Ανάγκη για άμεση αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος απασχόλησης των Εθνοφυλάκων
Αναφορά προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Οικονομικών

Αναφορά προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένο, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Ε. Αχτσιόγλου και Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας, σχετικά με την ανάγκη αποσαφήνισης του νομικού καθεστώτος απασχόλησης που διέπει το θεσμό των 3.000 σχεδόν Εθνοφυλάκων της χώρας.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη διάσταση στη νομική μεταχείριση των Εθνοφυλάκων από το Κράτος, αφού η φορολογική διοίκηση και ο ΟΑΕΔ τους αντιμετωπίζει ως εργαζόμενους (η πρώτη μάλιστα και ως μισθωτούς), ενώ αντίθετα ο Ελληνικός Στρατός και το ΙΚΑ τους χαρακτηρίζει ρητά ή σιωπηρά ως εθελοντές!

Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται σε σχετικό έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη το οποίο κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου στην αναφορά της και αφορούσε σε Εθνοφύλακα που απασχολείται στη Δράμα. Η παραπάνω διάσταση επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις στους Εθνοφύλακες. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι από τη στιγμή που ο ΟΑΕΔ τους χαρακτηρίζει ως απασχολούμενους δεν τους ανανεώνει το δελτίο ανεργίας.

Επιπρόσθετα, η διαφοροποίηση ως προς τον χαρακτηρισμό της σχέσης εργασίας των Εθνοφυλάκων είναι η δυσλειτουργία της υπηρεσίας του Εθνοφύλακα και η υπονόμευση της αποτελεσματικότητάς της ως προς τους σκοπούς δημοσίου και εθνικού συμφέροντος που υπηρετεί.

Σε δήλωσή της η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε: «Πριν από μόλις μερικούς μήνες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακήρυξε το 2017 ως έτος Εθνοφυλάκων και Εφέδρων. Τότε λοιπόν είχε διαβεβαιώσει όλους τους Εθνοφύλακες ότι με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου του θα τους δοθεί η δυνατότητα για καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερο συντονισμό και συμμετοχή τους στην Εθνική Άμυνα της πατρίδας μας. Περιμένουμε η διαβεβαίωση αυτή να γίνει επιτέλους πράξη!»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

Αναφορά

Προς τους Υπουργούς:
Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Καμμένο
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Ε. Αχτσιόγλου
Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτο

Θέμα: «Αποσαφήνιση και επαναπροσδιορισμός του νομικού καθεστώτος απασχόλησης των Εθνοφυλάκων»

Σας υποβάλλω έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με το νομικό καθεστώς που διέπει τους Εθνοφύλακες της χώρας, μετά από συγκεκριμένη αναφορά Εθνοφύλακα που απασχολείται στην περιοχή της Δράμας. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, παρουσιάζεται σημαντική διαφορά στη νομική μεταχείριση των Εθνοφυλάκων από το Κράτος. Η φορολογική διοίκηση και ο ΟΑΕΔ τους αντιμετωπίζει ως εργαζόμενους (η πρώτη δε και ως μισθωτούς), ενώ ο Ελληνικός Στρατός και το ΙΚΑ τους χαρακτηρίζει ρητά ή σιωπηρά ως εθελοντές!

Η παραπάνω διάσταση επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις στους Εθνοφύλακες. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι από τη στιγμή που ο ΟΑΕΔ τους χαρακτηρίζει ως απασχολούμενους, δεν τους ανανεώνει το δελτίο ανεργίας.

Επιπρόσθετα, αποτέλεσμα αυτών των διαφοροποιήσεων ως προς τον χαρακτηρισμό της σχέσης εργασίας των Εθνοφυλάκων είναι η δυσλειτουργία της υπηρεσίας του Εθνοφύλακα και η υπονόμευση της αποτελεσματικότητάς της ως προς τους σκοπούς δημοσίου και εθνικού συμφέροντος που υπηρετεί.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας το 2017 ανακηρύχθηκε ως έτος Εθνοφυλάκων και Εφέδρων. Σε σχετική δήλωση του ο κ. Π. Καμμένος είχε τονίσει: «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Εθνοφύλακές μας, αλλά και τους Εφέδρους, ότι πλέον με συντονισμένες ενέργειες θα μπορέσουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα για καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερο συντονισμό και συμμετοχή τους στην Εθνική Άμυνα της πατρίδας μας». Περιμένουμε η διαβεβαίωση αυτή να γίνει και πράξη.

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου