Ακύρωση δωρεάς 3 εκ ευρώ στο ΕΜΣΤ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος!
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

emst-thumb-largeΕρώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά κατέθεσε η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, Τομεάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η Βουλευτής ζητεί ενημέρωση για την ακύρωση δωρεάς 3 εκ ευρώ του Ιδρύματος Νιάρχου προς το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), λόγω της επιδεικτικής ολιγωρίας του Υπουργείου και της ηγεσίας του, που αποδεικνύει μία ακόμη φορά την αδιαφορία της Κυβέρνησης για τον Πολιτισμό.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Τον Απρίλιο του 2014, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Διοίκησης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος απεδέχθη το αίτημα του ΥΠ.ΠΟ.Α και ενέκρινε δωρεά ύψους 3εκ. ευρώ προς το ΕΜΣΤ, προκειμένου να οργανωθεί η έκθεση των συλλογων του Μουσείου.

Ας σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2013 είχε ολοκληρωθεί η μετασκευή του κτηρίου ΦΙΞ, προϋπολογισμού περίπου 32εκ. ευρώ, η οποία είχε ενταχθεί το 2011, στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Η πιο πάνω δωρεά έγινε τότε δεκτή πανηγυρικά καθώς θα συντελούσε καθοριστικά στην έναρξη λειτουργίας του Μουσείου, στην αναβάθμιση της γύρω περιοχής, αλλά και της Αθήνας συνολικά.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τα ΜΜΕ, το Ιδρυμα Νιάρχου απέσυρε την δωρεά λόγω μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος των διαδικασιών, αν και το Υπουργείο μέχρι πολύ πρόσφατα διαβεβαίωνε πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε.

Ο πρώην αν. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκης σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο ΕΜΣΤ στις 16 Μαϊου 2015 βεβαίωνε ότι το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό μέχρι το τέλος του 2015.

Ο σημερινός Υπουργός Πόλιτισμού συνομιλώντας με δημοσιογράφους στις 5 Νοεμβρίου 2015 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δήλωνε πως σε ό,τι αφορά στο ΕΜΣΤ μένουν να ρυθμιστούν ορισμένα λειτουργικά θέματα, όπως οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της στελέχωσης του Μουσείου. Στα προαπαιτούμενα της δωρεάς εκ μερους του Ιδρύματος αναφερόταν σαφώς ότι απαραίτητος όρος για την εκταμίευση των 3 εκ. ευρώ, είναι η άμεση στελέχωση του ΕΜΣΤ, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.

Ανακοινώνεται σήμερα από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (δωρητής) ότι δεκαοχτώ μήνες μετά τη συμφωνία με τη Διοίκηση του ΕΜΣΤ (δωρεοδόχος) ακυρώνεται η δωρεά με την ισχύουσα συμφωνία διότι δεν τηρήθηκαν τα προαπαιτούμενα, όπως εγκεκριμένες μουσειολογικές και μουσειογραφικές μελέτες, έγκριση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, αναγκαίες προσλήψεις.

Η ακύρωση της δωρεάς των 3 εκ ευρώ του Ιδρύματος Νιάρχου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης λόγω της επιδεικτικής ολιγωρίας του Υπουργείου και της ηγεσίας του αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την αδιαφορία της Κυβέρνησης για ό,τι έχει να κάνει με τον Πολιτισμό της χώρας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  1. Ειναι αναστέψιμη η δυσμενής αυτή εξέλιξη που πάει πίσω και, πιθανά, ακυρώνει την άμεση έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης;
  2. Σε ποιους λόγους οφείλεται η αδράνεια τόσων μηνών για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δωρεάς;
  3. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου η ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας; Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε ώστε να μην χαθεί το σημαντικό ποσό της δωρεάς του Ιδρύματος που ουσιαστικά αφορά την ανάδειξη του πολιτισμού, της τέχνης και εν τέλει την ποιότητα πολιτισμού κάθε έλληνα πολίτη;
  4. Μέσα σε ποιο χρονικό πλαίσιο το Υπουργείο θα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μην χαθεί οριστικά η δωρεά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρά Κεφαλίδου, Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Κωσταντόπουλος

Δείτε την απάντηση του Υπουργείου εδώ.