στη διαδρομή – μοιάζει με τραγική ειρωνεία για τον επισκέπτη, ο οποίος κατά την περιήγησή του στο εσωτερικό του ναού βλέπει να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του κομμάτια από το σκισμένο στέγαστρο!

Πρόσφατο δημοσίευμα (Καθημερινή 18.03.2018) ανέδειξε το θέμα επισημαίνοντας μάλιστα ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας και φθοράς του ναού που εντείνονται λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών στις οποίες αυτός είναι εκτεθειμένος. «Τα προβληματικά μέρη του ναού που είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού, όπως οι αποκλίσεις των κιόνων, τα κιονόκρανα που έχουν αποκτήσει πρασινωπό χρώμα από την υγρασία, το δάπεδο που έχει ‘κάτσει’, τα σπασίματα στις πλάκες των σκαλιών και η διαφορά ύψους στη βάση του ναού από τη δυτική πλευρά του», είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που υπάρχουν αναφέρει το σχετικό άρθρο.

Σημειώνεται ότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 προβλέπει, ήδη από το 2012, τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν μνημεία ενταγμένα στον κατάλογο της UNESCO. Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας σημειώνει ότι γίνονται οι ενέργειες για την ένταξη του ναού σε αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στελέχη όμως της ελληνικής Επιτροπής της UNESCO, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκφράζουν την ανησυχία τους για την ολιγωρία που υπάρχει στην αξιοποίηση του ναού, η διαχείριση του οποίου γίνεται απευθείας από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πριν από λίγες ημέρες κυρία Υπουργέ απαντώντας σε Επερώτηση συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας για τον Πολιτισμό, τονίσατε ότι το θέμα του ναού προχωρά και σημειώσατε: «Κατατίθεται τέλος Μαρτίου το τεχνικό δελτίο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου για το στέγαστρο και την αναστήλωση».

Σε συνέχεια των παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχετε προχωρήσει για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα;
  2. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο σας, ώστε τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και να μην χαθεί η χρηματοδότησή που αφορά Μνημεία της UNESCO;
  3. Τι περιλαμβάνει το φυσικό αντικείμενο;
  4. Γιατί οι εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης του ναού έχουν σταματήσει; Γιατί παρατηρείται αυτή η αργοπορία;
  5. Έχει γίνει μελέτη όσον αφορά την πρόσβαση στο ναό και τη βελτίωση των οδικών αξόνων που οδηγούν σε αυτόν;
  6. Πόσοι εργαζόμενοι και με ποιες ειδικότητες απασχολούνται αυτή τη στιγμή στο ναό και με ποια μορφή εργασίας (αρχαιοφύλακες, συντηρητές, μόνιμοι, εποχικό προσωπικό, με συμβάσεις έργου κλπ); Από την Προκήρυξη που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα για την πρόσληψη 200 ατόμων μόνιμου προσωπικού στο ΥΠΠΟ υπάρχουν θέσεις που αφορούν τον ναό;
  7. Για την παντελή απουσία κυλικείου – αυτόματου πωλητή, πωλητηρίου, πρόσβασης στο internet για τους επισκέπτες υπάρχουν μελέτες ή ενέργειες που έχει προγραμματίσει το Υπουργείο σας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα www.athensvoice.gr