ΑΕΠΙ: Πνευματικά δικαιώματα, κάλλιο αργά παρά ποτέ
Άρθρο στην εφημερίδα "Athens Voice"

avlogo1Αναμένοντας το Υπουργείο Πολιτισμού να αξιοποιήσει την ευαισθησία του Πρωθυπουργού και να φέρει σε διαβούλευση ένα σχέδιο Νόμου που θα ρυθμίζει την κατάσταση στην ΑΕΠΙ.

Χρειάστηκε ένας χρόνος και δύο μήνες για ένα σχέδιο νόμου
Χρειάστηκε ένας χρόνος και δύο μήνες για ένα σχέδιο νόμου που, από τον Ιανουάριο του 2016 που έληξε η διαβούλευση, έχει γραφτεί και ξεγραφτεί δυο-τρεις φορές.
● Χρειάστηκε ένα σκάνδαλο που βγάζει μάτι για τις ατασθαλίες του Διοικητικού Συμβουλίου μιας Ανώνυμης Εταιρείας Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων.
● Χρειάστηκε η επέμβαση του εισαγγελέα.
● Χρειάστηκαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
● Χρειάστηκαν οι φωνές όλων των εμπλεκομένων φορέων, δημιουργών, εκδοτών, τραγουδιστών, χρηστών, επιμελητηρίων κ.λπ.
● Χρειάστηκαν ανοιχτές επιστολές προς τον κ. Τσίπρα από μεγάλους Έλληνες δημιουργούς.
● Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δυο μήνες από την Επίκαιρη Ερώτησή μου στη Βουλή για το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων και την ανάγκη άμεσου διορισμού Κρατικού Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ.
● Χρειάστηκε η έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνθετών και Τραγουδοποιών (ECSA που εκπροσωπεί 54 εθνικές Ενώσεις σε 26 ευρωπαϊκές χώρες) προς τον πρωθυπουργό, που επιβεβαιώνει την ανάγκη διορισμού κρατικού επιτρόπου και την άμεση ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.
● Χρειάστηκε, η εσχάτως κατατεθείσα, για το ίδιο ζήτημα επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ που συζητήθηκε προχθές.
● Χρειάστηκε πολύς χρόνος, πολλών κόπος και η κατάσταση να φτάσει στα όριά της για την ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης στο όχι και τόσο «πιασάρικο» ζήτημα της ρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων.
Ας είναι. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
● Τώρα που ο πρωθυπουργός μας ευαισθητοποιήθηκε και κατάλαβε πως η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και έχει πολλές διαστάσεις…
● Τώρα που το Υπουργείο Πολιτισμού δείχνει να αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ του επιτρόπου Εξυγίανσης και του κρατικού επιτρόπου – μέχρι πριν ένα μήνα δεν την κατανοούσε…
● Τώρα που ανακοινώνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα ορίσει άμεσα προσωρινό επίτροπο για να ασκήσει το δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ και παράλληλα επιτέλους κατατίθεται νομοσχέδιο στη Βουλή για τα πνευματικά δικαιώματα, υπάρχει μια ελπίδα ρύθμισης.
● Για να μη γίνει και αυτή η ελπίδα αέρας κοπανιστός, ας πάρουν στην κυβέρνηση μια βαθιά ανάσα κι ας τολμήσουν, έτσι για αλλαγή! Ας ορίσουν υπερκομματικό κρατικό επίτροπο. Όχι άλλο ένα «δικό τους παιδί», αλλά ένα πρόσωπο με κύρος, γνώση και μακριά από κόμματα.
● Μετά την αιφνιδιαστική ευαισθησία του πρωθυπουργού, ας αξιοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού την ευκαιρία. Ας φέρει σε διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει την κατάσταση χωρίς να μεροληπτεί προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Άλλωστε αυτή δεν είναι η δουλειά της πολιτείας;

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ.