Κύριε Αποστόλου στην επικείμενη επίσκεψή σας στη Δράμα θα πείτε κάτι συγκεκριμένο ή πάλι θα δώσετε ανέξοδες υποσχέσεις;
Κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου κατέθεσε σήμερα Τρίτη 24Οκτωβρίου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης του Υπουργού στη Δράμα στις αρχές Νοεμβρίου.

«Πριν από ένα χρόνο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί ρητά στους οινοπαραγωγούς ότι θα καταργήσει τον Ε.Φ.Κ.. Τον περασμένο Μάιο για ακόμη μια φορά επανέλαβε την ίδια δέσμευση και μάλιστα από την πόλη της Δράμας. Από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μη αποδοτικό τον Ε.Φ.Κ στο κρασί. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα! Κύριε Υπουργέ επειδή σχεδιάζετε να επισκεφθείτε στις αρχές Νοεμβρίου πάλι τη Δράμα, μήπως αυτή τη φορά έχετε να πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο στους Οινοπαραγωγούς μας ή και σε αυτή την επίσκεψή σας θα μοιράσετε ανέξοδες υποσχέσεις;» τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου.

Η βουλευτής επανέρχεται για πολλοστή φορά στο θέμα της κατάργησης του άδικου και αντιπαραγωγικού Ε.Φ.Κ. που επέβαλε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την 1η Ιανουαρίου 2016 χωρίς μάλιστα να υπήρχε πίεση από τους θεσμούς. Τότε η απόφαση είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, οι οποίες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου όσο και για τις αρνητικές επιπτώσεις (π.χ. παράνομο εμπόριο) στην ελληνική οινοπαραγωγή. Οι αρνητικές προβλέψεις επιβεβαιώνονται αφού από τα προϋπολογισθέντα έσοδα ύψους 55 εκατ. Ευρώ μόλις το 1/3 ήταν αυτά που τελικά μπήκαν στα δημόσια ταμεία, ενώ παράλληλα εκτινάχθηκε το παραεμπόριο. Η παράνομη διανομή οίνου στη χώρα μας ανήλθε στο 70%, ενώ κατακόρυφη ήταν και η πτώση των πωλήσεων από νόμιμα οινοποιεία, με συνολική μείωση 40% στον κύκλο εργασιών τους.

Ειδικά για τη Δράμα ο Ε.Φ.Κ. έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οινοπαραγωγή της περιοχής που αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο με δυναμική αναπτυξιακή προοπτική. Στη Δράμα καλλιεργούνται 5.150 στρέμματα, η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στα 2,5-3 εκατομμύρια φιάλες με το 30%-50% να εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, τα κρασιά της περιοχής έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Στην ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου ερωτά τον Υπουργό κ. Αποστόλου πότε επιτέλους θα προχωρήσει η Κυβέρνηση στην κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την τόνωση της οινοπαραγωγής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου

Θέμα: «Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί – Το πιο σύντομο ανέκδοτο!»

 Για πολλοστή φορά επανέρχομαι στο θέμα της Κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί, του άδικου και αντιπαραγωγικού φόρου που επέβαλε η Κυβέρνησή σας από την 1η Ιανουαρίου 2016. Ήταν μάλιστα μια απόφαση που λάβατε χωρίς καμία πίεση από τους θεσμούς, σε μια απέλπιδα προσπάθειά διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και προκειμένου να αυξηθούν με οπουδήποτε τρόπο τα έσοδα του κράτους. Τότε η απόφαση σας αυτή είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, οι οποίες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου όσο και για τις αρνητικές επιπτώσεις (π.χ. παράνομο εμπόριο) που αυτό θα είχε στην ελληνική οινοπαραγωγή.

Δυστυχώς, οι τότε αρνητικές προβλέψεις επιβεβαιώνονται αφού από τα προϋπολογισθέντα έσοδα ύψους 55 εκατ. Ευρώ μόλις το 1/3 ήταν αυτά που τελικά μπήκαν στα δημόσια ταμεία, ενώ παράλληλα εκτινάχθηκε το παραεμπόριο. Με βάση δημοσιεύματα η παράνομη διανομή οίνου στη χώρα μας ανήλθε στο 70%, ενώ κατακόρυφη ήταν και πτώση των πωλήσεων από νόμιμα οινοποιεία, με συνολική μείωση 40% στον κύκλο εργασιών τους.

Από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μη αποδοτικό τον Ε.Φ.Κ στο κρασί, ενώ τόσο εσείς προσωπικά ως αρμόδιος Υπουργός, αλλά και πλειάδα Υπουργών της Κυβέρνησής σας, έχετε δεσμευτεί ότι θα τον καταργήσετε.

Το κρασί αποτελεί ένα προϊόν στο οποίο η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Ειδικά για την περιοχή μου, τη Δράμα η οινοπαραγωγή αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο με δυναμική αναπτυξιακή προοπτική. Στη Δράμα καλλιεργούνται 5.150 στρέμματα, η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στα 2,5-3 εκατομμύρια φιάλες με το 30%-50% να εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην τοπική οικονομία ο αμπελο-οινικός κλάδος έχει δώσε νέα πνοή, νέα εξαγωγική προοπτική με προσέλκυση επενδύσεων και σημαντική συμβολή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, τα κρασιά της περιοχής έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ ο ρόλος της οινοπαραγωγής είναι καταλυτικός και ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο με τη λειτουργία του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ ΑΜΘ στη Δράμα.

Κύριε Υπουργέ, πριν από ένα χρόνο είχατε δεσμευτεί ρητά στους οινοπαραγωγούς ότι θα προχωρούσατε στην κατάργηση του Ε.Φ.Κ.. Στην κατεύθυνση αυτή δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα! Τον περασμένο Μάιο για ακόμη μια φορά επαναλάβατε την ίδια δέσμευση περί κατάργησης του άδικου και αντιαναπτυξιακού Φόρου κατά τη διάρκεια Ημερίδας της Ένωσης Οινοποιών στην πόλη της Δράμας.

Κύριε Υπουργέ επειδή σχεδιάζετε να επισκεφθείτε στις αρχές Νοεμβρίου πάλι τη Δράμα μήπως αυτή τη φορά έχετε να πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο στους Οινοπαραγωγούς μας ή και σε αυτή την επίσκεψή σας θα μοιράσετε ανέξοδες υποσχέσεις;

Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε προτίθεται το Υπουργείο σας να προχωρήσει στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί;
  2. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβείτε ως αρμόδιος Υπουργός; Ποιο είναι χρονοδιάγραμμα που έχετε διαμορφώσει;
  3. Ποια είναι τα μέτρα που θα λάβει το Υπουργείο σας για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης οινοστάφυλλων και κρασιού;
  4. Ποια είναι τα μέτρα που θα λάβει το Υπουργείο σας για την τόνωση της οινοπαραγωγής μέσα από την υλοποίηση συγκεκριμένες πολιτικών;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου