«Χάθηκε πολύς χρόνος μέχρι να ξεπεραστούν αντιθέσεις, δυσπιστίες, διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θέλουμε το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Κριτήριο για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία» αναφέρει μεταξύ άλλων η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη συνέντευξή της στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Ν.Δράμας “Ψίθυροι” και στο δημοσιογράφο Θανάση Φυλακτό, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.
Υπογραμμίζει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, οι πολίτες έχουν αλλάξει, το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να παραμένει προσκολλημένο στο παρελθόν. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πέσει θύμα της πολιτικής απάτης που η ίδια καλλιεργεί. Τέλος τονίζει ότι σε τοπικό επίπεδο δεν γίνεται κάτι ουσιαστικό, απλά Υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης πάνε κι έρχονται, συσκέπτονται πίσω από κλειστές πόρτες και ουδείς γνωρίζει τι έχουν στο μυαλό τους.
– Σε διαδικασία εκλογών η Κεντροαριστερά για την εκλογή ηγεσίας. Ικανοποιημένη από την έως τώρα διαδικασία;
«Ξεκινώ από το θετικό: βαδίζουμε πλέον προς την εκλογή ηγεσίας. Θα μπορούσαν οι μέχρι τώρα διαδικασίες να ήταν πολύ καλύτερες. Χάθηκε πολύς χρόνος μέχρι να ξεπεραστούν αντιθέσεις, δυσπιστίες, διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θέλουμε το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Κριτήριο για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία. Ο νέος φορέας απευθύνεται στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνική κοινωνίας, προτείνοντας τομές και μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν όλα όσα ξέραμε για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας».
Περιμένατε 10 υποψηφιότητες και μάλιστα 4 μέσα από το κόμμα σας, το ΠΑΣΟΚ;
«Οι υποψηφιότητες είναι βαρόμετρο για την εγκυρότητα και αξιοπιστία της διαδικασίας εκλογής. Θα ανησυχούσα αν είχαμε μόνο έναν υποψήφιο για μια τόσο σύνθετη διαδικασία. Οι καιροί έχουν αλλάξει, οι πολίτες έχουν αλλάξει, το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να παραμένει προσκολλημένο στο παρελθόν».
Ποια θα είναι η μορφή του νέου φορέα; Θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός; Τα υπάρχοντα κόμματα, όπως φαίνεται δεν θα διαλυθούν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Μετά;
«Εύλογα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει ο κάθε επιμέρους πολιτικός χώρος που συμμετέχει στο εγχείρημα. Ακούγονται πολλές απόψεις και υπάρχουν επιμέρους προτάσεις. Πάντως το ζητούμενο παραμένει η δημιουργία ενός φορέα με συνοχή, δημοκρατικές διαδικασίες και κυρίως ένα ρηξικέλευθο πολιτικό λόγο, που θα απευθύνεται στην κοινωνία, προτείνοντας λύσεις για να ξεκολλήσει η χώρα από τη μιζέρια, τη μεμψιμοιρία και την καθήλωση σε μια “βολική” κακομοιριά που καταστρέφει τα όνειρα όλων για μια παραγωγική Ελλάδα. Όποιο σχήμα και όποια μορφή εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό είναι καλοδεχούμενη».
Πόσο εύκολο είναι να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ; Ποια είναι η δική σας άποψη;
«Το ΠΑΣΟΚ συνδέθηκε με την πιο ενδιαφέρουσα φάση της μεταπολιτευτικής πορείας του τόπου. Έδωσε πολλά, συνέβαλε ως κυβέρνηση στην καθιέρωση πολύτιμων κατακτήσεων, στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Ταυτόχρονα, ευθύνεται για αγκυλώσεις, για επιλογές που δεν δικαιώθηκαν. Είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα, να προχωρήσουμε κρατώντας τις αρχές, την πολύτιμη εμπειρία του ιστορικού μας χώρου, αλλά κοιτάζοντας μπροστά το μέλλον του τόπου με καθαρό μάτι».
Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε μια συγκυρία που πανευρωπαϊκά δεν είναι η καλύτερη για τη Σοσιαλδημοκρατία…
«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που κυβερνάται από το πιο ετερόκλητο πολιτικά σχήμα των τελευταίων δεκαετιών, τη συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Επαγγέλλεται την έξοδο από τα μνημόνια, την ώρα που έβαλε τις υπογραφές για μια λιτότητα διαρκείας, για σκληρά μέτρα που θα τα βιώσουμε για πολλά χρόνια, για απίθανα και εντελώς αντιαναπτυξιακά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Όσοι ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ το 2015-ανάμεσά τους και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ- βιώνουν σήμερα στην καθημερινότητά τους τα ολέθρια αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και στρέφουν το βλέμμα προς εμάς. Μια έκφραση αυτής της μεταστροφής είναι και η δημοσκοπική άνοδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα. Το θέμα όμως δεν είναι απλώς να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας για λίγες ποσοστιαίες μονάδες. Το ζητούμενο είναι να ανακτήσει η Κεντροαριστερά τον ηγετικό της ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, γιατί το χρειάζεται ο τόπος απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και την αντιπολίτευση του «ώριμου φρούτου» που ασκεί η ΝΔ. Ζητούμενο που σε μεγάλο βαθμό θα απαντηθεί από την επιτυχή έκβαση για τη δημιουργία του νέου φορέα».
Ποιο θα είναι το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα; Ακούμε για Σοσιαλδημοκρατία, προοδευτική παράταξη, μεταρρυθμιστικό κέντρο… Τι μέλλει γενέσθαι με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ; Η αποπληρωμή τους με βάση την επιχορήγηση που παίρνει το κόμμα μοιάζει αδύνατη… Σε ρυθμούς τρίτης αξιολόγησης η χώρα. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί για έξοδο στις αγορές το 2018. Συμμερίζεστε αυτήν την αισιοδοξία;
«Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και απαντήστε με το χέρι στην καρδιά. Πόσα από όσα ειδυλλιακά περιγράφει στις ομιλίες του ο πρωθυπουργός έχουν αντίκρισμα στην πραγματική ζωή; Μιλάει για επενδύσεις, την ώρα που και οι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού ξένες εταιρείες φεύγουν τρέχοντας, οι επιχειρήσεις γονατίζουν κάθε μέρα από τη βαριά φορολογία. Μιλάει για απασχόληση, την ώρα που οι 6 στις 10 θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, με αμοιβές της τάξης των 300 ευρώ. Μιλάει για καινοτομία, την ώρα που οι νέοι επιστήμονες ζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Κάνει λόγο για ανάπτυξη, την ώρα που οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι δικηγόροι τα βγάζουν πέρα με το ζόρι. Ανακαλύπτει όψιμα τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής, ενώ οι αγρότες πνίγονται στα χρέη. Οι απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά θέματα- που η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίκανη να δώσει- αποτελούν το «κλειδί» για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου μεταρρυθμιστικού προγράμματος του νέου φορέα. Ας μην ψάχνουμε στα κλειστά γραφεία τις απαντήσεις, ούτε στις ταμπέλες για την ονομασία του νέου φορέα. Είναι η ίδια η ζωή στην οποία πρέπει να ανατρέξουμε για να βρούμε τις απαντήσεις. Εκεί θα κριθεί και η βιωσιμότητα του όποιου προγράμματος. Πάνω απ’ όλα, η ικανότητά μας να εμφυσήσουμε την ελπίδα ξανά στους συμπολίτες μας -όχι με απατηλά σκισίματα των μνημονίων σε μια μέρα, αλλά μιλώντας με τη γλώσσα της αλήθειας.
