Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για ουσιαστική νομοθέτηση
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τα Πνευματικά Δικαιώματα (βίντεο)

«Το κλίμα στη χθεσινή ακρόαση φορέων ήταν άκρως αποκαλυπτικό για το μέλλον του Νομοσχεδίου. Ποιος εξαντλητικός διάλογος, ποια συνεννόηση και ποια άμβλυνση των αντιθέσεων; Αποκαθηλώθηκε και το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης και έγινε κατανοητό, γιατί η διαβούλευση έπρεπε να παρακαμφθεί. Η μόνη βεβαιότητα είναι ότι το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί. Σε αυτό ποντάρει και η κυβέρνηση και οι Υπουργοί της. Για ακόμη μια φορά δεν σέβεστε καμία κοινοβουλευτική διαδικασία».

Αυτό επεσήμανε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής του Νομού Δράμας και υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στηλιτεύοντας τη λογική της Κυβέρνησης να περνά με διαδικασίες επείγοντος, νύχτα και με παντελή απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο σημαντικά νομοσχέδια.

«Είναι τέτοια η φόρα που έχετε πάρει και τέτοια η έξη σας στην απαξίωση των κοινοβουλευτικών θεσμών που τους περιφρονείτε ακόμη και όταν δεν το χρειάζεστε» τόνισε η βουλευτής κατά τη σημερινή της ομιλία, στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του Νόμου για τα Πνευματικά Δικαιώματα.
«Σας ενδιαφέρει μόνο να φύγει το άχθος από πάνω σας. Πώς περιμένετε να υλοποιηθούν οι νομοθετικές σας πρωτοβουλίες όταν δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα των φορέων; Δεν σας ανησυχεί ότι δεν υπήρξε ούτε ένας να υπερασπιστεί το νομοσχέδιό σας και μάλιστα σας προέτρεψαν να το αλλάξετε; Τότε για ποιους νομοθετείτε;».

«Ο χορός των τροπολογιών που ξεκίνησε από χθες βράδυ δείχνει πόσο πρόχειρα και στο πόδι νομοθετείτε. Αφού φέρατε ό,τι εκκρεμότητα θέλατε για να την τακτοποιήσατε ξεχάσατε και κάποιους! Το Ελληνικό Φεστιβάλ, τις αποσπάσεις υπαλλήλων στο Μέγαρο Μουσικής και άλλα πολλά. Και τι περίεργο; Υπάρχει και άρθρο για το Μέγαρο Μουσικής, αλλά εσείς το φέρνετε μέσω τροπολογίας! Για να μην καρφωνόμαστε κιόλας, για το πόσο φωτογραφικά είναι όλα αυτά! Είναι λυπηρό να δίνετε τόση λίγη σημασία σε αυτούς τους φορείς και να τους τσουβαλιάζετε σε ένα Νομοσχέδιο. Είναι άδικο γιατί έχουν σημαντική και διαχρονική παρουσία όχι μόνο στο Υπουργείο σας αλλά κυρίως στην ελληνική κοινωνία».

«Γνωστή η τακτική της κυβέρνησης να αφήνει έτοιμα νομοσχέδια στα συρτάρια και κάποια στιγμή ασθμαίνοντας να τα παρουσιάζει. Η κυρία Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι το υλικό για ένα μεγάλο τμήμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συζητούμε σήμερα στο ‘Μέρος Δεύτερο’ έχει δοθεί έτοιμο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Κλείνοντας η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε: «Καταψηφίζουμε το Νομοσχέδιο. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία της κυβέρνησης να νομοθετήσει ουσιαστικά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Ήρθε λοιπόν η στιγμή να τεθούν σαφείς κανόνες στη λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, να αποδοθούν ευθύνες και να προστατευθεί πραγματικά η πνευματική δημιουργία» ανακοίνωσε προ ημερών η Υπουργός και έφερε το σχέδιο νόμου νύχτα στην κυριολεξία! Και ως συνήθως επείγον!

Επί δυο χρόνια η Κυβέρνηση κοιλοπονάει για τα Πνευματικά Δικαιώματα. Κυρία Υπουργέ, κατασπαταλήσατε όλο το χρόνο και σήμερα με την επιλεγείσα διαδικασία λοιδορείτε και το Κοινοβούλιο.
• Γιατί αρνείστε τη διαβούλευση;
• Τι είναι αυτό που φοβάστε τόσο πολύ;
• Τι προσπαθείτε να κρύψετε;
• Ποιους εξυπηρετείτε; Σίγουρα όχι τους δημιουργούς και τους χρήστες, πλην ενδεχομένως συγκεκριμένων προτιμήσεων ΣΥΡΙΖΑ!
• Τόσος χρόνος, τόσος πόνος για να γεννηθεί άλλο ένα τερατούργημα της Κυβέρνησής σας;
Αλλά έτσι είναι η νομοθέτηση στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ:
• Ξυνόμεθα,
• συζητούμε πίσω από κλειστές πόρτες,
• ‘μαγειρεύουμε’,
• ‘ξαναμαγειρεύουμε’ τα σ/ν μιλάμε και με 5 κολλητούς,
• τα σερβίρουμε ζεστά με την υπόδειξη να τα καταπιεί στα γρήγορα και αμάσητα το Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός που έτσι κι αλλιώς τον εξασκήσατε αρκούντως στη βρώση σανού.

Κάπως έτσι εν μέσω καύσωνα, βρήκε το δρόμο για το Κοινοβούλιο και το παρόν σχέδιο νόμου που από πέρσι βρισκόταν στο δρόμο για τη Βουλή, αλλά δεν είχε gps και χάθηκε σε τρία οικοδομικά τετράγωνα από το Γενικό Λογιστήριο που είχε ξεκινήσει έτοιμο για συζήτηση τον περασμένο Μάρτη.
Η διαδικασία ανεκδιήγητη. Το ίδιο και εσείς Κύριοι της Κυβέρνησης! Συνεχίζετε το ίδιο βιολί της άθλιας νομοθέτησης, της γελοιοποίησης κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας και με περίσσιο κομπασμό δεν χάνετε ευκαιρία να δείξετε πόσο τα έχετε όλα αυτά γραμμένα στα παλαιότερα των υποδημάτων σας. Και είναι τέτοια η φόρα που έχετε πάρει και τόση η έξη στην απαξίωση των κοινοβουλευτικών θεσμών που τους περιφρονείτε ακόμη και όταν δεν το χρειάζεστε.

Κύριε πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Εσχάτως σας έχει κατακλύσει ένα κύμα συναίνεσης ή μάλλον μια πρεμούρα συναίνεσης και αγωνιάτε και κόπτεσθε. Με τι προσόντα έρχεστε και μιλάτε για συναινέσεις; Με κάτι τέτοια σ/ν που σέρνονται ένα χρόνο και στήνονται σε μια νύχτα, κατατίθενται νύχτα και φροντίζετε να τα φέρετε με διαδικασίες εξπρές μήπως και περάσουν ανώδυνα μέσα στην ζαλάδα από τα 40αρια του καλοκαιριού και ψηφιστούν στα γρήγορα;

Θυμίζετε τις μαμάδες που προσπαθούν να μπουκώσουν το πικρό χάπι στα υποψιασμένα πια πεντάχρονα και εκείνα αντιδρούν. Κλείνετε τα μάτια και κάνετε υπομονή για 3 μέρες, όσο διαρκεί η διαδικασία νομοθέτησης και μετά απτόητοι συνεχίζετε. Δεν πα’ να λέμε εμείς πόσο προβληματικός είναι για όλους μας τελικά ο τρόπος αυτός νομοθέτησης. Εσείς επειδή ξέρετε τι σχεδιάσατε, θέλετε ένα σύντομο μαρτύριο γιατί γνωρίζετε πως δε θα βρεθεί κανείς να σας υπερασπιστεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, Στενοχωριέμαι που είστε αναγκασμένοι να γίνεται εσείς οι ίδιοι το ανάχωμα σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία που άστοχα έχει επιλεγεί από το Υπουργείο και σας εκθέτει ανεπανόρθωτα. Προσπαθείτε να μας πείσετε για τον επείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου που παρακάμπτει τη διαδικασία διαβούλευση. Αναρωτίεμαι, τα θεωρείτε ασήμαντες λεπτομέρειες; Λες και έχετε ξεμάθει -ή μάλλον για να είμαι ακριβής- δεν μάθατε ποτέ να λειτουργείτε σε συνθήκες ομαλότητας.

