Ο κ. Τσίπρας δημιουργεί εσκεμμένα κλίμα πιθανής ρήξης. Είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσει το εσωτερικό του ακροατήριο.
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Radio1d” της Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου η Χαρά Κεφαλίδου στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης “Radio1d” και την εκπομπή «Εκλεκτικές Συγγένειες» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Αξιολόγηση/ Μέτρα – Αντίμετρα/ Eurogroup 15ης Ιουνίου
«Το δίπολο μέτρα – αντίμετρα αποτελεί πολιτική απάτη της Κυβέρνησης, έναν ακόμη επικοινωνιακό χειρισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η Κυβέρνηση είναι πελαγωμένη. Ο αιφνιδιασμός της ήταν τεράστιος. Ό,τι ζητήθηκε από τους Θεσμούς το έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας δημιουργεί εσκεμμένα το κλίμα της πιθανής ρήξης γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσει το εσωτερικό του ακροατήριο. Αντιφατικές οι δηλώσεις της Κυβέρνησης: από τη μια ο κ. Ξυδάκης μιλά για πιθανή ρήξη, από την άλλη για περήφανη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι εάν δεν πάρουμε ρύθμιση για το χρέος δε θα εφαρμόσουμε αυτά που ψηφίσαμε. Η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα αλλοπρόσαλλο κλίμα χωρίς να έχει κάποια στρατηγική.

Έχουμε μπροστά μας το στόχο της 15ης Ιουνίου. Μετά όμως από αυτά που ακούμε τελευταία από τον κ. Σόιμπλε και τους Ευρωπαίους Αξιωματούχους, βλέποντας και τη σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά θα αντιμετωπίσουμε ως χώρα.

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αναγκαία η ρύθμιση του χρέους και οπωσδήποτε το κλείσιμο της αξιολόγησης. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Άρρηκτα συνδεδεμένη η ρύθμιση του χρέους με την ποσοτική χαλάρωση που κινδυνεύουμε να την χάσουμε. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση αλλάζει ρότα. Και πλέον λένε ότι ο υπέρτατος στόχος είναι μια λύση που θα μας εξασφαλίσει άμεσα την έξοδο στις αγορές».

Στάση Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέναντι σε Διαπραγμάτευση
«Η χώρα έχει φτάσει να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από τις καθυστερήσεις στη Διαπραγμάτευση. Ο χρόνος δε μετράει υπέρ μας. Η Κυβέρνηση αρνείται να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει και πέφτει ξανά και ξανά στα ίδια λάθη. Φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι, οι Θεσμοί, το ΔΝΤ, ο κ. Σόιμπλε. Η μόνη έγνοια της Κυβέρνησης είναι το πως θα μοιράσει τη χασούρα. Αυτό σίγουρα δεν λέγεται στρατηγική.

Στο επόμενο Eurogroup πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, να πάρουν τη ρύθμιση για το χρέος – που δε θα διαφέρει από ότι έχουν πει μέχρι σήμερα – και τα 7 δις ευρώ της υποδόσης. Τα χρήματα αυτά τα έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα αφού ασφυκτιά οικονομικά.

Ας μην έχει αυταπάτες η Κυβέρνηση. Άλλη πρόταση από αυτή που κατέθεσε ο κ. Σόιμπλε στο Eurogroup (22.05.2017) δεν πρόκειται να υπάρξει.

Από τη στιγμή που έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή τα 140 προαπαιτούμενα πρέπει και οι Εταίροι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Δεν μπορούμε να σερνόμαστε από Eurogroup σε Eurogroup χωρίς να υπάρχει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.

Εάν αισθάνεται ο Πρωθυπουργός ότι θα γυρίσει με φέσι, τότε μάλλον τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Η μόνη πληροφόρηση που έχουμε ως Βουλευτές είναι ό,τι δημοσιεύεται στα ΜΜΕ και από τις διαρροές που υπάρχουν. Την πλήρη εικόνα την έχει μόνον ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση.

Πρέπει να αποκατασταθεί η στοιχειώδης εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα. Η Ελλάδα δεν έχει άλλες αντοχές. Κατρακυλάμε διαρκώς. Είμαστε στην 57η θέση ανάμεσα σε 62 χώρες στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Αυτά σίγουρα δεν είναι θετικά μηνύματα προς τις αγορές. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να βγει η χώρα άμεσα στις αγορές. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό; Εάν δεν δοθεί το μήνυμα της σταθερότητας, ότι η οικονομία της χώρας αντέχει, ότι οι επενδύσεις μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα; Η κανονικότητα της οικονομίας πρέπει να είναι πρώτος στόχος της Κυβέρνησης. Δεν μπορούμε μονίμως να βρισκόμαστε σε μια αέναη διαπραγμάτευση. Η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να είναι ο στόχος μας. Αλλά πώς, όταν έχουμε τόσα κόκκινα δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιχειρήσεις που κλείνουν, επενδύσεις που δεν προσελκύονται, εξαγωγές που μειώνονται, τα capital controls, συνεχείς διαρροές καταθέσεων, (μόνο τον Απρίλιο είχαμε 300 εκατ. ευρώ επιπλέον διαρροές); Αυτά όλα δεν ανησυχούν την ελληνική Κυβέρνηση;»

Για εθνική συνεννόηση/ συναίνεση που ζητά ο Πρωθυπουργός
«Καταρχήν πρέπει ο κ. Τσίπρας να το εννοεί πραγματικά. Γιατί και το 2015 είχε καλέσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, ζήτησε συναίνεση, την έλαβε στο ακέραιο από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και τελικά προχώρησε σε εκλογές με έναν τεράστιο διχασμό με τη λογική ‘πάμε να τους τελειώσουμε’.

Πριν μερικές ημέρες ψιθύρισαν κάτι για Σύσκεψη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αλλά το αίτημα δεν έχει κατατεθεί επίσημα. Όταν και εάν ο Πρωθυπουργός το καταθέσει, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να φύγει επιτέλους από τις απάτες και τις αυταπάτες του και να προσγειωθεί στο ρεαλισμό.»

Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Κεντροαριστερά
«Η προσπάθεια θέλει το σύνολο των δυνάμεων και των προσωπικοτήτων που πιστεύουν στο χώρο μας. Που πιστεύουν ότι ανάμεσα σε μια ΝΔ που δεν μπορεί να δώσει τη δυναμική που χρειάζεται και σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που παραπαίει, υπάρχει μια άλλη πρόταση.

Αυτό όμως σημαίνει ότι θα καταφέρουμε με πολιτικό λόγο απλό, σαφή, χωρίς αστερίσκους και αυτό-υπονομεύσεις να εκφράσουμε την Ελλάδα μετά την κρίση. Ο μόνος αντίπαλος μας είναι ο λαϊκισμός από όπου και να προέρχεται. Οι δημοσκοπικές τάσεις που άλλοτε δείχνουν μικρή βελτίωση και άλλοτε καθίζηση και μικρά ποσοστά, δε μας αρκούν. Η ΔΗΣΥ δεν μπορεί να είναι πολιτικό συμπλήρωμα κανενός ιδιότυπου διπολισμού. Το εγχείρημα είναι δύσκολο. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Αυτήν πρέπει να κερδίσουμε. Το μήνυμα είναι ενότητα. Θέλουμε μαζί μας όλες τις δυνάμεις που εκφράζουν το χώρο μας και την κοινωνία μαζί μας. Υπάρχει ένα 30% των πολιτών που δε βρίσκει ανταπόκριση στα πολιτικά σχήματα που υπάρχουν σήμερα. Εμείς στοχεύουμε σε αυτούς τους πολίτες, στη δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα και προσπαθούμε να τους κερδίσουμε. Δεν περισσεύει κανείς: Ώρα Αποφάσεων, Ποτάμι και όποιους άλλους θεωρούν ότι η Δημοκρατική Παράταξη τους εκφράζει. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

.