Πάγωμα στη διανομή των Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων
Κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου κατέθεσε σήμερα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας μαζί με άλλους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με τη διακοπή διανομής των Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων λόγω των πρωτοφανών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους εκδότες τους.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για τον τρόπο αλλά και το χρόνο αποπληρωμής τους.

«Η ερώτηση κατατέθηκε παράλληλα με τις πρόσφατες διαμαρτυρίες τόσο των φοιτητικών συλλόγων, όσο και του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων. Δυστυχώς, η δήλωση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν αρκεί. Από ευχολόγια έχουμε χορτάσει πια! Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έχουν εκτοξευθεί στα 6 δις Ευρώ, ενώ αποτελεί ακόμη ένα από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για το οποίο η κυβέρνηση έχει πάρει κίτρινη κάρτα από τους Θεσμούς εν όψει της τρίτης αξιολόγησης», τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων στην έκτακτη Γενική Συνέλευσή του αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (άνω του 90%) την αναστολή διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές της χώρας για το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, επειδή το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του προς τους εκδότες. Επίσης, σε ανακοίνωσή τους οι εκδότες τονίζουν την ανάγκη αλλαγής της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου αν για την αποπληρωμή των 12 εκατομμυρίων Ευρώ (απαιτήθηκε διάστημα 10 μηνών, ευλόγως για την αποπληρωμή της έως τώρα οφειλής ύψους 55 εκατομμυρίων Ευρώ θα απαιτηθούν 4 έτη (!!!).

Κάπως έτσι ‘δημιουργεί’ τα πλεονάσματα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου.
Θέμα: Διανομή Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

Κύριε Υπουργέ,
Η πολιτική των ανέξοδων υποσχέσεων και των ακοστολόγητων δεσμεύσεων, που απαξιώνει και υποβαθμίζει τη Δημόσια Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, συνεχίζεται.

Από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Πανεπιστήμιο, οι μαθητές, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί βιώνουν καθημερινά την αδυναμία του Υπουργείου να στηρίξει θεσμούς και κατακτήσεις, οι οποίες είχαν εμπεδωθεί στην κοινωνία και είχαν ανακουφίσει την ελληνική οικογένεια.

Η υποχρεωτική προσχολική αγωγή, η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, η αναβάθμιση του Λυκείου, οι προσλήψεις και διορισμοί εκπαιδευτικών, είναι σκηνές από μια κακόγουστη παράσταση που στηρίζεται σε επικοινωνιακά τρικς και ατέρμονους διαλόγους.
Αυτή τη φορά η παράσταση συνεχίζεται με νέο επεισόδιο. Οι φοιτητές θα μείνουν χωρίς πανεπιστημιακά συγγράμματα, γιατί το κράτος δεν πληρώνει βεβαιωμένες οφειλές του.

Σας έχουμε από καιρό προειδοποιήσει, ότι η πολιτική σας στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με παρεμβάσεις που θέλουν να ελέγξουν την οικονομική αυτοτέλεια και τη διοικητική αυτοδυναμία τους, είναι καταστροφική.

Με τις νομοθετικές σας ρυθμίσεις, έχετε φέρει σε πλήρη ασφυξία τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Δυστυχώς, δεν ακούτε τις προτάσεις μας, τις οποίες καταθέτουμε ως προμηθείς, για να αποφύγουμε επώδυνες καταστάσεις όπως αυτή που δημιουργήθηκε με τη διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Κλείνετε το μάτι με νόημα σε όσους έχουν λεφτά να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Ερωτάται κατόπιν αυτών ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Με ποιο τρόπο και σε πόσο χρόνο θα καλύψετε τη δαπάνη για τις οφειλές των Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων έτσι ώστε να μπορούν οι φοιτητές να πάρουν τα βιβλία τους;
2) Μήπως οι καθυστερήσεις αυτές εκ μέρους του Υπουργείου που οδηγούν τους φοιτητές να μένουν χωρίς βιβλία, έχουν στόχο να συμβάλλετε κι εσείς ως Υπουργείο Παιδείας στη δημιουργία δήθεν «πλεονασμάτων»;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου

Γιώργος Αρβανιτίδης