Μόνοι σας δυναμιτίζετε τη συναίνεση που αγωνιωδώς ζητάτε. Η πόλωση που συνειδητά χτίζετε συμφέρει όταν είσαι ψηλά και εσείς τελευταία βρίσκεστε σε ελεύθερη πτώση!! Βουλιάζετε στα ρηχά και απαρατήρητοι.

Θυμίζω ότι η προσπάθεια για τη ρύθμιση του τοπίου της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι πολύ παλιά ιστορία. Στη χώρα μας η όποια προσπάθεια εναρμόνισης με το Κοινοτικό Δίκαιο μοιραία ακουμπά και στην ΑΕΠΙ. Όσο τεχνικό και αν μοιάζει ως θέμα, άλλο τόσο σημαντικό είναι, γιατί αγγίζει πάρα πολλούς και γιατί τα χρήματα που διακινούνται είναι πάρα πολλά για να υποθάλπει η πολιτεία, έστω και άθελά της, τα συμφέροντα μιας οικογένειας ή και κάποιων ευνοημένων, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Και εκεί ξεκινά η μεγάλη περιπέτεια και της δικής σας κυβέρνησης. Τον Αύγουστο του 2015 ο κ. Ξυδάκης μαζί με τον κ. Μπαλτά τότε Υπ. Πολιτισμού, είχε την τόλμη να προχωρήσει το διαχειριστικό έλεγχο στην ΑΕΠΙ. Λόγω της άρνησης συνεργασίας της ΑΕΠΙ, οι εργασίες πάγωσαν πριν καν αρχίσουν και ξεκίνησαν μόνο μετά από επιβολή προστίμου το Σεπτέμβριο του 2016. Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017 και αφορούσε την τριετία 2011-2014. Χθες μάθαμε ότι θα συνεχιστεί και για το 2015-2016. Το πόρισμα εξαιρετικά αποκαλυπτικό. Αρνητικά κεφάλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και επομένως αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεών της, λειτουργικά έξοδα ψηλότερα από τα έσοδά της και άρα ζημίες και άρα κακοδιαχείριση και πάει λέγοντας.

Η αντίδραση της ΑΕΠΙ με την κατάθεση του πρώτου δικού σας νομοσχεδίου ήταν η εξωχώρια μετακόμισή της στην Κύπρο. Ως Ανώνυμη Εταιρεία κοίταξε τα συμφέροντά της και προσπάθησε να παρακάμψει τη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου που προφανώς δεν την ευνοούσε. Και η ΑΕΠΙ ως ανώνυμη κερδοσκοπική εταιρεία καλά κάνει και υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και τον εαυτό της. Το θέμα για μας είναι τι κάνει το κράτος.

Στις 5 Ιουλίου 2016 καταθέτετε στη Βουλή άλλο σχέδιο νόμου με περιεχόμενο ευνοϊκό αυτή τη φορά για την ΑΕΠΙ και λίγες ώρες μετά το αποσύρετε γιατί κατανοείτε τον κίνδυνο να εκτεθείτε ανεπανόρθωτα. Ετσι φτάνουμε στο Φεβρουάριο του 2017 με μια νέα μορφή του σχεδίου νόμου να κυκλοφορεί και να ανακοινώνεται η κατάθεσή του στη Βουλή. Συγχρόνως το χωρίς προηγούμενο σκανδάλο της ΑΕΠΙ έχει φουντώσει για τα καλά, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα και με πλήθος φορέων να αγωνιούν, από τους δημιουργούς μέχρι τον τελευταίο χρήστη.

