Ποιό τέλος λιτότητας με 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα; Η Κυβέρνηση συμφώνησε για νέα σκληρά μέτρα. Ο Πρωθυπουργός ζει σε άλλη χώρα;»
Στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ 1 (βίντεο)

Στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ 1, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Δαράκη και Γιάννη Δάρρα, συμμετείχε την Καθαρή Δευτέρα η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Αξιολόγηση, μέτρα και επιστροφή Τρόικα σε Αθήνα

«Συμφωνήσαμε ότι θα συμφωνήσουμε. Δεν έχουμε κανένα δεδομένο. Η μόνη συμφωνία που υπάρχει είναι μειώσεις στις συντάξεις, το αφορολόγητο και τα εργασιακά. Συμφώνησαν ότι εάν πετύχουμε πάνω από 3,5% πλεόνασμα το 2018, τότε θα μπορέσουμε να πάρουμε αντισταθμιστικά. Πώς θα πιάσουμε όμως το 3,5%; Τα μόνα έσοδα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα είναι από βαριά φορολογία. Στράγγισαν την ήδη τελειωμένη οικονομία.

Για ποιό τέλος λιτότητας κάνει λόγο η Κυβέρνηση; Έχουμε συνέχιση της λιτότητας με πολύ σκληρά μέτρα. Αμπαλάζ της Κυβέρνησης που βαφτίζει τα ‘ισοδύναμα‘ ‘αντισταθμιστικά’.

Γίνεται αναδιανομή χωρίς ανάπτυξη; Γίνεται ανάπτυξη με βαριά φορολογία; Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα ενημερώνεται μόνο εάν κάποιος Πρόεδρος κόμματος το ζητά. Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν θεωρεί υποχρέωσή του να ενημερώνει για τις εξελίξεις. Ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης δεν μας έχουν πει τίποτα επίσημα για αυτή τη συμφωνία. Όλα τα θέματα (συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό κλπ) είναι ανοιχτά.

Όλες οι ‘κόκκινες γραμμές’ της Κυβέρνησης έχουν πάει πίσω. Η Κυβέρνηση συμφώνησε για 3,5% πλεονάσματα μέχρι το 2018 (δήλωση Κλάους Ρέγκλινγκ) και ότι θέλει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα. Μεγάλη επιτυχία!
Ζω στην Ελλάδα και ξέρω πολύ καλά τί σημαίνει να είσαι νέος ελεύθερος επαγγελματίας, επιχειρηματίας. Ο Πρωθυπουργός προφανώς ζει σε άλλη χώρα!
Τα στοιχεία της ΤτΕ για τους πρώτους μήνες του 2017 είναι πολύ ανησυχητικά: είναι μεγάλο θέμα τα ‘κόκκινα δάνεια’ και οι τραπεζικές καταθέσεις που δεν επιστρέφουν στη χώρα. Χωρίς ρευστότητα, χωρίς επιχειρηματικότητα, χωρίς δυνατότητα δανειοδότησης και χωρίς τη δημιουργική Ελλάδα να μπορεί να ανακάμψει αναρωτιέμαι πώς θα μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει. Μόνο τον Ιανουάριο 2017 χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας».
Για στάση Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην ψήφιση των νέων μέτρων

«Όποτε χρειάστηκε να στηρίξουμε την Ελλάδα και την εθνική προσπάθεια το κάναμε. Θέλει πάρα πολλή σκέψη η απόφαση να στηρίξουμε τις επιλογές μιας Κυβέρνησης που έχει υπογράψει και με τα δυο της χέρια αποφάσεις που οδηγούν τη χώρα σε τρομερό αδιέξοδο».
Για εθνικά θέματα και ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Η όξυνση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο βολεύει τον κ. Ερντογάν και το εσωτερικό του ακροατήριο. Η Ελλάδα όμως δεν πρέπει να ‘τσιμπάει’. Ο Υπουργός Άμυνας σήκωσε πολύ ψηλά τους τόνους. Εκτός από τον κ. Καμμένο υπάρχει Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών στη χώρα που πρέπει να περιορίσουν τον κ. Καμμένο στα του Υπουργείου του. Το θέμα είναι σύνθετο. Χρειάζεται ψυχραιμία, ορθολογισμός και ετοιμότητα».

Δείτε το σχετικό βίντεο: