Αμφίπολη: Αποχαιρέτα το ΕΣΠΑ που χάνεις…
Δήλωση ΧαράςΚεφαλίδου για την Αμφίπολη και τον κίνδυνο να χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Η εγκληματική αδιαφορία της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και η εμμονή της Κυβέρνησης κατά του Μνημείου στο Λόφο Καστά της Αμφίπολης είχαν ως συνέπεια να απορριφθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το αίτημα για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Ο σχετικός φάκελος που υποτίθεται ότι είχε ετοιμάσει με άρτιο τρόπο το Υπουργείο Πολιτισμού κρίθηκε «ανώριμος» αφού, μεταξύ πολλών άλλων, ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ρεαλιστικά.
Η Περιφέρεια κινείται με κανόνες, δεν μπορεί να περιμένει επ’ αόριστον και να κρατά τα κονδύλια δεσμευμένα.
Για ακόμη μια φορά η αποκλειστική ευθύνη βαραίνει την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Κυρία Κονιόρδου, κυρία Βλαζάκη δεν γνωρίζετε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του Υπουργείου σας;
‘Έκανα λάθη, μεγάλα λάθη… Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα εμπειρία, καμία ιδέα πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες’ δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σε μεγάλη βρετανική εφημερίδα…
Τελικά αυτή η φράση του κ. Τσίπρα δεν απηχεί μόνον τον τρόπο που ο ίδιος διοικεί τη χώρα. Απηχεί τον τρόπο που λειτουργούν και οι Υπουργοί του. Για αυτό και τα καταπληκτικά αποτελέσματα!

Για το θέμα η Χαρά Κεφαλίδου έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Κονιόρδου

Θέμα: «Αμφίπολη: αποχαιρέτα το ΕΣΠΑ που χάνεις»

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα μεγάλος είναι ο κίνδυνος να χαθούν τα απαραίτητα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 για το έργο συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. Ευρώ.

Ο σχετικός φάκελος που ετοίμασε και κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κρίθηκε «ανώριμος» και απορρίφθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, ο φάκελος αξιολογήθηκε αρνητικά, αφού δεν υπήρξε πληρότητα και σαφήνεια στο περιεχόμενο του, ενώ παράλληλα δεν υπήρξε ρεαλιστικότητα στον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, δεν προσκομίστηκε τεχνική έκθεση για κάποια υποέργα με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές το φυσικό τους αντικείμενο. Ο Περιφερειάρχης στις αρχές Ιουλίου εξέδωσε σχετική Απόφαση απόρριψης της αίτησης χρηματοδότησης του έργου μέσω ΕΣΠΑ, με δεδομένο ότι δεν μπορεί εκ του Νόμου να κρατά δεσμευμένα επ’ αόριστον τα σχετικά κονδύλια.

Αναλυτικά, η Αίτηση Χρηματοδότησης της Πράξης «Στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών», με κωδικό ΟΠΣ 5007961 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», προέβλεπε, ανάμεσα σε άλλα, επικαιροποίηση της μελέτης για την προσωρινή διαμόρφωση των γαιών πέριξ του μνημείου, προκαταρκτικές διερευνήσεις μόνιμων μέτρων εξασφάλισής του, στατική μελέτη εξασφάλισης των διαφραγμάτων, συνδρομή στην εκπόνηση-εξειδίκευση υποστηρικτικών μελετών. Ουσιαστικά, με την Πράξη Ένταξης θα δημιουργείτο μια τελείως διαφορετική εικόνα στο Μνημείο από αυτή που επικρατεί σήμερα, δηλαδή της απόλυτης εγκατάλειψης.

Κυρία Υπουργέ, την 1η Μαρτίου 2017, κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήσατε, σε σχετικό δελτίο Τύπου είχατε συμπεριλάβει το έργο της Αμφίπολης στα έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα μέσα στο 2017 και μάλιστα στην ειδική κατηγορία των έργων που ξεχωρίζουν.

Επίσης, στις 11 Μαΐου 2017 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στην Αμφίπολη είχατε ανακοινώσει επίσημα ότι ξεκινά νέα φάση εργασιών στον Τύμβο Καστά και τον Αρχαιολογικό χώρο, χάρη στη συνεργασία του Υπουργείου σας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ένταξη των έργων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύρια Ευρώ. Και ήταν τέτοια η σιγουριά σας που είχατε δηλώσει τότε: «Η νέα φάση εργασιών στο λόφο Καστά θα προχωρήσει σωστά, με βάση μελέτες που πέρασαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και πήραν την έγκριση της Υπουργού».

Αναρωτιέμαι τι απάντηση έχετε να δώσετε σήμερα; Σήμερα που τα τεράστια λάθη στο φάκελο του έργου, η εγκληματική αδιαφορία της ηγεσίας του Υπουργείου σας και η εμμονή της Κυβέρνησής σας κατά του Μνημείου στην Αμφίπολη, έχουν ως αποτέλεσμα να απορριφθεί η πρόταση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ;

Η μόνη απάντηση που θα μπορούσατε να δώσετε είναι: Αμφίπολη… αποχαιρέτα το ΕΣΠΑ που χάνεις.

Ερωτάται η κα. Υπουργός:

Για ποιο λόγο υπήρξε αυτή η πλημμελής προετοιμασία; Ποιος έχει την ευθύνη για τις ελλείψεις του φακέλου; Ποιος έχει την ευθύνη του συντονισμού των υπηρεσιακών μονάδων του Υπουργείου σας για την προετοιμασία των ΤΔΕ και την ωρίμανση των έργων που προτείνονται για ένταξη στο ΕΣΠΑ; Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να μην χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ; Με ποιο χρονοδιάγραμμα; Ποιος θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των Υπηρεσιών;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε σχετικά δημοσιεύματα στο www.liberal.gr