Σε ό,τι αφορά τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, δεν έχω παρά να σας υπενθυμίζω ότι προ μηνών έγινε ειδική συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων. Εκεί, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Γεννηματά, ξεκαθάριζε ότι «δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και να κρύψουμε». Πρότεινε μάλιστα σε όλα τα κόμματα να διατάξουν εσωτερικό έλεγχο, να δώσουν τα πορίσματα στον Εισαγγελέα, όπως άλλωστε έκανε και το ΠΑΣΟΚ».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη λέει ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν. Με δεδομένο ότι τις εκλογές δεν τις επιβάλλει η αντιπολίτευση, ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης; Πότε εκτιμάτε ότι θα προσφύγει στις κάλπες ο Πρωθυπουργός;
«Η κυβέρνηση θα πέσει θύμα της πολιτικής απάτης που η ίδια καλλιεργεί. Από τη μια ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για ένα success story που όπου νάναι έρχεται, για έξοδο από τα μνημόνια και για ανάπτυξη. Από την άλλη, οι πολίτες βιώνουν ήδη τη σκληρή πραγματικότητα του μνημονίου που φέρνει την υπογραφή του κ. Τσίπρα και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας για πολλά χρόνια. Η περιλάλητη έξοδος από τα μνημόνια το 2018 συνοδεύεται από υπενθυμίσεις των δανειστών για μόνιμη επιτροπεία, για την υλοποίηση των σκληρών μνημονιακών μέτρων. Στο μεταξύ η τρίτη αξιολόγηση άρχισε να μετατίθεται από τον Οκτώβριο για το τέλος του χρόνου και βλέπουμε… Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο και στην προηγούμενη αξιολόγηση. Τίποτε από όλα αυτά δεν μας επιτρέπει στο ελάχιστο να συμμεριζόμαστε τα αισιόδοξα οράματα του πρωθυπουργού, που χτίζονται πάνω στα ερείπια της ρημαγμένης οικονομίας. Ο πρωθυπουργός θα προσφύγει στις εκλογές όποτε τον συμφέρει. Αυτός έχει το μαχαίρι, αυτός και το πεπόνι, όπως σωστά επισημαίνετε. Αλλά η ανάγκη αλλαγής πλεύσης της χώρας σε σχέση με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, στενεύει το φάσμα των επιλογών του. Συνεπώς, μπορεί ο κ. Τσίπρας να επαναλαμβάνει μονότονα ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, αλλά όταν βρεθεί ενώπιον της επιλογής μιας «αξιοπρεπούς» απόσυρσης νωρίτερα, για την επιβίωση της παράταξής του ή του βάραθρου της προσεχούς συντριβής, εκεί θα πρέπει να αναμετρηθεί με τον εαυτό του και το πάθος του για εξουσία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τι είναι τελικά; Στρατηγικός αντίπαλος ή εν δυνάμει σύμμαχος;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια είναι το «πρώτο βιολί» μιας αλλοπρόσαλλης συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, που έδωσε χαριστική βολή στη χώρα πάνω που πήγαινε να πάρει ανάσα. Είναι η αυτουργός παράταξη της οικονομικής εξαθλίωσης και αποδυνάμωσης της θέσης μας εντός της Ε.Ε. και ευρύτερα. Ο βασικός υπαίτιος για τα σημερινά αδιέξοδα που πορεύεται σαν τον χαμαιλέοντα προκειμένου να επιμηκύνει όπως να ναι την παραμονή του στο Μαξίμου δεν μπορεί να γίνει σύμμαχος κανενός σοβαρού χώρου παρά μόνο σε συνθήκες «αρπαχτής». Αλλά αυτό δεν μας αφορά».
Τοπικά δεν βλέπουμε κάτι να κινείται…. Το θέμα που κυριάρχησε είναι αυτό των οδικών αξόνων. Ικανοποιημένη από τη συζήτηση και την έως τώρα διαδικασία;
«Ποιός μπορεί να είναι ευχαριστημένος όταν επί 2,5 χρόνια τώρα συζητάμε και ξανασυζητάμε τα ίδια και τα ίδια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης πάνε κι έρχονται, συσκέπτονται πίσω από κλειστές πόρτες και ουδείς γνωρίζει τι έχουν στο μυαλό τους. Δεν θα συμφωνήσω ότι δεν κινείται τίποτα. Εδώ και ένα χρόνο το έργο για τον Ε61 απεντάχθηκε από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με αποκλειστική ευθύνη του κου Σπίρτζη. Αλλά δεν το λένε. Χρησιμοποιούν τον εύσχημο όρο της “επαναδιεκδίκησης του έργου” κι όποιον πείσουν».
Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
«Είμαστε μπροστά σε μια ιστορική συγκυρία. Είναι η τελευταία ευκαιρία της Κεντροαριστεράς να ανασυνταχθεί και να αποδείξει ότι είναι ο μεγάλος πολιτικός φορέας που έχει θέσεις, θέλει και μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Το εγχείρημα είναι πολύ μεγαλύτερο από το άθροισμα των επιμέρους δυνάμεων που το απαρτίζουν. Αφορά όχι μόνο αυτούς που ανήκουν στο χώρο μας. Αφορά κάθε πολίτη αυτού του τόπου».
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.