Επιτέλους επέστρεψε η Υπουργός! Την Παρασκευή η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σχετικά με τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για τον κίνδυνο ματαίωσης του έργου επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης

Την προσεχή Παρασκευή (17.03.2017), εκτός απροόπτου – φυσικά – και μετά από ένα μήνα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου θα απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής της ΔΗΣΥ και υπεύθυνη Πολιτισμού, για τον κίνδυνο ματαίωσης του έργου επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης.

Υπενθυμίζεται ότι η Επίκαιρη Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου είχε κατατεθεί αρχικά στις 23 Φεβρουαρίου 2017 (και μετά πάλι στις 24.02.2017) μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με την Εθνική Πινακοθήκη και το αίτημα της εργολήπτριας εταιρείας (ΑΚΤΩΡ) προς την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων Μνημείων), για διάλυση της εργολαβίας λόγω έλλειψης αντικειμένου. Στις 29 Ιανουαρίου 2017 έληξε ακόμη μία παράταση έργου χωρίς να έχει ξεκινήσει η ροή χρηματοδότησής του, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το σύνολο των εργασιών.

Στον αέρα φαίνεται όμως να βρίσκεται και η χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 (με 34 εκατ. Ευρώ, από τα οποία τα 15 εκατ. Ευρώ δεν απορροφήθηκαν λόγω καθυστερήσεων), ενώ μέρος του υπάγεται στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Παράλληλα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα στήριζε οικονομικά την κατασκευή του Κτηρίου Γ΄, ζητά επιπλέον εγγυήσεις για την πορεία του έργου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το έργο είχε προβλεφθεί να παραδοθεί στα τέλη του 2016 ή αρχές του 2017, όμως αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για το χρόνο παράδοσής του.

Το εργοτάξιο παραδόθηκε απαλλαγμένο από κάθε είδους προβλήματα στη νέα ηγεσία του Υπουργείου μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015.