Απλήρωτες από τον ΕΟΠΥΥ εδώ και 20 μήνες οι ΣΥΔ – Κινδυνεύουν με λουκέτο
Κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε σήμερα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου η Χαρά Κεφαλίδου μαζί με άλλους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα, αλλά και την αγωνία που έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες γονείς ατόμων με αναπηρία, σχετικά με τις απλήρωτες οφειλές εδώ και 20 μήνες του ΕΟΠΥΥ προς τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).

Οι ΣΥΔ είναι σύγχρονες δομές διαβίωσης ατόμων με αναπηρίες που λειτουργούν στη χώρα μας. Κάθε ΣΥΔ αποτελεί μια σύγχρονη κατοικία όπου με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού, τα άτομα με νοητική στέρηση μπορούν να οργανώνουν και να διαχειρίζονται μόνα τους την καθημερινότητά τους, διαμορφώνοντας μια ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση.

Σύμφωνα με πρόσφατη Εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ (ΑΔΑ: ΨΓΖΡΟΞ7Μ-ΞΙ9/ 06.09.2017), ο Οργανισμός αρνείται να αποζημιώσει τις ΣΥΔ, αν οι διαμένοντες (άτομα με αναπηρία) σε αυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το πρόγραμμά τους σε Κέντρα Διημέρευσης. Σύμφωνα όμως με το νομοθετικό πλαίσιο ο σκοπός, η άδεια λειτουργίας αλλά και η φιλοσοφία των δυο δομών διαφέρουν τελείως. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τη Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΣΥΔ και ΕΟΠΥΥ και έχει εγκρίνει τόσο το ΔΣ του Οργανισμού, όσο και ο Αναπλ. Υπουργός Υγείας κ. Π. Πολάκης.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο Υπουργό για το πότε θα δοθεί οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του Ειδικού Νοσηλίου των ΣΥΔ, τόσο για τα οφειλόμενα από το 2016 από τον ΕΟΠΥΥ στις ΣΥΔ, όσο και για τα τρέχοντα του 2017.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) η παραπάνω ενέργεια αποτελεί μεθόδευση, εμπαιγμό και εμμονική συμπεριφορά παραγόντων του ΕΟΠΥΥ και θα μετατρέψει τις ΣΥΔ σε άσυλα, οδηγώντας τις τελικά σε λουκέτο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό
Θέμα: «Απλήρωτες από τον ΕΟΠΥΥ εδώ και 20 μήνες οι ΣΥΔ»

Κύριε Υπουργέ,
η ΠΟΣΓΚΑμεΑ είναι το δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης και διεκδικήσεων των δικαιωμάτων των Ατόμων με Βαριές και Πολλαπλές Αναπηρίες και των οικογενειών τους.

Από τους βασικότερους και πάγιους στόχους της Ομοσπονδίας είναι η άσκηση των δικαιωμάτων τους και ο αγώνας για μία αξιοπρεπή διαβίωση στην κοινωνία, καθώς και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες και η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών προς αυτά σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ και σε Μονάδες Επαγγελματικής Αποκατάστασης, Κοινωνικής Ενσωμάτωσης και Αλληλοαποδοχής, σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Οικοτροφεία και ΣΥΔ.

Σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας, στις 6-9-2017, εξεδόθη από τον ΕΟΠΥΥ η εγκύκλιος με αρ. Πρωτ.: ΔΑ3Β/76/Οικ.37203/2017 και θέμα: ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ όπου στη σελίδα 9 σημείο 10, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αποζημιώνει ΣΥΔ αν οι διαμένοντες σε αυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν το πρόγραμμά τους σε Κέντρα Διημέρευσης. Η Ομοσπονδία επικαλείται μάλιστα α) τη Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΣΥΔ και ΕΟΠΥΥ και έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του Οργανισμού αλλά και από τον Αναπλ. Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη (κεφ. Β – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΑΡ. 13), β) την Κ.Υ.Α. Αριθμ. Π3β/Φ.ΓΕΝ/Γ.Π.οικ. 3394 ΦΕΚ 74Β/29 Ιανουαρίου 2007 (άρθρο 2, παρ. 2 και παρ. 3) και γ) το Π.Δ. 187/2005 (ΦΕΚ 231 Α 22 Σεπτεμβρίου 2005) με το οποίο ορίζονται οι υπηρεσίες Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων και θεραπειών που έχουν ανάγκη οι Δικαιούχοι εντός του οριζόμενου από τη νομοθεσία ωραρίου των οκτώ ή άνω των οκτώ ωρών τις εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα (καθώς και η μεταφορά των δικαιούχων από και προς το κέντρο η απασχόληση, η άθληση και η ιατρική παρακολούθηση), υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται από ειδικά αδειοδοτούμενα για το σκοπό αυτό Κέντρα Διημέρευσης/Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες – ΚΔΗΦ ΑμεΑ και όχι από τις ΣΥΔ, όπου ούτε στους σκοπούς, ούτε στην άδειά λειτουργίας τους προβλέπεται κάτι τέτοιο, ούτε βέβαια και στη φιλοσοφία τους.

Κατόπιν των ανωτέρω σοβαροτάτων καταγγελιών ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Πότε θα δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του Ειδικού Νοσηλίου των ΣΥΔ, τόσο για το οφειλόμενα από το 2016 από τον ΕΟΠΥΥ στις ΣΥΔ, όσο και για τα τρέχοντα του 2017.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Ανδρέας Λοβέρδος

Κώστας Μπαργιώτας