Η θέση μας καθαρή από την πρώτη ώρα. Σας είπαμε με ευθύτητα και είμασταν οι μόνοι τι θεωρούμε εμείς στοιχειώδες: Να προχωρήσει άμεσα η εξυγίανση της ΑΕΠΙ. Ο μόνος τρόπος, η τοποθέτηση κρατικού επιτρόπου. Η ευρωπαϊκή Οδηγία στο άρθρο 36 αυτό επιβάλλει. Πρότυπα είχατε. Σας είπαμε: «Δείτε τι γίνεται ήδη στις τράπεζες και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και προχωρήστε. Ονομάστε τον όπως εσείς νομίζετε, αλλά δώστε του ενισχυμένες, αποφασιστικές αρμοδιότητες». Στόχος να μην καταρρεύσει η ΑΕΠΙ και να μην συμπαρασύρει το σύνολο σχεδόν δημιουργών και χρηστών, γιατί αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εσείς κάνατε τη δική σας επιλογή και σήμερα οι χρήστες έχουν σταματήσει να πληρώνουν, έχοντας ακλόνητο άλλοθι τις ατασθαλίες της ΑΕΠΙ. Και κάθε ημέρα που περνά χάνονται και το ξέρετε, λεφτά που θα έπρεπε να δοθούν στους χιλιάδες δημιουργούς που τελούν σε ομηρεία.

Το κλίμα στη χθεσινή ακρόαση φορέων ήταν αποκαλυπτικό για το μέλλον του νομοσχεδίου. Ποιός εξαντλητικός διάλογος και ποιά συννενόηση και ποιά άμβλυνση των αντιθέσεων; Αποκαθηλώθηκε και το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης και έγινε κατανοητό γιατί η διαβούλευση έπρεπε να παρακαμφθεί.

Η μόνη βεβαιότητα που έχουμε είναι ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Άλλωστε σε αυτό ποντάρει και η κυβέρνηση και οι Υπουργοί της και δεν σέβονται καμία κοινοβουλευτική διαδικασία. Η απορία μου όμως παραμένει. Σας ενδιαφέρει μόνο να φύγει από πάνω σας το άχθος; Πως περιμένετε να υλοποιηθούν οι νομοθετικές σας πρωτοβουλίες όταν δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα των φορέων; Δεν σας ανησυχεί ότι ούτε ένας δεν υπερασπίστηκε το νομοθετημά σας και μάλιστα σας προέτρεψαν να το αλλάξετε; Τότε για ποιούς νομοθετείτε;

ΕΠΕΙΔΗ Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση.

ΕΠΕΙΔΗ Το αποτέλεσμα έχει τεράστια προβλήματα και παρόλο που θα το ψηφίσετε δεν είναι σίγουρο ότι στην πράξη θα είναι υλοποιήσιμο.

ΕΠΕΙΔΗ Η καθυστέρηση ήταν μεγάλη και εσείς οφείλατε να είστε πιο προσεκτικοί στη διαβούλευση γιατί ενόσω έτρεχε εξελισσόταν και το μεγάλο σκάνδαλο της ΑΕΠΙ.

ΕΠΕΙΔΗ Όταν υπάρχει ένα τόσο σοβαρό θέμα κακοδιαχείρισης και σκάνδαλο που επηρεάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων και τελικά μας ξεπερνά όλους οφείλατε να ζητήσετε Διακομματική Συνεννόηση. Οι Δημιουργοί δεν ανήκουν πουθενά πέρα από την τέχνη τους και τον πολιτισμό.

ΕΠΕΙΔΗ Καμία ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας δεν έχει γίνει πέρα από μια κοπτοραπτική αλά καρτ για να θολώσετε το τοπίο και να παραπλανήσετε!

ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ.

Ωστόσο μέσα σε αυτό το περιβάλλον για να μην αδικείτε κανείς και να μην υπάρχουν άνωθεν παρεμβάσεις σας προτείνουμε την δημιουργία ενός ανεξάρτητου ΟΠΙ που πραγματικά θα λειτουργεί ως ρυθμιστική αρχή και όχι απλώς ως ένα ΝΠΙΔ του που θα εξαρτάται τόσο από το υπουργείο όσο και από τις σχέσεις του με τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

Η πρωτοπορία σας πάντως στα κοινοβουλευτικά ήθη συνεχίζεται και όπως ψηφίσατε με τροπολογία το μνημόνιο σε νομοσχέδιο για τα ψάρια φέρνετε σήμερα την εναρμόνιση μιάς κοινοτικής νομοθεσίας με διατάξεις περί πνευματικών δικαιωμάτων και άλλα… Διαδικασίες σουρεαλιστικές.

Το Δεύτερο Μέρος του Νομοσχεδίου εκεί στα «Άλλα Θέματα Αρμοδιότητας Υπ. Πολιτισμού» ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν μεγάλο εύρος εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού:
• Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης
• Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
• Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
• Μουσείο Λαικων Οργάνων Φοίβος Ανωγιαννάκης
• Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
• Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
• Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
• Ταινιοθήκη της Ελλάδας
• Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας κτλ.

Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.

Παρατήρηση πρώτη. Έχει να κάνει με το πόσο πρόχειρα και στο πόδι νομοθετείτε. Αφού έχετε φέρει ό,τι εκκρεμμότητα θέλετε να τακτοποιήσετε στο Υπουργείο σας, σε αυτό το Δεύτερο Μέρος, ξεχάσατε και κάποιους και από χθες ξεκίνησε χορός τροπολογιών για το Ελληνικό Φεστιβάλ, για αποσπάσεις υπαλλήλων στο Μεγαρο Μουσικής κτλ. Και τι περίεργο υπάρχει και άρθρο για το Μέγαρο Μουσικής, αλλά να μην καρφωνόμαστε κιόλας για το πόσο φωτογραφικά είναι όλα αυτά!

Παρατήρηση δεύτερη. Είναι λυπηρό να δίνετε τόσο λίγη σημασία σε αυτούς τους φορείς που τους τσουβαλιάζετε σε ένα νομοσχέδιο που ούτε να τους κατονομάσουμε δεν θα προλάβουμε πόσο μάλλον να συζητήσουμε τα θέματα που προτείνονται προς νομοθέτηση. Είναι άδικο για τους φορείς που έχουν τόσο σημαντική παρουσία όχι μόνο στο Υπουργείο σας αλλά κυρίως στην ελληνική κοινωνία με μεγάλη προσφορά και παρουσία διαχρονική.

Τελευταία παρατήρηση έχει να κάνει με τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης να αφήνει έτοιμα νομοσχέδια στα συρτάρια, να τα τρώει ο σκώρος και κάποια στιγμή να τα παρουσιάζει ασθμαίνοντας. Η κα. Υπουργός το γνωρίζει ότι το υλικό για ένα μεγάλο τμήμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών που συζητιέται σήμερα στο ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ έχει δοθεί έτοιμο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το σίγουρο είναι πως άλλη μια φορά με τον επίφαση της ανταπόκρισης της κυβέρνησης σε σημαντικά ζητήματα εσείς επιλέξατε να κλείσετε το μάτι στους κομματικούς σας φίλους να θολώσετε το τοπίο, να βολέψετε καταστάσεις χάνοντας άλλη μια ευκαιρία να αφήσετε κάτι ουσιαστικό πίσω σας. Την τακτική σας αυτή τη μάθαμε, την ξέρουμε, την βαρεθήκαμε και εμείς και οι πολίτες. Φτάνει πιά!
Ψηφίζουμε ΟΧΙ επί της Αρχής.

Δείτε το σχετικό video: