Show υπερπαραγωγής το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ
Συνέντευξη στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή "Πρωινή Ανάγνωση" (βίντεο)

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» στο Κανάλι της Βουλής και στη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη έδωσε χθες Παρασκευή 20 Οκτωβρίου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Επίσκεψη Πρωθυπουργού σε ΗΠΑ:

«Show υπερπαραγωγής το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Τσίπρας έδωσε 2,4 δις για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Τι πήρε; Μόνο καλά λόγια, υποσχέσεις και φιλοφρονήσεις. Δείτε δε την ειρωνία. Ο κ. Τράμπ είχε απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσο για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας αιφνιδίασε με τα 2,4 δις για εξοπλιστικά. Είναι θλιβερό να υπάρχει τόση υποτίμηση του Κοινοβουλίου ειδικά στα θέματα εθνικής ασφάλειας. Στοιχειώδες και απόλυτα λογικό να ζητηθεί ενημέρωση από το σύνολο της αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, η προσπάθειά για γεω-στρατηγική αναβάθμιση (Βαλκάνια, Τουρκία) της Ελλάδας δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Στον ενεργειακό τομέα μάθαμε ότι είμαστε πρόθυμοι να διευκολύνουμε την πώληση αμερικανικού σχιστολιθικού πετρέλαιου στην Ευρώπη. Στο θέμα του χρέους ακούσαμε την πάγια θέση: ‘Στηρίζουμε μια υπεύθυνη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους’ και αυτό είναι όλο.
Συνοψίζοντας το ταξίδι χαρακτηρίστηκε από έλλειψη σοβαρής προετοιμασίας, προχειρότητα και αστοχίες που πάντα αφήνουν το ίχνος τους. Ο αριστερός κ. Τσίπρας μετά τους ύμνους του προς τον αμερικανό Πρόεδρο τελείωσε και με το κεφάλαιο του αντιαμερικανισμού.
Θυμίζω ότι τα 2,4 δις είναι η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους θεσμούς αφού τα 3,5 δις πλεόνασμα για το 2019 είναι ένας στόχος που δεν πιάνεται. Ό,τι μέτρα χρειαστούν εκτιμώνται στα 2,4 δις.».

Για 1.000 Ευρώ Βερναρδάκη ως κοινωνικό μέρισμα:

«Κίνηση υψηλού ρίσκου της Κυβέρνησης. Ζούμε μια από τα ίδια. Θυμάστε πέρσι την ατιμωτική επιστολή που αναγκάστηκε να στείλει ο κ. Τσακαλώτος λέγοντας ότι δεν πρόκειται η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τέτοιες πρωτοβουλίες χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς!
Πόσος λαϊκισμός πια. Η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει εν είδει προνιακού επιδόματος χρήματα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αφού έχει φροντίσει πρώτα να φτωχοποιήσει αυτόν τον κόσμο. Και όλα αυτά την ώρα που η οικονομία είναι σε ύφεση, επενδύσεις δεν βλέπουμε, οι τράπεζες είναι σε ασφυκτικό κλοιό λόγω capital controls, κόκκινων δανείων και έλλειψης ρευστότητας, η ανεργία καλά κρατεί, οι ελαστικές μορφές εργασίας κανόνας στην αγορά, οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα».

Εκλογές σε Κεντροαριστερά:

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι η συμμετοχή των πολιτών. Τολμηρή και γενναία προσπάθεια αλλά καθόλου εύκολη. Στόχος δεν είναι να βρεθούμε κάτω από μια κοινή στέγη για να έχουμε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Για να σηκωθεί ο πολίτης από την καρέκλα του πρέπει να αισθανθεί ότι ο λόγος μας είναι σοβαρός, στιβαρός και απαντά στα καθημερινά του προβλήματα. Η προσπάθεια αφορά ολόκληρη τη χώρα και όχι μια παράταξη. Είναι καιρός τα διαδικαστικά θέματα που μονοπώλησαν τη συζήτηση να κλείσουν και να επικεντρωθούμε στα ουσιαστικά ερώτηματα: Τι θέλουμε να κάνουμε; Τι έχουμε να πούμε στους πολίτες;
Το κλίμα το διαμορφώνουμε με τη συμπεριφορά μας. Θέλει σοβαρότητα, χαμηλούς τόνους, συνεχή προσπάθεια. Αισιοδοξώ ότι η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής και ρυθμιστής στις επόμενες εκλογές. Το βλέμμα και η σκέψη μας πάντα στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Κρίσιμη παράμετρος η ενότητα και η δέσμευση όλων για κοινή συμπόρευση ανεξάρτητα από το ποιος θα ηγηθεί. Μην αμφιβάλλετε ότι η αυριανή ενότητα χτίζεται τώρα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της αναμέτρησης μεταξύ των υποψηφίων. Είναι μεγάλο το στοίχημα και ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να το κερδίσει εάν θέλουμε μια Ελλάδα με προοπτική. Ισως είναι η τελευταία ευκαιρία μας!
Η όποια συζήτηση για την επόμενη ημέρα – το επιβάλλει η λογική – πρέπει να γίνει μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, πάνω σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο αρχών και δεσμεύσεων, με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις».

Δείτε το σχετικό video: