Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία για την Αμφίπολη. Το αντιλαμβάνεται αυτό η Υπουργός;
Συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ΕΠΙΛΟΓΕΣ των Σερρών (βίντεο)

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΕΠΙΛΟΓΕΣ των Σερρών με το δημοσιογράφο Δημήτρη Κώττα μίλησε χθες Τετάρτη 26 Ιουλίου, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με θέμα την Αμφίπολη και τον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 1,5 εκατ. Ευρώ, μετά την απορριπτική απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο χαρακτηρίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή ως «ανώριμο» αφού στο φάκελο που ετοίμασε το Υπουργείο Πολιτισμού απουσιάζουν ουσιαστικές μελέτες, ενώ ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα κρίθηκαν μη ρεαλιστικά.

Ακολουθούν τη κύρια σημεία:

  • Δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Πολιτισμού μας αιφνιδιάζει αρνητικά με τις ανεπάρκειες και τις αστοχίες του. Μεγάλη ανευθυνότητα από τη μεριά της ηγεσίας του.
  • Υπάρχει απόφαση του Περιφερειάρχη με την οποία απορρίπτεται η χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ.
  • Πρέπει να ξεκαθαρίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εάν τελικά το έργο έχει απενταχθεί από το ΕΣΠΑ ή εάν υπάρχει ακόμη χρόνος για να διεκδικήσουμε τα 1,5 εκ. ευρώ.
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού δε διαθέτει δικούς του πόρους για το έργο στην Αμφίπολη. Ακόμη μια απόδειξη για το πώς αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα τον πολιτισμό.
  • Στην επίσκεψή της στην Αμφίπολη η κυρία Κονιόρδου είχε δηλώσει ευτυχής για την καλή συνεργασία με την Περιφέρεια για το έργο και τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
  • Μετά τις διθυραμβικές δηλώσεις της όμως και την αρνητική εξέλιξη με τη χρηματοδότηση, κανείς δεν μπορεί να είναι εφησυχασμένος.
   Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επίλυση του προβλήματος.
  • Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου!
  • Η χρηματοδότηση είναι καταλυτικής σημασίας. Θα εξασφάλιζε την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου, τη συντήρηση του γλυπτού και ψηφιδωτού, την προστασία και την προσβασιμότητα στο χώρο αλλά και τη συνολική ανάδειξη του Μνημείου στους πολίτες.
  • Από την πρώτη στιγμή υπήρξε εμμονή και προσπάθεια υποβάθμισης του μνημείου της Αμφίπολης από την κυρία Κονιόρδου και την κυρία Βλαζάκη. Αυτό έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα τόσο στους χειρισμούς όσο και στις δηλώσεις τους.
  • Η Βουλή σε 10 ημέρες κλείνει για το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι η Επίκαιρη Ερώτηση που έχουμε καταθέσει θα παραπεμφθεί για το Σεπτέμβριο. Δεν περιμένουμε όμως απάντηση από την κυρία Κονιόρδου. Δεν συνηθίζει να απαντά στις Ερωτήσεις μας στη Βουλή.
  • Είναι να απορεί κανείς για το τι πραγματικά γίνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού που υποτίθεται ότι ετοίμασε την πρόταση για τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης. Τελικά το έργο κρίθηκε «ανώριμο», με σημαντικές ελλείψεις στο φάκελό του, από τον οποίον απουσίαζαν ουσιαστικές μελέτες, ενώ είχε μη ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα.
  • Γεννιούνται πολλά ερωτηματικά:

   Γιατί υπήρξε αυτή η πλημμελής προετοιμασία του φακέλου από το Υπουργείο Πολιτισμού;

   Υπάρχουν ευθύνες για αυτό;

   Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση των 1,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ;

  • Η Υπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

  • Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία για την Αμφίπολη. Το αντιλαμβάνεται αυτό η Υπουργός; Η Ανατολική Μακεδονία Θράκη το αντιλαμβάνεται και στηρίζει το Μνημείο, το οποίο έτσι και αλλιώς έχει περάσει από πολλές περιπέτειες. Πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε λύση!

 

Δείτε το σχετικό βίντεο: