Μείωση Εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Επικίνδυνες παλινωδίες του Υπουργού στην πλάτη 90.000 μαθητών
Αναφορά στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου, κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής του Νομού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη απόφασή του (με ημερ. 14.03.2017) για μείωση του αριθμού των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μια απόφαση που ελήφθη μόλις δυο μήνες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων και τέσσερις ημέρες μετά τη δήλωση (έληγε στις 10.03.2017) των μαθημάτων από τους υποψηφίους! Τα παραπάνω παρουσιάζονται σε επιστολή που συνυπογράφουν όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Λυκείων της Δράμας, που εκπροσωπούν περισσότερους από 1.000 μαθητές και η οποία (επιστολή) έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο κύμα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η απόφασή του κ. Γαβρόγλου.

Στην επιστολή τους οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Λυκείων της Δράμας τονίζουν, και εκείνοι με τη σειρά τους, ότι με την παραπάνω απόφαση το Υπουργείο αιφνιδίασε τους μαθητές, τις οικογένειές τους και την εκπαιδευτική κοινότητα, προκαλώντας τους επιπλέον άγχος και αβεβαιότητα και θέτοντας σε κίνδυνο τη συνολική διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Επίσης, οι παραπάνω Σύλλογοι της Δράμας ζητούν το αυτονόητο: να μην ισχύσει η μείωση του αριθμού φέτος και οι όποιες ενέργειες να γίνουν στο μέλλον μετά από έγκαιρο προγραμματισμό και διάλογο. Διαδικασία που θα έπρεπε να είχε τηρήσει ο Υπουργός Παιδείας και όχι να καταφύγει για ακόμη μια φορά στην προσφιλή του μέθοδο ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’.

Σε σχετική δήλωσή της η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε: «Η προχθεσινή σας αναδίπλωση κ. Υπουργέ (i.e. η μείωση να εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος να ισχύσει ο περιορισμός σε 500 θέσεις αντί του αρχικού 1.000) δεν σας απαλλάσσει από την τεράστια ευθύνη και την προχειρότητα. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τον όλο χειρισμό σας όταν πριν από μερικές μόλις ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου σε συνέντευξή του δήλωσε ότι ‘το Υπουργείο δεν προτίθεται να πάρει πίσω τη μείωση, αλλά θα ανοίξει ξανά τη διαδικασία δήλωσης και 5ου εξεταζόμενου μαθήματος για όσους μαθητές αισθάνονται ‘εγκλωβισμένοι’ εξαιτίας της μείωσης στις σχολές αιχμής! Ναι, πράγματι οι 90.000 μαθητές υποψήφιοι των Πανελληνίων είναι εγκλωβισμένοι! Στις αντιφατικές αποφάσεις και τις επικίνδυνες παλινωδίες σας!».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Αναφορά

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου

Θέμα: «Μείωση Εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Επικίνδυνες παλινωδίες του Υπουργού στην πλάτη μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών»

Σας υποβάλλω επιστολή που συνυπογράφουν όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Λυκείων της Δράμας (εκπροσωπούν περισσότερους από 1.000 μαθητές), η οποία έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη απόφασή σας (με ημερ. 14.03.2017) για μείωση του αριθμού των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μια απόφαση που λάβατε κ. Υπουργέ μόλις δυο μήνες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων και τέσσερις ημέρες μετά τη δήλωση (έληγε στις 10.03.2017) των μαθημάτων από τους υποψηφίους!

Στην επιστολή τους οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Λυκείων της Δράμας τονίζουν, και εκείνοι με τη σειρά τους, ότι με την παραπάνω απόφασή σας αιφνιδιάσατε τους μαθητές, τις οικογένειές τους και την εκπαιδευτική κοινότητα, προκαλώντας τους επιπλέον άγχος και αβεβαιότητα και θέτοντας σε κίνδυνο τη συνολική διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Τέλος, οι παραπάνω Σύλλογοι της Δράμας ζητούν το αυτονόητο: να μην ισχύσει η μείωση του αριθμού φέτος και οι όποιες ενέργειες να γίνουν στο μέλλον μετά από έγκαιρο προγραμματισμό και διάλογο. Διαδικασία που θα έπρεπε να έχετε τηρήσει και όχι να καταφύγετε για ακόμη μια φορά στην προσφιλή σας μέθοδο ‘αποφασίζουμε και διατάζουμε’.

Η προχθεσινή σας αναδίπλωση (η μείωση να εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος να ισχύσει ο περιορισμός σε 500 θέσεις αντί του αρχικού 1.000) δεν σας απαλλάσσει από την τεράστια ευθύνη σας και την προχειρότητα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο σας το θέμα. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τον όλο χειρισμό σας όταν πριν από μερικές μόλις ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου σας σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «το Υπουργείο δεν προτίθεται να πάρει πίσω τη μείωση, αλλά θα ανοίξει ξανά τη διαδικασία δήλωσης και 5ου εξεταζόμενου μαθήματος για όσους μαθητές αισθάνονται ‘εγκλωβισμένοι’ εξαιτίας της μείωσης στις σχολές αιχμής!». Αντιφατικές αποφάσεις και επικίνδυνες παλινωδίες στην πλάτη 90.000 μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών τους.

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου