Υπό κατάρρευση ο θεσμός των Ολοήμερων Σχολείων
Κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου κατέθεσε σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας, μαζί με το Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ολοήμερα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τους Διευθυντές των Σχολείων το ποσοστό των σχολικών μονάδων που υπολειτουργούν λόγω ακριβώς αυτής της υποστελέχωσης φτάνει το 30% σε ολόκληρη τη χώρα, οδηγώντας σε μαζικές διαγραφές τους μαθητές. Σε μερικές περιοχές της χώρας μάλιστα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 57%! Παράλληλα, αρκετά Σχολεία λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, δηλαδή μέχρι τις 03:00 μ.μ. αντί για 04:00 μ.μ., όπως είναι το κανονικό ωράριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικογένεια και τις επιπτώσεις στον καθημερινό προγραμματισμό αλλά και την οικονομική επιβάρυνση, αφού δεν εξασφαλίζεται η φύλαξη των παιδιών.

Όλα τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της (07.10.2017) η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε μαζική διαγραφή μαθητών από τα Ολοήμερα Σχολεία, με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό ενός πολύ σημαντικού θεσμού, τόσο από κοινωνική, όσο και η παιδαγωγική άποψη».

«Βρισκόμαστε στο δεύτερο μήνα λειτουργίας των Σχολείων και ακόμη πολλά Ολοήμερα δεν λειτουργούν καθόλου ή υπολειτουργούν! Στις αρχές Μαΐου τόσο ο Πρωθυπουργός της χώρας όσο και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας σε κοινή συνέντευξη Τύπου είχαν υποσχεθεί, μεταξύ πολλών άλλων, την έγκαιρη λειτουργία των Ολοήμερων, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην επέκταση του επιτυχημένου αυτού θεσμού. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας ‘έτσι ώστε όλοι οι γονείς να μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους μέχρι τις 4 το απόγευμα χωρίς να έχουν την έννοια της φύλαξης’. Εμπαιγμός! Μόνον αυτήν η λέξη μπορεί να περιγράψει τις γνωστές πλέον σε όλους ανέξοδες υποσχέσεις της Κυβέρνησης» », τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου.

Στην ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου ζητά να ενημερωθεί για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα αρμόδιο Υπουργείο τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης των Ολοήμερων Σχολείων και εάν θα προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους κανονικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Υπό κατάρρευση ο θεσμός των Ολοήμερων Σχολείων»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (ενδεικτικά εφημερίδα «Τα Νέα», 10.10.2017) πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ολοήμερα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και συνεπώς της σοβαρής υποστελέχωσής τους. Σύμφωνα με τους Διευθυντές το ποσοστό των Σχολείων που υπολειτουργούν φτάνει το 30% σε ολόκληρη τη χώρα, οδηγώντας μάλιστα σε μαζικές διαγραφές μαθητών. Παράλληλα, υπάρχουν Ολοήμερα Σχολεία που λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, δηλαδή μέχρι τις 03:00 μ.μ. αντί για 04:00 μ.μ., όπως προβλέπεται κανονικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικογένεια και την ανατροπή του καθημερινού προγραμματισμού της.

Όλα τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της (με ημερομηνία 07.10.2017) η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε μαζική διαγραφή μαθητών από τα Ολοήμερα Σχολεία, με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό ενός πολύ σημαντικού θεσμού, τόσο από κοινωνική, όσο και η παιδαγωγική άποψη».

Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει τα ζωτικά αυτά προβλήματα των Ολοήμερων Σχολείων που τα οδηγούν νομοτελειακά σε κατάρρευση;
2. Θα προχωρήσει ή όχι το Υπουργείο στην άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία και η αξιοπρεπής λειτουργία των Ολοήμερων Σχολείων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Σχετικά δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα parapolitika.gr